Oglas
· · Komentari: 0
Test: Maroki Fin 612S

Uvek pri ruci dva brza metka (FOTO)

Ovaj lovački komplet čine kundak sa baskulom i tri para rezervnih cevi: sačma-sačma, sačma-kugla i kugla-kugla

1600270101_maroki.jpg
maroki - foto: arhiva “Kalibra”
Oglas

Testirali smo pušku Maroki Fin 612S sa bok rasporedom cevi, koja predstavlja pravi lovački sistem dvocevnog oružja, a pravi se u dva nivoa završne obrade: standard i de luks. 

Pročitajte još: Testirali smo novu snajpersku municiju .416 Barrett - evo šta smo zaključili

Cevi, levo kombinovane, desno sačma-sačma,  foto: arhiva “Kalibra”

Imali smo na raspolaganju obe sačmene cevi u bok rasporedu, kalibra 12/12, s ležištem dužine 76 mm. Zatim kombinovane cevi kod kojih je gornja karabinska kalibra 9,3x74R i donja sačmena kalibra 12/76. Pored njih, tu su i dva para ekspres cevi u kalibrima 9,3x74R/9,3x74R i .30-06S/.30-06S. 

Precizni letonski jedinačni projektili 

Pripremili smo i bogat izbor municije: RWS Uni Classic i Evolution za kalibre 9,3x74R i .30-06S, Prvi partizan za kalibre 9,3x74R i .30-06S. Ali i izvrsne jedinačne projektile Duplex Rossa 32 kalibra 12, iz Rige u Letoniji, celom lovačkom svetu nametnute kao neverovatno precizne i efikasne na cilju. Odavno nismo imali bogatiji izbor municije za testiranje nekog oružja. Pucali smo s pravog streljačkog stola za desnoruke strelce, oslanjajući pušku na podesiv tri-pod prednji oslonac i mekani "V" zadnji oslonac za kundak. 

Pre testiranja smo se prvo detaljno upoznali s tehničkim karakteristikama ovog sistema lovačkog oružja.

Kvalitetan streljački long-range sto sa osloncima i dobra municija su neophodni za objektivnost testa jedne puške. Iako smo imali mogućnost da koristimo optički nišan montiran putem originalne 30-milimetarske MAK nemačke montaže (koji takođe uz ovo oružje nudi "Super Tane"), ipak smo se odlučili za pucanje mehaničkim nišanima, jer je to, s obzirom na predviđene daljine, bilo korektnije.  

Baskula za razne cevi 

Posle izvrsnih rezultata s puškama Fin 412S i Finn 512S, koje su imale potpuno čelične baskule, firma “Maroki” iz Sareza u Italiji uradila je novi komplet Fin 612S, kod koga je donji deo baskule izrađen od aero legure 7075-T6. Kažemo “donji deo”, jer je ovde primenjeno tzv. Krighof K80 ili Valmet zabravljivanje cevi. Kod njega pokretni gornji deo baskule nailazi na odgovarajuće zakošene površine sa obe strane mono-bloka i tako ih čvrsto zabravljuje.  

Dupleks, RWS i PPU, foto: arhiva “Kalibra”

Klizni jaki čelični gornji deo baskule je povezan s Vestli-Ričards polugom na kraju baskule, koja pomerena udesno omogućava prelamanje cevi. Precizna izrada svih delova u zahvatu mono-bloka, gornjeg dela baskule I njenog izmenjivog demontažnog čela, tj. primena obradnih numeričkih centara (CNS), omogućila je da jedna baskula idealno prihvata i bravi veliki broj različitih kompleta cevi. Kako je zabravljivanje obavljeno na nivou sredine gornje cevi, važi pravilo da cev s većim radnim pritiscima ide uvek bliže mestu zabravljivanja. 

Zato se ovde kod kombinovanog kompleta karabinska cev smešta gore, iznad sačmene cevi. Dimenzije baskule su 42x125 mm. Na baskuli puške su primenjena mnoga savremena rešenja. Tako cevi rotiraju oko unutrašnjih kružnih pločica, koje su vezane samo po jednim vijkom i vrlo lako se mogu zameniti ako se pohabaju od velike upotrebe. Recimo, ako se puška sa sačmenim cevima koristi za pucanje na glinene golubove. 

Jedan selektivni obarač 

Udarni mehanizam napinje središnja poluga, koja aktivira ležeće zapinjače i čekiće potiskivane spiralnim oprugama. Unutrašnja čeona površina baskule izvedena je kao čelična demontažna pločica vezana sa dva vijka. Lom igala ili čišćenje unutrašnjeg mehanizma zahteva samo skidanje ove pločice, a ne skidanje cele baskule s kundaka. Puška ima automatsku kočnicu i jedan selektivni obarač. 

Čelo baskule urađeno od čelika se lako skida, što omogućava brz pristup u mehanizam za opaljenje, foto: arhiva “Kalibra”

Izbor redosleda opaljenja cevi se vrši pomeranjem levo-desno dugmeta smeštenog u korenu obarača. Kada dugme izviruje desno od obarača, tada prvo opaljuje gornja cev. Štitnik obarača je veliki i dozvoljava korišćenje zimskih rukavica u hladnim dugim lovovima. Izmerili smo silu na obaraču i ona je baš u lovačkim granicama – 2,75 daN. 

Traženi modeli SD i SC 

Iako su napravljene u više varijeteta najprodavanija su dva kvalitativno-cenovna nivoa pušaka 612S – SD i SC. Nešto jeftiniji (SC) ima mat-srebrnasto finiširanu baskulu, dok onaj skuplji (SD) ima duboku floralno-lovnu gravuru sa zlatnim inkrustracijama tetreba, divlje patke i srndaća. Savremeno oblikovane, fino čekirane površine imaju gustinu od 20 linija po inču. 

Lovačka violina
S montiranim sačmenim cevima puška Marocchi Finn 612S ima masu od 2,9 kg. To za jednu magnum dvanaesticu, zaista, nije mnogo. U Italiji se mogu naći i kompleti čokova dužine 90 mm, koji izviruju iz profila cevi i njih preporučuju kod korišćenja municije sa čeličnom sačmom. Standardni čokovi imaju dužinu 70 mm. Puška 612S sa “običnom” srebrnastom baskulom i sačmenim 12/76 cevima je najjeftinija opcija ovog kompleta. 

Orahov kundak se završava mekanim amortizerom i distantnim pločicama, koje se, po želji, mogu ukloniti ili kombinovati. Potkundak ima tzv. "Šnabelov" oblik i skida se povlačenjem klasične donje poluge. Uz pušku se isporučuju lako skidajuće pređice za remnik. 

Ugrađena središnja mušica 

Osnovu čini par cevi sačma-sačma, koje su duge 700 mm i imaju montirane izmenjive čokove. Ostala tri čoka i ključ za njihovu montažu su sastavni deo opreme, koja je sadržana u luksuznom koferu svake puške. Cevi su spojene prorezanim prutevima, a ventilirajuća nišanska šina ima širinu 9 mm. Gornja površina nišanske šine je sitno nareckana i na njoj se nalaze pomoćna i glavna mušica, udaljene 300 mm jedna od druge. Mnogi lovci vole ovu pomoćnu-središnju mušicu, jer njenim smeštanjem pod glavnu mušicu uvek zauzimaju pravilan nagib cevi pri nišanjenju. 

Vlada Mitrović sa dvokuglarom, foto: arhiva “Kalibra”

Razgledamo par kombinovanih cevi dugih 600 mm, a mogu biti u kalibrima 12/76-9,3x74R ili 12/76-.30-06S. I one su spojene mono-blokom dimenzija 70x28 mm (preko bravećih ispusta 41 mm), ali nemaju pruteve koji ih povezuju. Gornja karabinska cev je prevučena košuljicom od karbonskih vlakana, koja je dodatno štiti od oštećenja i čini je lakšom. Na mono-bloku je žleb širine 11 mm za prihvat montaže optičkog nišana. Na sredini tandema cevi (nigde se ne dodiruju) je sklop za finu rektifikaciju (usklađivanje pogodaka gornje i donje cevi). Iznad gornje ožlebljene cevi ugrađena je karbonska nišanska šina, koja nosi zadnji i prednji mehanički nišan.  

Zadnji nišan s pravougaonim zarezom je od mušice s belom tačkom udaljen 475 mm. Svaki par cevi ima svoj potkundak. Montirana, ova kombinovana Fin 612S Combinato verzija teži samo 3,2 kg. Ispaljene čaure izvlače izvlakači, a ne ejektori. Par kombinovanih cevi sa setom izmenjivih čokova košta 900 evra. 

Karabinske cevi Lotar Valter 

Na kraju upoznajemo tandem karabinskih cevi 9,3x74R ili .30-06S, uz napomenu da su oba duga 600 mm, ali da 9,3x74R imaju ugrađene ejektore, a .30-06 S imaju izvlakače. Obe cevi su sada zaštićene karbonskom košuljicom i imaju iste napred navedene mehaničke nišane. Masa puške s karabinskim-ekspres cevima je 3,5 kg.  

Jedan kundak s baskulom i tri para cevi čine univerzalni lovački komplet, foto: arhiva “Kalibra”

Napominjemo da je “Maroki” sve ožlebljene cevi za sistem Fin 612S naručio kod vrhunskog nemačkog proizvođača cevi “Lotar Valter”. To je još jedan dokaz kvaliteta ovih pušaka. Slobodno plivajuće cevi koje se, osim u mono-bloku, nigde ne dodiruju garant su odsustva bimetralne temperaturne dilatacije. A ona uzrokuje nepreciznost pri ponovljenom uzastopnom pucanju, gde topla cev počinje da se povija prema hladnoj cevi. Cena tandema ekspres karabinskih cevi iznosi 1.300 evra. 

Za probu preciznosti pucamo kombinovanim cevima sačma-kugla (D Duplex Rossa 32 projektil) i 9,3x74R PPU i RVS kuglom. Kugla PPU je mase 18,5 g SP, dok je RVS Uni Clasic (bivši TUG) mase 19 g. Na 50 m dobijamo bliske pogotke i to oko muša. Začuđuje nas da ponavljanje pucanja uopšte ne remeti, baš ni malo, sliku pogodaka.

Kombinovane cevi 12/76-9,3x74R (levo), dvokuglara 30-06S/30-06S (u sredini) i sačmene cevi 12/76-12/76 (desno), foto: arhiva “Kalibra”

Trzaj pri opaljenju sva tri metka (Duplex, PPU i RVS) je podnošljiv, ali se oseća. Ovom puškom može se odstreliti najkrupnija evropska divljač, a pritom teži samo 3,2 kg i zato trzaj mora biti nešto jači. Na daljini 50 m, lako dobijamo pogodke iz glatke i žlebljene cevi udaljene samo 30 mm. To se uklapa i u najstrože normative za kombinovane puške. 

Univerzalan set 

Prelazimo na cevi kugla-kugla. S kalibrom .30-06S nas iznenađuje mali trzaj. Manje udara u rame i od karabina Zastava M70 u istom kalibru. Veliki 9,3x74R već dobro udara, ali i daje impresivnu rupu na meti. Opet hvalimo naš novi PPU metak 9,3x74R, jer u preciznosti apsolutno ne zaostaje za favorizovanim RVS. U svim slučajevima je više strelaca iz obe cevi na 75 m dobijalo grupu metaka iz gornje i donje cevi od samo 50 mm. Pucali smo i na 100 m i dobili solidne grupe, ali teorija kaže da se ove puške testiraju na 50 i 75 m. 

Okidanje je kratko, odsečno i nema propadanja obarača. Selektor okidanja precizno definiše redosled cevi. Nišani su brzi, jer je zarez na zadnjem dovoljno širok za brzo smeštanje bele tačke. Kundak je pristojno dug, čak i za visoke strelce od 190 cm. Ejektor precizno izbacuje čaure 9,3x74R, ali smo mu to retko dozvoljavali, jer smo ih pažljivo vraćali u kutiju. 

Dva leva pogotka su napravljena dvokuglarom .30-06 S (50 mm na 75 m), a dva desna kombinirkom 12/76-9,3x74R (30 mm na 50 m), foto: arhiva “Kalibra”

Na osnovu svega možemo zaključiti da su u “Marokiju” proizveli jedan univerzalni set oružja, koje će lovcu naviknutom na samo jedan kundak i samo jedno okidanje omogućiti da lovi svu moguću divljač. Pritom, ima uvek dva brza metka, koji definišu efikasan, ali ipak viteški lov. 

Pročitajte još: Preteča svih civilnih pušaka Stonerove konstrukcije (FOTO)

Ovaj dug i divan dan na strelištu završavamo zadovoljni, jer smo upoznali vrlo dobro osmišljen komplet lovačkog oružja u rasponu cena od 1.850 do 4.500 evra, koji se može koristiti za sve vrste lovnog i lovno-sportskog pucanja.  

Msc. Vlada MITROVIĆ 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas