· · Коментари: 0
Бергара Модел Б14

Карабин за срнећу дивљач (ФОТО)

Метак .243 Винчестер је постао незаменљив у лову на срнећу дивљач и све више реномираних произвођача оружја производи ловне, варминт и спортске пушке баш у том калибру

1601994584_bergara-a.jpg
бергара-а - фото: В. Митровић

„Бергара“ је позната шпанска фабрика за израду пушчаних цеви. Тек када су се прославили као квалитетни произвођачи цеви, пре десетак година почели су да производе комплетне пушке. Под именом ЦВА израђују и изузетно добре пушке на црни барут, кој се на жалост, не продају у Европи.

Прочитајте још:  Увек при руци два брза метка (ФОТО)

Бергара Б14 нема механичке нишане, фото: В. Митровић

Обртночепни карабин Б14 калибра .243 Винчестер има цев дужине 560 мм, са кораком ожлебљења 1:10 инча. Брављење (као и цела пушка) ослања се на Ремингтон 700. Затварач је укупно дуг 175 мм, пречник тела је 17,5 мм, а мера преко брегова за брављење износи 25 мм. Отвор на сандуку за пуњење је дуга само 61 мм.  

Спортски, ловни и варминт метак 

Ловачки метак калибра .243 Винчестер, фото: В. Митровић

Брављење типа Маусер 98 се обавља у сандуку пушке. Ход затварача уназад при репетирању је невероватно кратак, само 93 мм. То је условљено кратком акцијом због муниције .243 Винчестер. Калибар .243 Wинцхестер је настао 1955. године, одмах после увођења метка .308 Винчестер (7,62x51) у војску САД.

Одвојиви једнореди оквир капацитета три метка, фото: В. Митровић

Балистичар Ворен Пејџ  у “Винчестеровој” фабрици муниције је у чауру .308 Вин. усадио ново, мање зрно пречника 6,2 мм (0,243 инча). Тако је добио спортски, ловни и варминт метак, који је доживео неслућену популарност. Укупно дуг 68,83 мм, са максималним радним притисцима од 410 Мпа (по СААМИ стандарду), нови метак је примао зрна распона тежина од 4 до 7 грама. Почетне брзине се крећу од 920 до чак 1250 м/с, а добијен је завидан енергетски потенцијал од 2700 до 2900 џула. 

Положена путања  

Видљива бравица на предњој страни лежишта оквира, фото: В. Митровић

Зрно има веома положену путању и добро подноси бочни ветар. Уколико се пушка упуца на ГЕЕ (МРД) тачку (даљину), која овде, у зависности од зрна иде од 180 до 210 м, онда се без корекције нишанске тачке може успешно погађати дивљач на растојању чак и до 250 м. Нови метак .243 Вин је постао незаменљив у лову на срнећу дивљач, белорепе јелене, далеко удаљене предаторе (којоте) и џавелине (дивље свиње) који су постали напаст у Америци. 

Медиум цев   

Затварач са два чеона брега за брављење, фото: В. Митровић

Карабин Бергара муницијом се снабдева из одвојивог једноредог оквира капацитета три метка. Оквир је израђен од црног полимера и његова бравица је на предњој страни лежишта оквира. Полужица се повуче прстом и оквир испадне на длан стрелца. Бергара Б14 нема механичке нишане, а на устима цеви је нарезан навој заштићен сигурносном навртком. Пречник уста цеви је 16,5 мм, што говори да ово није ни кратка, ни јако танка, већ медиум цев. Пушка је укупно дуга 1075 мм, тежи 3311 грам, јер је прављена старим системом - све од челика.  

Сувише мекано окидање за лов 

Обарач је без штехера и претходног празног хода, директан, кратак и опаљује при сили од 0,95 даН. То је чак и сувише мала сила за ловну пушку, јер морамо мислити на зимски лов, промрзле прсте и дебеле рукавице. Кочница је на уобичајеном месту, десно иза затварача, из чијег задњег дела извирује дуги уочљиви црвени индикатор натегнутости ударног механизма. 

Црни полимерски кундак са гуменим потковом, фото: В. Митровић

Шпанска пушка има пуш фидинг увођење метка, са извлакачем ширине 4 мм, уграђеним у један од бравећих брегова. Чауре избацује округли опружни избацивач. Ручица затварач има велику црну полимерску куглицу. Репетирање затварачем је веомаглатко и лако, чак боље и од фаворизованог Ремингтона. 

Прочитајте још: Амбициозан програм са Далеког Истока (ФОТО

Могућа је промена куглице на крају ручице затварача, фото: В. Митровић

Бергара има црн полимерски кундак са гуменим потковом и базама за пређице. Иако кундак делује јефтино, то и није лоше за радну пушку коју носимо по киши и снегу и не чувамо је превише. Дђа је у питању ламинатни кундак, овај шпански карабин био би знатно тежи од 3311 грам. У малопродаји Бергара Б14 кошта 110.000 динара и квалитативно прелази свој ценовни разред. 

Мсц Влада Митровић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.