· · Коментари: 0
свет

Једна земља има највише ВРЕМЕНСКИХ ЗОНА НА СВЕТУ, а није Русија

Систем временских зона није тако стар као што можда мислите. Њих је осмислио Канађанин Санфорд Флеминг због потребе железничких компанија да имају исто локално време између железничких станица.

1618912788_Depositphotos_30094505_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Флеинг је модел предложио 1878. а временске зоне су први пут примењене 18. новембра 1883. године када су железнице САД и Канаде увеле четири стандардне континенталне временске зоне Северне Америке. Тако је укинута збрка која је годинама владала због безброј локалних времена које су, међусобно удаљене станице, користиле.

Прочитајте још: Несигурност и аутодеструктивност пратили су је у стопу: Познату "принцезу Холивуда" мушкарци су злостављали, она је спас тражила у алкохолу, а умрла је од "мистериозне болести"

Светско увођење временских зона наступило је следеће године.

Краљевина Србија била пета по реду држава у свету која је 1884. усвојила међународни систем зоналног времена.

На свету данас постоје 24 временске зоне. Једна земља може да има више њих, а оне нису савршено равне јер негде не иду по меридијанима већ прате границе држава.

Прочитајте још: Супруг након 20 година сазнао женину тајну: Ово је разлог због ког је скривала истину

Која држава има највише временских зона?

Површински велике државе често се простиру у више временских зона. Од овога има изузетака. Кина је цела у једној временској зони. Ово ствара велика одступања у односу на “реално време” - оно према положају Сунца. На пример, на крајњем западу Кине сунце је у зениту у 15:00 сати, а на крајњем истоку у 11:00 сати.

Са друге стране, једна европска држава може се похвалити чињеницом да има највише временских зона на свету иако по површини није превелика. У питању је - Француска која има 12 временских зона!

Друге две на листи су, очекивано, САД и Русија, које обе имају по једанаест - Русија због своје огромне територије, а САД такође због неколико прекоморских територија.

Како је то могуће?

Реч је заправо о остатку из старих, колонијалних времена. Данашња Француска налази се, као и остатак средње Европе, у зони средњеевропског времена (ЦЕТ). Међутим, титулу јој је донео велики број бивших колонија, данас француских прекоморских територија које се простиру широм света - од истока па до запада.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.