Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЉУБИМЦИ

Данас је МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПАСА: Откривамо осам разлога зашто је добро имати овог љубимца

Међународни дан паса обележава се 26. августа. Тим поводом подсећамо вас зашто су ове дивне животиње идеалан кућни љубимац.

1598432970_adorable-3344414_1280.jpg
Фото: Депозит
Oglas

1. ВЛАСНИЦИ ПАСА ЧЕШЋЕ СЕ СМЕЈУ

Тако тврди студија објављена у часопису "Социетy & Анималс". Аутори студије су питали власнике паса и оне који то нису да забележе колико се пута смеју у дану. Показало се да власници паса то раде чешће.

Прочитајте још: И ПАС може да доживи ТОПЛОТНИ УДАР? Научите како да му ПОМОГНЕТЕ

Фото: Пиксабеј

2. У ПСУ ИМАТЕ ОДАНОГ ПРИЈАТЕЉА

Пси су еволуирали од вукова, а ове животиње познате су по томе што живе у чопорима и развијају снажну повезаност с осталим члановима. То је оно што данашње домаће псе чини оданима. Степхен Заwистоwски из Америчког друштва за спречавање окрутности према животињама каже да пси на своје власнике гледају као на чланове чопора и са њима се блиско вежу као што би са својом "браћом и сестрама из чопора".

3. ЉУДИ СА ПСИМА СУ ДРУШТВЕНИЈИ

Тај закључак научника са универзитета у Ливерпоолу и Бристолу доста је логичан будући да власници паса чешће излазе у шетње, сусрећу друге људе и разговарају с њима били они власници паса или не.

Прочитајте још: Погледајте 10 највећих паса на свету (ВИДЕО)

4. ПСИ МОГУ БИТИ ДОБРИ ЗА ЗДРАВЉЕ

Студија објављена у часопису "Натионал Ацадемy оф Сциенцес" показала је да деца рођена у домаћинствима са псом имају мањи ризик обољевања од астме или алергија. Захваљујући псима, којима је допуштен излазак и улазак у кућу, деца развијају измењену заједницу микроба који штите од алергена.

Фото: Пиксабеј

5. ЗБОГ ПСА ЋЕТЕ ПОСТАТИ АКТИВНИЈИ

Научници са универзитета у Мицхигану утврдили су да 60 посто власника паса који своје љубимце изводе у редовне шетње тиме испуњавају критеријуме за умерен тренинг. Уз то, старији који шетају своје псе, физички су у бољој форми од својих вршњака који се шетају сами, показала је студија објављена у часопису "Јоурнал оф Псyцхосоциал Нурсинг анд Ментал Хеалтх Сервицес".

Прочитајте још: КУЋНИ ЉУБИМЦИ на ПОСЛУ? Ево шта кажу НАУЧНИЦИ

6. ПСИ СПАШАВАЈУ ЖИВОТЕ

Неки пси имају универзалну донаторску крвну групу, баш као и поједини људи. Пси могу помоћи људима у раном упозоравању пацијената који пате од епилептичних напада. Увежбани пси могу осетити долазак напада 15 минута пре него што се догоди. Почињу тада да лају и тиме упозоравају пацијента да седне и не повреди се при паду.

Фото: Пиксабеј

7. ПАС ЖИВОТУ ДАЈЕ ДУБЉИ СМИСАО

Они су сјајно друштво свакоме, али посебно старијима. У студији која је рађена, закључено је да су старије особе које имају пса задовољније својим друштвеним, физичким и емотивним стањем од оних који их немају.

Прочитајте још: Да ли су и ваши пси међу њима: Ових 10 раса НАЈБОЉЕ подносе ВРУЋИНУ

8. ПСИ ЗАИСТА УСРЕЋУЈУ

Једноставан контакт очима са својим љубимцем отпушта окситоцин, хормон доброг расположења. У студији којом се мерио ниво окситоцина међу двема групама власника паса, групи којој је речено да не гледају своје псе право у очи измерен је мањи ниво окситоцина од оне којој је допуштен контакт очима. У другој је студији утврђено да су власници паса у просеку мање депресивни, мање се осећају усамљенима, имају више самопоштовања, срећнији су и мање под стресом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas