Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Снајперке

Необичне “немице” прецизне на максималној даљини (ФОТО)

Серија Кепелер КС-В нуди једноставно, поуздано оружје високих перформанси, компактног формата и изузетне прецизности

1599467517_keppeler.jpg
кеппелер - фото: Драган Шапоњић
Oglas

Немачка компанија “Кепелер” одавно важи за произвођача квалитетног спортског оружја али не крије амбицију да пређе на тзв. “тактичке” моделе. Учествовали су на конкурсу 1998. године за нову Бундесвер снајперку, када је победио британски “Акјураси Интернтернешионал” са репетирком Г-22 у калибру .300 Винчестер Магнум. 

Прочитајте још: МОЋНА комбинација добрих особина (ФОТО)

Дрво или метал, облога кундака по избору, фото: Драган Шапоњић

Одговор немачке фирме био је даљи развој и појава пете генерације њихове снајперке КС. Данас “Кеппелер” у понуди има неколико врста прецизних пушака, од малокалибарских модела са Аншиц “срцем” (цев и механизам) преко полуаутомата (слична прича али са Сауер 303 у главној улози), до лонг рејнџ и бенч рест једнометки са тешким цевима. Ипак, најатрактивнија серија оружја по којој су и постали препознатљиви је управо КС. 

Необична конструкција 

Током прошлогодишњег сајма ИWА у Нирнбергу посетили смо “Кепелеров” штанд и детаљније разгледали неколико модела из серије КС-В, а били смо у прилици и да разговарамо са госпођом Петерс, власницом фирме. Конструкција пушака серије Кепелер КС-В је унеколико необична. Иако КС сврставају у булпап оружје ова пушка није типичан представник те категорије.

 Карактеристично позициониран оквир, фото: Драган Шапоњић

Јер класична булпап конструкција подразумева да кундак буде тик иза задњег положаја затварача, а рукохват са окидачким механизмом испред оквира за муницију. Код КС-В, рукохват и окидач су практично на истом месту као оквир, што је условило његово измештање у леву страну, а ослонац за раме је добрих петнаестак центиметара иза краја затварача у задњем положају. 

Унапређен квалитет окидања 

На овај начин није се добило “бог зна шта” на смањењу укупне дужине, па смо питали шта је разлог за овакву одлуку?  

Атипична конфигурација тешке снајперке, фото: Драган Шапоњић

Одговор је - квалитет окидања. Без обзира где је постављена полуга окидача, њен покрет мора бити пренет до задњег дела затварача, где запињач задржава напету ударну иглу. Дуже полуге и више осовиница својим трењем неизбежно повећавају отпор, па утичу на повећање силе окидања и дужине хода обарача. 

Компанијски компромис 

Једноставне линије кундака, фото: Драган Шапоњић

У “Кеппелеру” су се због тога одлучили на неку врсту компромиса и добили “уштеду” на дужини оружја од 12 цм. Тако је снајперка пуног формата са цеви од 650 мм дуга 108 цм, а верзије са цевима од 550 и 500 мм су размерно краће. Цеви су израђене од високолегираног челика, а број жлебова и корак њиховог увијања зависе од калибра и спецификације корисника. Профил цеви је цилиндричан целом дужином, што донекле утиче на масу, али на срећу по онога ко носи пушку, дебљина није на нивоу данас уобичајених бул-барел модела. 

Тешка снајперка 

Необично и практично решење за монтажу ножица, фото: Драган Шапоњић

Калибри су уобичајени за оружје овог типа: .308 Винчестер, .300 Винчестер Магнум, .338 Лапуа Магнум али је ове године представљена тешка верзија снајперке у моћном калибру .408 Чеи Тек намењеном за дејства на екстремним удаљеностима. Очигледно, циљну групу представљају специјалне јединице или друге формације које делују изван европског простора, јер се у Европи реалне ситуације које захтевају опремање војске оваквим оружјем јављају на нивоу статистичке грешке. 

Без обзира да ли је реч о тактичким или спортско ловачким моделима КС-В пушке имају шасију од алуминијумске легуре. Притом није реч о откивку материјала већ о комадима добијеним синтеровањем што је прилично неконвенционално решење, јер многи сматрају да такав материјал није довољно механички отпоран. Ипак, у “Кепелеру” тврде да боље пригушује вибрације. 

Футуристичка линија  

Тактичке пушке имају облоге рукохвата од полимера и делове Пикатини шина постављених да прихвате додатну опрему, док спортски и ловачки модели имају само шину са горње стране сандука под нагибом од 20 МОА. Кундак и рукохват су израђени од квалитетног дрвета, што чини необичан контраст са футуристичком линијом оружја.

Класична форма спортско ловачке пушке, фото: Драган Шапоњић

Ниједна верзија нема механичке нишане али и спортско-ловачки модели на врху цеви имају навој за монтажу пригушивача, који је у неким земљама ЕУ легално доступан део опреме и за цивиле. Тактичка снајперка има трећу ножицу смештену у ослонцу за раме, подесиву образину и могућност да се предње ножице монтирају испод цеви или на тзв. “мост носач” са горње стране, што је све популарније решење. 

Неколико примедби 

Репетирка калибра .338 ЛМ велико је оружје, фото: Драган Шапоњић

Сандук оружја је цевасте форме са релативно кратким, овалним отвором за избацивање чаура. Изузетак је једино модел у .408 Чеи Тек јер за онако дугачку “звер” од метка. морате имати довољно простора. Затварач се одбрављује закретањем ручице за 60 степени, а на глави су распоређени бравећи брегови у три реда, као код Ветерби пушака. Манипулација је лака али није глатка и далеко од тога да је бешумна. Зачуђујуће, с обзиром на општи ниво квалитета и пре свега - на цену. 

Са леве стране, у задњем делу сандука, отприлике “на 8 сати”, гледано из правца стрелца, монтиран је прихватник оквира за муницију од масивног комада алуминијумске легуре. Полужица за ослобађање оквира је на задњем делу носача, скоро код рамена, па препуњавање пушке једном руком захтева мало акробатике, која је могла да се избегне простим премештањем браве на предњи део прихватника. 

Недопустиво звецкање оквира 

Али, то није једина примедба. Оквири су бучни, чак и када су празни. При померању оружја јасно се чује звецкање док доносач метка удара у странице оквира и гребуцкање опруге доносача. Притом, ако носите пушку на леђима неопходно је да затварач повучете уназад и поставите његову ручицу у вертикалан положај (за то је предвиђени усек у сандуку), јер ће вас у супротном ручица стално ударати у леђа. Ако мислите да је решење окренути пушку и извадити оквир - варате се јер прихватник оквира штрчи са те стране. 

Идеалне мере
Окидање код снајперке је двостепено, са осетним “коленом” док спортски и ловачки модели могу да се наруче са директним окидачем веома кратког хода. Према очекивању, окидање је заиста беспрекорно, а веома занимљив детаљ је могућност да се рукохват помера напред-назад у распону од неколико центиметара чиме сваки стрелац може да нађе идеалне мере за себе. 

Осетљивост на прашину 

Тешка, спортско-тактичка пушка, фото: Драган Шапоњић

При иоле дужем кретању или када су вам потребне слободне руке, КС-В мора да буде без метка у цеви и са отвореним затварачем, што захтева додатно време ако је нопходно брзо дејствовати. Није баш пожељна особина за војно оружје, зар не? То вероватно и јесте разлог што КС-В користе углавном ловци, спортски стрелци, полицијски снајперисти и неке паравојне формације. Извештаји корисника са терена кажу да је КС-В осетљива на прашину која може да узрокује више проблема, од пада прецизности до блокирања затварача због задржавања ситних честица у жлебовима између брегова за брављење. 

Видљива глава затварача са бравећим бреговима, фото: Драган Шапоњић

Дакле, реч је о оружју које без проблема ради само у контролисаним условима. За утеху, одржава конзистентну суб-МОА прецизност са више врста муниције различитих произвођача. С обзиром на то да је скоро упола скупља од репетирки упоредивих перформанси (Сако ТРГ или Хаенел СР) то јој знатно сужава могућности за тржишни успех. 

Прочитајте још: Амбициозан програм са Далеког Истока (ФОТО)

Али, ако сте помало хипстер са жељом да имате јединствено оружје високих перформанси и необичнее појаве, Кепелер КС-В је права ствар за вас. 

Драган ШАПОЊИЋ 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas