Oglas
· · Komentari: 0
ZDRAVO JE

Pustite decu da se isprljaju! Postoji DOBAR RAZLOG!

Ohrabrujte decu da se igraju i provode vreme napolju od "malih nogu" jer kasnije može biti previše kasno, kaže dr Prajs.

1607175309_Depositphotos_46730525_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Nijedna mama sigurno nije oduševljena kada treba da opere fleke od zemlje i trave sa dečje odeće. Međutim, istraživanja pokazuju da je bolje za zdravlje ako pustite dete da se malo isprlja, a stručnjaci to nazivaju hipotezom higijene.

Ovu teoriju izneo je još 1989. godine britanski epidemiolog David Strachan. On je primetio da su deca u većim porodicama sklonija alergijskim reakcijama, ali je došao do zaključka da izloženost alergijama jača imuni sistem.

Pročitajte još: Da li znate koliko čaša VODE dnevno treba da popije dete?

Od tada, ova hipoteza je obezbedila objašnjenja za porast auto-imunih bolesti u razvijenim zemljama – u SAD-u je godinama unazad sve više obolelih od dijabetesa tipa 1, multiple skleroze, zapaljenskih bolesti creva, astme i različitih alergija.

Istraživači koji su proučavali hipotezu higijene tvrde da je krivac za porast auto-imunih bolesti, poput dijabetesa tipa 1, multiple skleroze, zapaljenskih bolesti crijeva, astme, alergija – to što previše vodimo računa o higijeni.

Pročitajte još: Promene koje donosi ULOGA OCA: Muškarci se tada menjaju u potpunosti

Foto: Depozit

Studija imunologa doktorke Kristine Prajs sa Jejl Univerziteta pokazala je da vrsta bakterija koje se mogu naći na farmama jača imuni sistem dece. Upravo zbog toga, stručnjaci savetuju roditeljima da puste decu da se isprljaju dok se igraju.

Ohrabrujte decu da se igraju i provode vreme napolju od "malih nogu" jer kasnije može biti previše kasno.

Istraživanje je pokazalo da deca u porodicama gde se sudovi peru ručno takođe imaju jači imuni sistem od mališana u čijim se porodicama koriste mašine za pranje sudova.

Pročitajte još: Šta sve treba obavezno da sadrže obroci za DECU?

Nakon sprovođenja nekoliko studija, stručnjaci tvrde da je pogrešno držati decu "pod staklenim zvonom", odnosno da ih treba pustiti da se igraju napolju, a što da ne, i da se isprljaju jer to jača njihov imuni sistem.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas