· · Коментари: 3
КОРОНА

ИСПРАВКА: У РУСИЈИ не могу да лече КОРОНУ леком који кошта 150 ДИНАРА

Интернетом су почели да се деле савети руског доктора Ивана Петровича Неумивакина, у којима он препоручује ушприцавање раствора водиковог пероксида у нос, као вид “превенције” од грипа, а једну такву дезинформацију пренео је и наш сајт

1593757070_Depositphotos_198533630_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

На то нам је указао портал Раскринкавање.ба у својој анализи.

Како смо у тексту навели, а испоставила се као потпуна дезинформација је то, да се многи Руси к не плаше корона вируса све док могу да купе тропроцентни хидроген. Алтернативни лек угледног руског доктора чува их од вируса и бактерија још од времена СССР-а.

Учење је развио руски доктор медицинских наука Иван Павлович Неумивакин, који је шездсетих година прошлог века радио у космичкој медицини, бринући о здрављу космонаута. Усавршио је методе које развијају адаптационе способности организма у различитим околностима, не дозвољавајући му да се разболи. Тако је дошао до - тропроцентног хидрогена, што се испоставило као лажна информација. Извињавамо се нашим читаоцима на пласирању ове нетачне вести.

Пре анализе тврдњи које је др Неумивакин изнео у овом видеу, добро је погледати његову биографију.

Претрага његовог имена на БХС и на енглеском језику не даје поуздане изворе, иако се у великом броју биографија на интернету наводи да је Неумивакин био совјетски хирург и лекар, члан Руске академије наука и уметности и један од совјетски пионири свемирске медицине. На разним руским књижарским сајтовима (линк, линк, линк) наводи се да је објавио преко 200 научних чланака, и око 40 „популарних књига“, за које се види да се углавном баве тзв. „традиционална и алтернативна медицина“. Једна од тих књига говори о водоник-пероксиду (Хидроген перокиде тхе цхарге оф хеалтх / Перекис водорода на стразхе здоровиа), а друга о лековитости соде бикарбоне – још једног популарног псеудо „лека“.

Неумивакин је и оснивач два „спа центра” (један у Русији, други на Криму) где се „лечење” обавља његовим алтернативним методама. Преминуо је 2018. године, у 90. години (Википедија).

Цео интервју, из којег је Марија Стојаковиц́ одабрала делове које анализирамо овом приликом, можете погледати на овом линку. Не улазец́и у садржај интервјуа, може се приметити да он првенствено служи промоцији Неумивакинове бање у Русији, пошто су на више места убачени џинглови са контакт подацима те бање.

Унутаршња употреба водиковог пероксида неће убити ни вирусе ни ћелије рака, али може изазвати здравствене проблеме

Тврдње које су пренете о коришц́ењу водоник пероксида за „лечење“

Након увода у којем је Неумивакин испричао како се излечио од „тешке аритмије и високог крвног притиска”, након што је „званична медицина написала смртну казну” у 52. години, овај лекар је изнео низ тврдњи о употреби водоника. пероксид за лечење:

Све почиње од гастроинтестиналног тракта. Истражио сам и почео да користим водоник. То кошта само 5 рубаља. Садржи атомски кисеоник.

Узмите водоник пероксид и испрскајте га у нос, али не чист са 3%, вец́ га разблажите у води, у ¼ чаше воде, додајте 15-20 капи 3% водоника и затим упрскајте у једну ноздрву па у другу у другу ноздрву. ујутру и увече. Сви ц́е добити грип, а ви нец́ете.

Атомски кисеоник убија све паразите који вам сметају да живите, вирусе, гљивице, микробе, инвазије црва, ц́елије рака, убија све. А нормалне ц́елије напредују и живе.

Трагајуц́и по кључним речима, открили смо да су ове тврдње др Неумивакина објављене и на порталима из региона, углавном 2020. године. Најранију публикацију пронашли смо на порталу Стил (Курир.рс), а датира од 26.05.2020. године.

Добра профилакса против било каквог грипа је водоник пероксид. Укључује атомски кисеоник потребан телу. Начин употребе: 15 до 20 капи 3% водоник пероксида разблаженог са 1/4 шоље воде. Убаците шприц прво у једну ноздрву, а затим у другу. Атомски кисеоник убија вирусе, гљивице, микробе, ц́елије рака, хелминтичке инвазије. А нормалне ц́елије не трпе.

Које су чињенице?

Раствор водоник пероксида у концентрацији од 3% користи се у домац́инству као дезинфекционо средство за површине и мале ране.

Као што можете чути у видео снимку и прочитати на порталима, савет др Неумивакина је да се убризгава неодређена количина водоник-пероксида, коју треба разблажити према неодређеним „упутствима“ (15-20 капи у ¼ шоље воде?) , у нос за превенцију грипа. Њушкање овог раствора доводи до његовог гутања, што, заузврат, може изазвати негативне последице.

Хеалтхлине, амерички портал који објављује информације везане за здравље, у анализи о безбедности пијења водоник пероксида навео је да гутање раствора са овим једињењем може изазвати озбиљне нежељене ефекте. Озбиљност компликација зависи од количине и концентрације потрошеног водоник-пероксида. Конкретно, у случају 3% раствора, конзумација малих количина може изазвати мање симптоме као што су надимање, умерен бол у стомаку и у неким случајевима поврац́ање.

Здравствени ризик од пијења водоник пероксида потиче од чињенице да ово једињење реагује са ензимима у нашем телу, ослобађајуц́и велику количину кисеоника (отуда и надимање).

Конзумација вец́их количина или вец́их концентрација може изазвати чиреве, перфорацију црева, опекотине у устима, грлу и желуцу. У тешким случајевима, конзумирање може довести до проблема са дисањем, губитка свести, па чак и смрти.

Иако се Неумивакинов савет односи на прилично ниску концентрацију водоник-пероксида, из свега наведеног је јасно да је реч о једињењу које није намењено за „лечење” или интерну употребу. Због свега овога, не препоручује се пијење било које концентрације водоник пероксида, наводи Хеалтхлине.

Иако Неумивакин првенствено говори о свињском грипу, чињеница да је ово објављено током пандемије Цовид-19 може се протумачити да су ови савети „применљиви“ и на вирус Сарс-ЦоВ-2.

У теоретском чланку објављеном у априлу 2020. у часопису Инфецтион Цонтрол & Хоспитал Епидемиологи, аутори су препоручили покретање рандомизираних клиничких испитивања како би се тестирала хипотеза да водоник-пероксид има антисептичка својства и да испирање уста и носа овим раствором може смањити прогресију. инфекције вирусом Сарс-ЦоВ-2 – од горњег до доњег дела респираторног система.

У новембру су неки од аутора овог чланка објавили преглед литературе на исту тему у контроверзном часопису Медицал Хипотхесес. Закључак је да у литератури не постоје контролисане студије које потврђују превентивна својства водоник-пероксида у случајевима вирусних инфекција. Из тог разлога, аутори су позвали и на покретање рандомизованих испитивања у којима би се то истраживало, пре свега на примеру вируса Сарс-ЦоВ-2.

С друге стране, у пилот студији из септембра 2020. објављеној у часопису Цлиницал Орал Инвестигатионс, мали узорак је тестиран да би се видело да ли би употреба воде за испирање уста од 1% водоник пероксида пре стоматолошког лечења смањила вирусно оптерец́ење у устима пацијената. Циљ је био да се утврди да ли су стоматолози нешто заштиц́енији од инфекције у случају када заражени пацијент пре захвата испира уста водом која садржи ово једињење. Закључак је да испирање уста овим раствором није смањило количину вируса Сарс-ЦоВ-2 у устима учесника теста, односно да у овом случају стоматолози нису више заштиц́ени од инфекције.

Дакле, иако се не може тврдити да су резултати ове студије дефинитивни, у њој се, као иу претходно наведеним теоријским чланцима, не говори о могуц́ности да водоник-пероксид убија вирус када се вец́ налази у телу, како тврди др Неумивакин. Овде је реч о могуц́ности да примена средстава на бази овог једињења може да смањи вирусно оптерец́ење у устима, што би могло довести до лакшег подношења инфекције или безбеднијег стоматолошког захвата. Смањење вирусног оптерец́ења, барем према резултатима пилот студије, није потврђено.

Када је реч о тврдњи да водоник-пероксид (односно атомски кисеоник из водоник-пероксида) убија ц́елије рака, та теза није научно утемељена. Ова заблуда је заснована на ранијој претпоставци да ц́елије рака расту искључиво у окружењу сиромашном кисеоником. С обзиром на то да водоник-пероксид има својства кисеоника (обогац́ује ствари кисеоником), тврдња је да ц́е узимање овог једињења „преплавити” тело кисеоником и уништити ц́елије рака. То није могуц́е, наводи Хеалтхлине, а истраживање које цитира овај портал указује да ц́елије рака саме производе водоник-пероксид, што може да значи да би уношење додатног водоник-пероксида, осим што је опасно, могло да допринесе опстанку ц́елија рака.

Ушмркавање раствора водоник-пероксида НЕ СПРЕЧАВА ГРИП И НЕ УБИЈА ВИРУС који се вец́ налази у телу, а атомски кисеоник из водоник-пероксида НИКАКО НЕ убија ц́елије рака. Гутање водоник пероксида може довести до мање или више озбиљних последица, ау екстремним случајевима чак и до смрти. Поред тога, не постоје дефинитивни научни докази да испирање уста и носа овим раствором може смањити вирусно оптерец́ење у устима или помоц́и у спречавању даљих компликација када се особа зарази.

Тврдњу да свињски грип и хипертензија, односно хипертензивна болест срца, не постоје, оцењујемо као лажне вести. Касније објављивање видео снимака са овим тврдњама сматра се ширењем лажних вести.

На крају, оцењујемо теорије завере за тврдњу да је некоме требало (свињски грип) да заради на вакцинама, јер импутира да је пандемија те болести исценирана, а да болест као таква не постоји.

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.