· · Коментари: 0
Сабати Сафир

Италијански адут на светском тржишту су фине, савремене, ловно-спортске пушке завидне прецизности

"Сабати" не ради прескупо оружје, попут многих италијанских фирми, али су они једна од ретких која има потпуно заокружен сопствени производни процес

Sabati.jpg
Сабати -Сабати, пресс ИВА 2019.

Ко добро познаје италијанску оружарску сцену неће бити посебно изненађен што баш фирма “Сабати С.П.А” из Гардонеа, прате идеју фирме “Цхирстенсен Армс” о примени и обради најсавременијих материјала - титанијума, карбонских влакана, фибергласа, високолегираних нерђајућих челика и разних врста високоотпорних алуминијумских легура - ергала. Поред јаког развојног бироа “Сабати” има и сопствену производњу цеви, кундака и свих склопова, који се уграђују и у многе пушке звучних имена.

Прочитајте још: Адреналински изазов - у лов на афричког бивола пушком скромне кинетичке енергије

Сабати Сафир Варминт Карбон, фото: Сабати промо

На конструкцији модела Сафир, "Сабати" је надградио две још модерније прецизне ловно-спортско-тактичке пушке, које носе имена Сабати Сафир Варминт Карбон и Сафир Тактикал Карбон. Одлика модела Сапхире је да затварач брави директно у цеви (не у сандуку) преко три забрављујућа брега, постављена под углом од 120 степени. То одмах ход ручице при репетирању своди на 60, а не на 90 степени. Сандук модела Сафир урађен је од ергала 55, заједно са Пикатини шином. Важна одлика овог модела је да омогућава замену цеви и калибара. Понуђен је у три групе калибара. А група: .243 Вин; .308 Вин; 7 мм РСАУМ и 7 мм-08 Р. Б група: .270 Вин; .30-06 С; 6,5x55 СЕ; 7X57; 7X64 и 8x57 ЈС. Ц група: 7 мм Рем. Маг. и .300 Вин. Маг.

Одговор на немачки Сауер 202

Велики отвор за део шаке око палца на моделу Варминт, фото: Сабати промо

Свака цев на моделима Сафир на устима има нарезан навој (1/2-20 УНФ) са заштитном навртком, на који се може причврстити гасна кочница - компензатор трзаја или пригушивач пуцња где је то дозвољено. Затварач Сабати Сафир урађен је из три дела. Први део је пливајуће чело затварача са три бравећа брега. У једном од брегова је широки извлакач, а на супротној страни од извлакача је округли избацивач. Дно чауре је утопљено дубоко у челу затварача. У челу затварача је бочни отвор за одвод сагорелих барутних гасова, уколико би дошло до прскања каписле или чауре. Други део је цилиндрично тело затварача са уздужним каналом, а трећи део је ручица затварача. Цев и затварач су од челика АИСИ 4140 (42 ЦрМо4) и произвођач гарантује да сваки од три бравећа брега остварује идентичан контакт са својим лежиштем у цеви. Кочница има два положаја и смештена је иза ручице затварача. Оквир је измењив, једноредни, капацитета три метка.

Само три калибра

Затварач брави директно у цеви преко три забрављујућа брега, постављена под углом од 120 степени, фото: Сабати промо

Подмодели Сафир Варминт Карбон и Сафир Тактикал Карбон имају ММР ожлебљење, танку челичну цев, споља обложену карбонским влакнима која су ојачана фибергласом. Цев оба подмодела је дуга 610 мм и на устима има поменути навој сада 5/8-24. Спољашњи пречник цеви се са 28 мм своди на 22 мм. Унутрашњи челични део цеви има на устима пречник 16 мм.

Само рад на конструисању и испитивању ове карбонске цеви трајао је две године, што говори о сложености овог поступка. Оба подмодела се с обзиром на специфичност намене (Варминт и Тактикал), што не искључује и лов на највећим ловним даљинама, раде само у три калибра: 6,5 Кредмор, .308 Вин. и .300 Вин. Маг. Пушке су укупно дуге 1160 мм, а маса им је 3,7, односно 4,1 кг.

Избор механизма за окидање

Подесива образина на моделу Тактикал,фото: Сабати промо

Са зрнима 155 грејна (10 грама), произвођач гарантује прецизност 3/4 МОА. На располагању су три механизма за окидање. Први је Сет и он омогућава подешавање силе у опсегу од 0,25 до 1,5 даН. Други стандард тригер опаљује при сили од 1,2 даН. Трећи ДСМТ тригер са два колена и силом од 0,25 даН. У сва три случаја окидање је фино - ручно дотерано. Ови склопови механизма за окидање су међусобно измењиви.

Прочитајте још: Сачмарица или ловачки карабин? Колико ловаца увиђа да су им потребне само две пушке

Тактикал модел има прави тактички пиштољски рукохват, фото: Сабати промо

Кундаци на оба модела су од црног храпавог полимера ојачаног фибергласом. Варминт има велики тамб хоул, отвор за део шаке око палца и пиштољски рукохват. Тактикал модел има прави тактички пиштољски рукохват. Оба кундака имају подесиву образину. Варминт модел обликом кундака и масом задовољава и захтеве прецизне далекометне ловне пушке, док Тактикал Карбон, поред службене употребе може да буде и одлична пушка за све популарније спортско далекометно стрељаштво. Иако немамо цене ових карбонских пушака, с нестрпљењем их очекујемо на нашем тржишту.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.