· · Komentari: 0
Snajperke

Neobične “nemice” precizne na maksimalnoj daljini (FOTO)

Serija Kepeler KS-V nudi jednostavno, pouzdano oružje visokih performansi, kompaktnog formata i izuzetne preciznosti

1599467517_keppeler.jpg
keppeler - foto: Dragan Šaponjić

Nemačka kompanija “Kepeler” odavno važi za proizvođača kvalitetnog sportskog oružja ali ne krije ambiciju da pređe na tzv. “taktičke” modele. Učestvovali su na konkursu 1998. godine za novu Bundesver snajperku, kada je pobedio britanski “Akjurasi Internternešional” sa repetirkom G-22 u kalibru .300 Vinčester Magnum. 

Pročitajte još: MOĆNA kombinacija dobrih osobina (FOTO)

Drvo ili metal, obloga kundaka po izboru, foto: Dragan Šaponjić

Odgovor nemačke firme bio je dalji razvoj i pojava pete generacije njihove snajperke KS. Danas “Keppeler” u ponudi ima nekoliko vrsta preciznih pušaka, od malokalibarskih modela sa Anšic “srcem” (cev i mehanizam) preko poluautomata (slična priča ali sa Sauer 303 u glavnoj ulozi), do long rejndž i benč rest jednometki sa teškim cevima. Ipak, najatraktivnija serija oružja po kojoj su i postali prepoznatljivi je upravo KS. 

Neobična konstrukcija 

Tokom prošlogodišnjeg sajma IWA u Nirnbergu posetili smo “Kepelerov” štand i detaljnije razgledali nekoliko modela iz serije KS-V, a bili smo u prilici i da razgovaramo sa gospođom Peters, vlasnicom firme. Konstrukcija pušaka serije Kepeler KS-V je unekoliko neobična. Iako KS svrstavaju u bulpap oružje ova puška nije tipičan predstavnik te kategorije.

 Karakteristično pozicioniran okvir, foto: Dragan Šaponjić

Jer klasična bulpap konstrukcija podrazumeva da kundak bude tik iza zadnjeg položaja zatvarača, a rukohvat sa okidačkim mehanizmom ispred okvira za municiju. Kod KS-V, rukohvat i okidač su praktično na istom mestu kao okvir, što je uslovilo njegovo izmeštanje u levu stranu, a oslonac za rame je dobrih petnaestak centimetara iza kraja zatvarača u zadnjem položaju. 

Unapređen kvalitet okidanja 

Na ovaj način nije se dobilo “bog zna šta” na smanjenju ukupne dužine, pa smo pitali šta je razlog za ovakvu odluku?  

Atipična konfiguracija teške snajperke, foto: Dragan Šaponjić

Odgovor je - kvalitet okidanja. Bez obzira gde je postavljena poluga okidača, njen pokret mora biti prenet do zadnjeg dela zatvarača, gde zapinjač zadržava napetu udarnu iglu. Duže poluge i više osovinica svojim trenjem neizbežno povećavaju otpor, pa utiču na povećanje sile okidanja i dužine hoda obarača. 

Kompanijski kompromis 

Jednostavne linije kundaka, foto: Dragan Šaponjić

U “Keppeleru” su se zbog toga odlučili na neku vrstu kompromisa i dobili “uštedu” na dužini oružja od 12 cm. Tako je snajperka punog formata sa cevi od 650 mm duga 108 cm, a verzije sa cevima od 550 i 500 mm su razmerno kraće. Cevi su izrađene od visokolegiranog čelika, a broj žlebova i korak njihovog uvijanja zavise od kalibra i specifikacije korisnika. Profil cevi je cilindričan celom dužinom, što donekle utiče na masu, ali na sreću po onoga ko nosi pušku, debljina nije na nivou danas uobičajenih bul-barel modela. 

Teška snajperka 

Neobično i praktično rešenje za montažu nožica, foto: Dragan Šaponjić

Kalibri su uobičajeni za oružje ovog tipa: .308 Vinčester, .300 Vinčester Magnum, .338 Lapua Magnum ali je ove godine predstavljena teška verzija snajperke u moćnom kalibru .408 Čei Tek namenjenom za dejstva na ekstremnim udaljenostima. Očigledno, ciljnu grupu predstavljaju specijalne jedinice ili druge formacije koje deluju izvan evropskog prostora, jer se u Evropi realne situacije koje zahtevaju opremanje vojske ovakvim oružjem javljaju na nivou statističke greške. 

Bez obzira da li je reč o taktičkim ili sportsko lovačkim modelima KS-V puške imaju šasiju od aluminijumske legure. Pritom nije reč o otkivku materijala već o komadima dobijenim sinterovanjem što je prilično nekonvencionalno rešenje, jer mnogi smatraju da takav materijal nije dovoljno mehanički otporan. Ipak, u “Kepeleru” tvrde da bolje prigušuje vibracije. 

Futuristička linija  

Taktičke puške imaju obloge rukohvata od polimera i delove Pikatini šina postavljenih da prihvate dodatnu opremu, dok sportski i lovački modeli imaju samo šinu sa gornje strane sanduka pod nagibom od 20 MOA. Kundak i rukohvat su izrađeni od kvalitetnog drveta, što čini neobičan kontrast sa futurističkom linijom oružja.

Klasična forma sportsko lovačke puške, foto: Dragan Šaponjić

Nijedna verzija nema mehaničke nišane ali i sportsko-lovački modeli na vrhu cevi imaju navoj za montažu prigušivača, koji je u nekim zemljama EU legalno dostupan deo opreme i za civile. Taktička snajperka ima treću nožicu smeštenu u osloncu za rame, podesivu obrazinu i mogućnost da se prednje nožice montiraju ispod cevi ili na tzv. “most nosač” sa gornje strane, što je sve popularnije rešenje. 

Nekoliko primedbi 

Repetirka kalibra .338 LM veliko je oružje, foto: Dragan Šaponjić

Sanduk oružja je cevaste forme sa relativno kratkim, ovalnim otvorom za izbacivanje čaura. Izuzetak je jedino model u .408 Čei Tek jer za onako dugačku “zver” od metka. morate imati dovoljno prostora. Zatvarač se odbravljuje zakretanjem ručice za 60 stepeni, a na glavi su raspoređeni braveći bregovi u tri reda, kao kod Veterbi pušaka. Manipulacija je laka ali nije glatka i daleko od toga da je bešumna. Začuđujuće, s obzirom na opšti nivo kvaliteta i pre svega - na cenu. 

Sa leve strane, u zadnjem delu sanduka, otprilike “na 8 sati”, gledano iz pravca strelca, montiran je prihvatnik okvira za municiju od masivnog komada aluminijumske legure. Polužica za oslobađanje okvira je na zadnjem delu nosača, skoro kod ramena, pa prepunjavanje puške jednom rukom zahteva malo akrobatike, koja je mogla da se izbegne prostim premeštanjem brave na prednji deo prihvatnika. 

Nedopustivo zveckanje okvira 

Ali, to nije jedina primedba. Okviri su bučni, čak i kada su prazni. Pri pomeranju oružja jasno se čuje zveckanje dok donosač metka udara u stranice okvira i grebuckanje opruge donosača. Pritom, ako nosite pušku na leđima neophodno je da zatvarač povučete unazad i postavite njegovu ručicu u vertikalan položaj (za to je predviđeni usek u sanduku), jer će vas u suprotnom ručica stalno udarati u leđa. Ako mislite da je rešenje okrenuti pušku i izvaditi okvir - varate se jer prihvatnik okvira štrči sa te strane. 

Idealne mere
Okidanje kod snajperke je dvostepeno, sa osetnim “kolenom” dok sportski i lovački modeli mogu da se naruče sa direktnim okidačem veoma kratkog hoda. Prema očekivanju, okidanje je zaista besprekorno, a veoma zanimljiv detalj je mogućnost da se rukohvat pomera napred-nazad u rasponu od nekoliko centimetara čime svaki strelac može da nađe idealne mere za sebe. 

Osetljivost na prašinu 

Teška, sportsko-taktička puška, foto: Dragan Šaponjić

Pri iole dužem kretanju ili kada su vam potrebne slobodne ruke, KS-V mora da bude bez metka u cevi i sa otvorenim zatvaračem, što zahteva dodatno vreme ako je nophodno brzo dejstvovati. Nije baš poželjna osobina za vojno oružje, zar ne? To verovatno i jeste razlog što KS-V koriste uglavnom lovci, sportski strelci, policijski snajperisti i neke paravojne formacije. Izveštaji korisnika sa terena kažu da je KS-V osetljiva na prašinu koja može da uzrokuje više problema, od pada preciznosti do blokiranja zatvarača zbog zadržavanja sitnih čestica u žlebovima između bregova za bravljenje. 

Vidljiva glava zatvarača sa bravećim bregovima, foto: Dragan Šaponjić

Dakle, reč je o oružju koje bez problema radi samo u kontrolisanim uslovima. Za utehu, održava konzistentnu sub-MOA preciznost sa više vrsta municije različitih proizvođača. S obzirom na to da je skoro upola skuplja od repetirki uporedivih performansi (Sako TRG ili Haenel SR) to joj znatno sužava mogućnosti za tržišni uspeh. 

Pročitajte još: Ambiciozan program sa Dalekog Istoka (FOTO)

Ali, ako ste pomalo hipster sa željom da imate jedinstveno oružje visokih performansi i neobičnee pojave, Kepeler KS-V je prava stvar za vas. 

Dragan ŠAPONJIĆ 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.