Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Упозорење

Границе се отварају после короне: Возачи, уколико не буду ОПРЕЗНИ, платиће казну и до 2.000 ЕВРА!

Пре него што кренете на летовање проверите да ли имате сва потребна документа и обратите пажњу на саобраћајне прописе

naslovna.jpg
Oglas

Чини се да је само питање дана када ће и Црна Гора широм отворити врате за све туристе, па и оне који из Србије крену на одмор у ту земљу.

Јасно је да ће највећи број туриста, као и сваке године до обала црногорског приморја кренути аутомобилима.

Зато је неопходно да знате шта све треба да имате од докумена, али и који су саобраћајни прописи актуелни у Црној Гори и колике су казне ако те прописе, прекршите!

Фото:"Ситроен"

За улазак у Црну Гору вам је довољна и лична карта, наравно, можете да користите и пасош. Потребно је да имате важећу саобраћајну дозволу, и ту је довољна само важећа исправа коју издаје наш МУП, није потребна међународна возачка дозвола. Није вам потребан ни такозвани "зелени картон" јер Србија са Црном Гором, уосталом и као и са огромном већином европских земаља има потписан споразум о обавезном ауто-осигурању.

Прочитајте још: Ако кренете у Грчку, МОРАТЕ ИМАТИ ОВАЈ ПАПИР, иначе вас Македонци враћају НАЗАД

Међутим, у АМС Србије, препоручују да извадите и такозвано путно осигурање.
Неопходна вам је и дозвола за управљање туђим возилом у иностранству, наравно уколико се возило не води на вас. 

Обратите пажњу на саобраћајне прописе. Појавиле су се, додуше непроверене информације, да ће ове године црногорски саобраћај максимално тренирати строгоћу, па је препоручљиво, наравно првенствено због ваше безбедности, да се строго придржавате прописа.

Фото:"Ситроен"

Одредбе

На порталу АМС Србије наведене су најважније одредбе Закона о безбедности саображаја Црне Горе.

На уласку у Црну Гору обавезно је да вам буду укључена кратка, оборена или дневна светла. Казна је од 30 до 80 евра! Неопходно је да у кабини, на дохват руке имате рефлектујући прслук који је обавезан при изласку из кола у случају квара, несреће или ако вас заустави саобраћајац и позове да изађете из возила. Уколико га немате, казна је до 80 евра!

Обратите пажњу и на брзину. максимална дозвољена на путевима првог реда (нема ауто-путева) је 100 километара на час. У насељеним местима је 50, ван насељених места 80. Казне су папрене за прекорачење брзине па ћете тако за само 20 км више у насељеном месту платити од 50 до 200 евра. Вожња кроз црвено светло на семафору кошта од 80 до 350 евра, невезивање појасева 40 до 100 евра (обавезно је везивање и на задњој клупи, да само подсетимо), а заборавите на ружну навику да телефпонирате у току вожње јер ће вас то коштати од 60 до 150 евра. Пазите и где се паркирате. Цена немарног, непрописног паркирања може да буде 60, али је најчешће 150 евра!

Прочитајте још: Уколико корона затвори границу Македоније, не одустајте од Грчке - ЕВО РЕШЕЊА

И никако не седајте за волан макар да сте попили и само једну чашицу алкохола! Казне су астрономске и крећу се од 200 до чак 2.000 евра! И посебну пажњу посветите превозу деце у аутомобилу.

Дете млађе од 12 година не сме седети на предњем седишту, изузетак је дете млађе од 3 године уколико се превози у дечијем седишту окренуто уназад на сувозачкој страни и само уколико се ваздушни јастук може механички искључити. Дете до 5 година старости на задњем седишту мора седети у дечијем седишту које је прилагођено његовој висини и тежини. Деца од 5-12 година могу седети у ауто бустеру везана сигурносним појасом.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas