· · Коментари: 0
УТИЦАЈ МУЗИКЕ

ДОКАЗАНО: Музика помаже бебама да ПРОГОВОРЕ

Занимљиво истраживање.

1607344436_Depositphotos_62388613_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Музика помаже бебама да проговоре, показала је студија америчких научника који су пратили понашање беба у игри музичким ритмовима.

Упоредили су групу с двадесетеро деветомесечних беба које су училе да репродукују музичке ритмове ударајући руком о бубањ с 19 њихових вршњака који су се истовремено играли другим играчкама, попут аутомобила или коцкица.

Научници су установили да је активност делова мозга задужених за препознавање вокалних и музичких одлика - аудитивног кортекса и префронталног кортекса код деце из музичке групе била већа него код оних који су се играли коцкицама и аутомобилма.

Прочитајте још: ЈЕДНОСТАВНИ САВЕТИ који ће вам помоћи да ваша беба лакше превазиђе ГРЧЕВЕ

Обе су мождане регије важне за концентрацију и одржавање пажње.

- Ово је прва студија спроведена на сасвим малој деци која упућује на то да изложеност музичким ритмовима у раној животној доби може да побољша способност препознавања језичног ритма - објаснила је научница с Института за учење и науку мозга универзитета у Вашингтону, Кристина Џао, која је водила истраживање.

Фото: Депозит

- Стимулација музиком у раној животној доби има дугорочно бољи учинак на когнитивне способности - рекла је она.

Прочитајте још: Пустите децу да се испрљају! Постоји ДОБАР РАЗЛОГ!

- Да би бебе проговориле најпре морају да науче да препознају тонове и ритмове - објаснила је коаутор студије Патрициа Кухл, објаснивши да је способност перцепције звука "важна когнитивна способност" те да "могућност њеног раног побољшања има дугорочан учинак на учење".

Језик, попут музике има снажне ритмичке карактеристике.

Тако ритам слогова помаже у разликовању звукова и омогућује да се разуме шта неко говори. А могућност уочавања разлика међу звуковима помаже бебама да пре науче да говоре.

Прочитајте још: Ови предмети у кући могу бити ОПАСНИ ЗА ДЕЦУ: Склоните их на време

Да би то доказали научници су током месец дана организовали дванаест петнаестминутних дружења двадесетеро деце у лабораторији заједно с родитељима који су водили и надзирали њихове активности. Родитељи су у ритму тротактних дечјих песмица ударали ритам. Седам дана по завршетку музичких састанака код све деце из музичке групе примећене су снажније мождане реакције, које су показале да те бебе боље препознају промене ритма него деца из друге групе.

Резултати студије објављени су у Процеедингс оф тхе Натионал Ацадемy оф Сциенцес.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.