Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Последице

НОВО ЛИЦЕ КОРОНЕ: Откривени УЗНЕМИРУЈУЋИ ПОДАЦИ - Како ЦОВИД-19 оштећује МОЗАК?!

Студија показала узнемирујуће резултате.

1594202056_Depositphotos_368226682_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Инфекција коронавирусом може проузроковати делиријум, мождани удар и оштећење живаца код „већег броја пацијената од очекиваног“, показало је истраживање.

Стручњаци са Универзитетског колеџа у Лондону известили су о "повећању" ретке упале мозга за коју се зна да је активирана вирусним инфекцијама. Обично се јавља код деце, акутни дисеминовани енцефаломијелитис - или укратко - АДЕМ - утиче и на мозак и на кичмену мождину.

Прочитајте још: Издато упозорење 3. СТЕПЕНА! У Кини се појавила нова заразна болест - БУБОНСКА КУГА, а ово су СИМПТОМИ

Услов - који може уследити од мањих инфекција попут прехладе - види имунолошке ћелије активиране да нападају масни заштитни омотач који покрива живце. Истраживачи упозоравају да клиничари морају бити свесни ризика од неуролошких ефеката како би се помогло раним дијагнозама и побољшао исход пацијента.

Фото: Депозит

- Идентификовали смо већи број људи од очекиваног са неуролошким стањима, попут упале мозга - рекао је консултант неуролог Мајкл Занди са Универзитетског колеџа у Лондону.

Појава ових стања, додао је, "није увек била у корелацији са тежином респираторних симптома."

- Требали бисмо бити свесни и пазити на ове компликације код људи који су имали ЦОВИД-19. Да ли ћемо видети епидемију великог обима оштећења мозга која је повезана са пандемијом - можда сличном избијању летаргије енцефалитиса 1920-их и 1930-их година након пандемије грипа 1918. године - остаје да се види.

Истраживачи су такође открили да су и друге неуробиолошке компликације - укључујући делиријум, мождани удар и оштећење живаца - повезане са коронавирусом.

У својој студији, др Занди и колеге проучавали су 43 пацијента - узраста од 16-85 година - са оба неуролошка симптома или потврђеним или сумњивим ЦОВИД-19 који су лечени у Националној болници за неурологију и неурохирургију у Лондону.

Прочитајте још: Деценијама су нас ПРИПРЕМАЛИ за КОРОНУ, а овај МУРАЛ је ДОКАЗ! (ФОТО)

Према истраживачима, многи пацијенти нису имали било који од респираторних симптома који су често повезани са коронавирусом. Међу групама, тим је идентификовао 10 случајева привремене дисфункције мозга са делиријем, осам случајева можданог удара и осам случајева оштећења живаца. Било је и 12 случајева упале мозга - код девет таквих пацијената дијагностификован је АДЕМ. У нормалним околностима, лондонски тим рекао је да ће просечно видети само једног одраслог пацијента са АДЕМ-ом, али да се та вредност повећала на најмање једног пацијента недељно, током пандемије.

Међутим, истраживачи кажу да САРС-ЦоВ-2 - вирус који изазива ЦОВИД-19 није откривен у мозгу или кичменој течности ниједног тестираног пацијента. Ово, објаснили су, сугерише да вирус није директно изазвао неуролошке симптоме и да би неке компликације ЦОВИД-19 могле произаћи из имуног одговора, а не од самог вируса.

- Потребне су даље студије да би се тачно утврдило зашто неки пацијенти са ЦОВИД-19 развијају неуролошке компликације - закључили су истраживачи.

Прочитајте још: У РУСИЈИ се штите од КОРОНЕ леком који кошта 150 ДИНАРА

- С обзиром на то да је болест присутна само неколико месеци, можда још увек не знамо која дугорочна штета може да проузрокује ЦОВИД-19 - рекао је аутор рада и неуролог Росс Патерсон, такође са Универзитетског колеџа у Лондону.

- Лекари морају бити свесни могућих неуролошких ефеката, јер рана дијагноза може побољшати исходе пацијента. Људи који се опорављају од вируса требало би да потраже стручни здравствени савет ако доживе неуролошке симптоме. Наша студија унапређује разумевање различитих начина на које ЦОВИД-19 може утицати на мозак - додала је ауторка и неуролога Рејчел Бровн, такође са Универзитетског колеџа у Лондону.

Таква сазнања, додала је, "биће најважнија у колективним напорима за подршку и управљање пацијентима у њиховом лечењу и опоравку."

- Овај рад додаје све нове доказе за широк спектар потенцијално тешких неуролошких компликација ЦОВИД-19, које превазилазе његове ефекте на респираторни систем - рекао је неурознанственик Тимоти Никлсон, који није био укључен у студију.

Прочитајте још: "Ником не верујте!" Доктор Максим тврди: Да бисте победили корону, ЗАКИСЕЛИТЕ СВОЈУ КРВ

Овај рад, додао је истраживач Кинг'с Цоллеге Лондон, наглашава важност будућих истраживања како би се проценило колико су ове неуролошке и психијатријске компликације заједничке и који механизми их изазивају. То би, објаснио је, могло довести до метода за „боље третирање и побољшање дугорочних резултата. Потпуни налази студије објављени су у часопису Браин.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas