· · Коментари: 0
Светиљке

Ноћ се повлачи пред снажним снопом светла (ФОТО)

Када се нађете у ситуацији да падне мрак пре краја авантуре у природи, ваља имати добру светиљку, како би се избегле могуће повреде приликом пада

1594827446_lampe-univerzalne.jpg
лампе-универзалне фото: Нинослав Трифуновић

Савремени човек многе ствари прихвата “здраво за готово”, па тако заборављамо да је општа електрификација у наше крајеве стигла у другој половини 20. века. До тада, изван градова светлост по заласку Сунца углавном су давале разне врсте лампи, свећа и гасних светиљки. Данас те направе сматрамо реликтима прошлости, али оне нису изгубиле на употребљивости. 

Прочитајте још: УПАЉАЧ, али не обичан постао је ХИТ међу камперима

Светлост нам је веома важна из више разлога. Када смо у мраку изван добро познатог подручја (нпр. сопственог стана) потребно нам је да сагледамо простор у коме се налазимо. Важно је такође и да можемо безбедно да се крећемо, уочимо евентуалну опасност, сигнализирамо своје присуство, обавимо неки неодложан посао, привучемо плен током лова (водоземци, ситне рибице) или одвратимо неке животиње од потенцијално агресивног приступа као и бројне друге примене.

 

Јефтина, екстремно снажна лампа, фото: Нинослав Трифуновић

Не треба занемарити ни психолошки аспект јер могућност да “одагнамо таму” представља јак морални подстицај. У ванредним околностима светлост може знатно да олакша налажење решења, а у појединим ситуацијама чак и да буде одлучујући фактор опстанка.

ЛЕД лампе увек при руци

Снажан светлосни сноп пружа осећај сигурности, на терену, фото: Нинослав Трифуновић

Вештачке изворе светлости можемо поделити у две групе - наменске и импровизоване.  Уобичајено, у нашим џеповима/торбици требало би да се поред џепног ножа и упаљача нађе и компактна батеријска светиљка. Када је реч о стварима које свакодневно носимо и користимо, потребно је наћи прави компромис између перформанси и величине. У урбаним условима, минијатурна лампица са само једним начином рада и ефективним дометом од неколико метара моћи ће да покрије скоро све потребе, од кретања по мрачном ходнику, откључавања стана до проналаска ситнице која се откотрљала испод кревета.

Наравно, барем део тих послова може да обави и увек присутни мобилни телефон али са њиме не можете покрити све потребе. Када се нађете на отвореном простору, захтеви и очекивања од ваше опреме знатно се повећавају.

У протеклој деценији ЛЕД лампе су освојиле свет. Мањи су потрошачи енергије у односу на сијалице са ужареним влакном, па је лакше “спаковати” снажније изворе светлости у њих, механички су отпорније, компактнијих димензија што допушта да кућишта буду направљена од дебљег, квалитетнијег материјала, а избор више начина рада чини их употребљивим за различите послове.

Важне перформансе

Иако се произвођачи такмиче ко ће направити снажнију лампу, код набавке се не треба фокусирати на број лумена. За теренско коришћење битно је да има могућност избора максималне снаге светлосног снопа и ниског интензитета за рад надохват руке који притом неће трошити превише енергије. Домет светлосног снопа од 70 метара је сасвим задовољавајући за већину сценарија. У потпуном мраку, лампа те снаге представља уочљиву тачку на даљини од пар километара. Аутономија у штедљивом моду рада треба да буде најмање двадесетак сати.

 

Квалитетне али и скупе СуреФире, фото: Нинослав Трифуновић 

Евентуални “строб” тј. трепћуће светло је понекад од користи али више избора од тога нема неку практичну вредност.
Могућност да све операције обавите једном руком се подразумева. Пожељно је да ваша светиљка има подесив фокус и да се може носити без ризика од случајног активирања у џепу. На тржишту постоји невероватан избор најразличитијих модела и перформанси. Наравно, кинески произвођачи тренутно немају праву конкуренцију у свету. 

Одличне СурФире лампе 

Неколико врхунских произвођача попут СуреФире или Зебра Лигхт имају прилично високе цене али и вишеструко јефтинији модели нуде импресивне перформансе. Још један битан аспект употребе је могућност да се светиљка користи тако да вам обе руке буду слободне. То вам допушта да обављате разлиите послове, али је важно да ли лампа притом стоји на једном месту (на тлу у биваку или виси унутар шатора) или је монтирана негде на вашем телу (ручни зглоб или на челу) па је светлост усмерена тамо где и ваш поглед. 

Изврсне универзалне лампе, фото:  Зебралигхт

Најбољи избор је наравно, јефтина, екстремно снажна лампа. У том смислу треба одабрати одговарајући модел. Неки произвођачи конципирају своје лампе тако да се могу користити на сваки од описаних начина, а продају се уз додатну опрему, траке, закачке. Зебра Лигхт има велики број таквих модела. У природи је тешко обезбедити допуњавање, зато изаберите модел који користи батерије стандардног формата, јер се оне могу пронаћи и у сеоским продавницама или их једноставно пребаците из неког другог уређаја. 

Прочитајте још: Светлост од Сунца до Земље путује 8 минута - ми је испоручујемо на притисак прекидача

Али, понекад се деси да немате могућности за драгоцену светлост “на додир дугмета”. У таквим ситуацијама, нека решења с почетка текста могу бити пун погодак. Када и то изостане, преостаје нам импровизација, уз помоћ упаљача или шибице. 

Нинослав Трифуновић

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.