· · Коментари: 0
Термовизијски уређаји

На нишану и у мраку (ФОТО)

Убрзани развој електронике допринео је развоју термовизијских уређаја за стрељачко наоружање и индивидуалну употребу

1604179694_termovizija.jpg
термовизија - фото: Драган Шапоњић

Ако вас не могу видети - не могу вас ни погодити. Једноставно правило, кроз историју је пратило војнике који су се одважили на ноћну борбу. Неретко, успевали су тако да пониште бројчану или техничку надмоћ противника. 

Прочитајте још: Озбиљна опрема за захтевне кориснике по прихватљивој цени

Тек крајем Другог светског рата, уређаји за ноћно осматрање и нишањење постају довољно компактни, да могу да се користе на стрељачком оружју. Ипак, проћи ће још деценије до масовније употребе.  

Технологија катодне цеви 

Донедавно, најзаступљенији пасивни ноћни уређаји, нишански или осматрачки - свеједно, функционисали су као „појачивачи светлости“. У суштини, реч је о старој, добро познатој технологији катодне цеви. Кроз оптички систем сочива, слаба, голим оком понекад невидљива амбијентална светлост, пада на фотоосетљиву површину (најчешће фосфорну), где се тако побуђени електрони појачавају и усмеравају дуж катодне цеви све до екрана тј. окулара.  

Нивисис Утам-32 је компактан уређај, фото: Драган Шапоњић

Овако је могуће појачати светлост и више десетина хиљада пута, што је довољно за распознавање облика, идентификацију и нишањење на даљинама од више стотина метара (за људску фигуру) или неколико километара ако је реч о возилима.  

Уређаји ограниченог коришћења 

Мала количина расположиве светлости захтева велики пречник објектива који је „прикупља“, што се одражава на величну, масу и цену уређаја. Потрошња енергије је релативно велика, па батерије у најбољем случају трају неколико сати. Због ризика од прегоревања катодне цеви у случају да изненада буде изложена иоле снажнијем извору светлости, произвођачи су приморани да уграђују аутоматску заштиту против заслепљивања, што је додатно дизало цену производњи и донекле утицало на величину уређаја.  

Утам-32С монтиран на јуришсну пушку М-4, фото: Нивисис

Механичка осетљивост, ограничен радни век катодне цеви и постепен пад перформанси како се урађај приближава истеку ресурса, такође су пратеће појаве. До сада су у употребу уведене четири генерације оваквих уређаја и свака је доносила одређено побољшање, пре свега у погледу осетљивости и оштрини слике. Ипак, магла, киша, дим или вегетација, онемогућавају осматрање „пасивцима“ у истој мери како то раде у видљивом делу спектра. Да би посматрани објекат био видљив, потребна је минимална количина светлости и контраста, да би се разазнали барем обриси посматране фигуре. Све до појаве тзв. „термовизије“.  

Будућност је у термовизији 

Део спектра са већом таласном дужином од видљиве светлости називамо инфрацрвеним зрацима. У суштини, они представљају исијавање топлоте неког објекта које постоји све док је температура тог тела изнад апсолутне нуле (-273ºЦ). Дакле, чак и лед има свој топлотни траг. Уређаји за детекцију топлотног зрачења популарно су названи термовизијске камере, иако су уствари сензори, који добијени сигнал електронским путем претварају у слику на дисплеју. То помало подсећа на стару, црно-белу телевизју, са сликом у нијансама сиве боје. 

Коришћење стандардних батерија за термовизијски нишан, фото: Драган Шапоњић

Осетљивост ових сензора је на нивоу двестотог дела степена, тако да се добијена слика може прилагодити потребама корисника различитих профила. У индустрији, термовизија је незаменљива при контроли термоизолације и евентуалног цурења инсталација, код служби за спасавање на мору или у снежној мећави, могуће је открити угрожене са велике даљине нпр. из хеликоптера. Надзор кретања у граничном подручју или око објеката од виталног значаја, олакшан је тиме што на термовизију не утичу магла, киша, дим, јер је могуће очитавати само зрачење чврстих објеката.  

Бела слика угла просторије у апсолутмом мраку, начињена кроз Утам 32 (у доњем десном углу је индикатор потрошње батерије), фото: Драган Шапоњић

Разлика у нивоу топлотног зрачења, омогућава да топлокрвни створ (човек или животиња, свеједно) буду уочени и кроз релативно густу вегетацију, као знатно светлији обриси. Технолошки напредак омогућио је да компонете ових уређаја постану јефтине, доступне и широко заступљене, а даљи развој обећава већу осетљивост, још мање димензије и нижу цену. Већ сада је јасно да будућност уређаја за ноћно осматрање и нишањење лежи у термовизији. 

Поједностављена логистика 

Невезано за то ко је произвођач, модуларност је једна од основних одлика. Монтирањем на шлем или систем трака за ношење на глави, за тили час добијате наочаре или монокулар за кретање и вожњу по мраку, а Пикатини шина испред класичне оптике, омогућиће вашем оружју дејство у најцрњој ноћи или у потпуно затвореном простору без амбијенталне светлости, као што су пећине, подруми, тунели...  

Утам 32 као ручни уређај, фото: Нивисис

Притом, тешко је наћи уређај тежи од 0,5 кг, а скоро сви раде са стандардним батеријама типа АА или ЦР-123, што битно поједностављује логистику. Они који су имали прилику да користе наш ПУ 5x80, знају какав је проблем када вам на терену затреба сет батерија од 2,48В са “немогућим” димензијама.  

Најтраженији компактни модели 

Компанија „Нивисис“ (Нигхт Висисон Системс) из Тампе у Аризони, производни програм оријентисала је углавном на потребе специјаних јединица широм света, па из тог разлога има своја заступништва на свим континентима. Протеклих неколико година најтраженији је био компактни УТАМ - 32 са ванадиум-оксид нехлађеним сензором. Ради на две батерије ЦР-123, са аутономијом од око 4,5 сати а осетљивост је 0,005 степени. Димензије уређаја су 15x7,3x6,9 цм уз масу од 440 г са батеријама, а дисплеј је црно-бели са резолуцијом 600x800 пиксела. 

Лагане термовизијске наочаре олакшавају кретање и вожњу по мраку, фото: Драган Шапоњић

Увећање је 2X, а када је монтиран на оружје, могуће је бирати између пет врста кончанице. Испробали смо га у за то предвиђеној просторији, без икаквог извора светлости. Веома јасно се виде метална ојачања у угловима монтажне конструкције.  

Прочитајте још: Прецизна мерења УМАЊУЈУ грешку на мети (ФОТО)

Потпредседник сектора за развој, господин Том Хоwартх, истакао је јединствену особину - УТАМ-32 је водонепропусан до дубине од 20 м!  

Драган Шапоњић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.