· · Коментари: 0
Арно Бернард Книвес

Ножеви афричке дивљине (ФОТО)

Јужноафричка Република, као најразвијенија земља Црног континента, дала је више светски признатих мајстора за израду ножева: Крис Рив, Роб Браун, Арно Бернард...

1604480876_AB-Knives.jpg
АБ-Книвес фото: „Арно Бернард Книвес“

Радионицу “Арно Бернард Книвес”  смештену у Бетхлехему у Источној провинцији Јужноафричке Републике, регистровао је Арно Бернард Јуниор у октобру 2005. године, настављајући посао свог чувеног оца, Арноа Сениора који је и почео породични бизнис још крајем седамдесетих година прошлог века. 

Прочитајте још: Лагани сет за преживљавање (ФОТО)

Видљива је разлика у величини између основних модела, фото: Драган Шапоњић

Као и свим Бурима, породици Бернард је блиско оружје, а лов је скоро свакодневна активност, поготову, што живе и раде надомак богатих ловишта, усред раскошне и сурове природе. Ловачки нож је неизоставан део опреме, нарочито у афричкој дивљини. Имали смо привилегију да нам у Нирнбергу саговорник буде Арно Сениор, који упркос годинама даје велики допринос породичном бизнису.  

Дефицит ножева на тржишту Ј.А.Р. 

Велики радни нож из серије Предатор, фото: Драган Шапоњић

До седамдесетих година 20. века, у Ј.А.Р. практично није могао да се набави квалитетан ловачки нож, осим куповином од ловаца, који су долазили на сафари. Међутим, различити модели Буцка и Пуме, нису задовољавали потребе свакодневног боравка у афричком бушу, где преовлађује густа, тврда и махом трновита вегетација. То је било довољно да се Арно Сениор опроба у изради ножева. 

Унуци најбољи дизајнери 

Изванредан мали ловачки нож. О димензијама можете просудити на основу зуба дивље свиње, фото: „Арно Бернард Книвес“

Како сам каже, првих неколико примерака били су разочарење, те их је поклонио пријатељима. Међутим, показали су се одлично у употреби, па су учестале наруџбине довеле до тога да му израда ножева постане основно занимање. Будући да је лично користио сваки модел својих ножева, брзо је елиминисао сувишне детаље, тако да његови ножеви данас представљају изванредне примере ефикасности при употреби и једноставности у дизајнирању. Напола у шали, тврди да су деца најбољи дизајнери сечива. Каже, да од својих унука понекад затражи да нацртају нож и да још ни једном није видео неки непотребан детаљ на тим цртежима.

Украсна челична ојачања 

Универзално сечиво, фото: „Арно Бернард Книвес“

За већину ножева карактеристично је да имају релативно широка, целом висином равно брушена сечива, са наглашено закривљеним трбухом при врху. Најзаступљненији облик је тзв. дроп поинт, где се леђа ножа у благом луку спуштају према врху сечива. Занимљиво је да ниједан модел нема штитник за прсте, јер је корен сечива приметно шири од дршке, тако да спречава нежељени контакт руке се оштрицом. Додуше, поједини модели имају болстере тј. украсна ојачања од челика у предњем делу дршке, која осим естетске улоге, донекле штите плочице рукохвата од оштећења при тежој употреби. 

Најважније одржавање 

У самој изради тежи се максималној једноставности, пре свега због смањивања трошкова. Сви модели имају фулл танг усадник пуне дужине, олакшан серијом отвора. Исецање контуре ножа ради се уз коришћење воденог млаза, па то не утиче на термичку обраду челика. Материјал је аустријски Бохлер/Удехолм нерђајући челик Н-690, који се у радионици кали на 60 РцХ. Ово је прилично висока вредност за „конфекцијске“ фиксне ножеве, но Арно каже да добар нож заслужује власника који уме да одржава своја сечива.  

Типичне футроле од бивоље коже употпуњују одличне ножеве, фото: Драган Шапоњић

Дршке су израђене од две плочице за усадник учвршћене лепљењем и чивијама. Али, овде једноставно, не значи и јефтино. На ножевима из радионице Арно Бернарда може се наћи само пробрано егзотично дрво, фосилна мамутска кост, квалитетан рог, зуб дивље свиње или слоновача. Будући да је врхунски занатлија и да су његоови ножеви изабрани као део опреме за чланове удружења ловачких водича „Професионал Хунтер“, господин Бернард има приступ легалним изворима слоноваче, која се у резерватима Ј.А.Р. прикупља од угинулих животиња. Због тога, дршке од слоноваче на његовим ножевима, не утичу на висину цене, као што је случај са другим произвођачима.  

Егзотични називи категорија 

Лепота једноставности и дршке од рога самбар јелена, фото: „Арно Бернард Книвес“

Радионица Арно Бернард нуди ножеве подељене у пет категорија, према величини и намени. То су Џинови, Грабљивци, Газеле, Лешинари и Малишани из шикаре. Ипак, упркос имену, нема ножа са сечивом дужим од 124 мм, док је сечиво најкраћег модела дуго само 54 мм. Очигледно, у питању су практични, радни модели за озбиљну теренску употребу, а не ножеви чија је намена да импресионирају околину (или самог власника). Од врсте лова, терена и дивљачи зависиће и избор ножа. Ова сечива се користе широм света, од Северне Америке, Европе и Русије до афричких савана, а власници су најчешће задовољни и пуни хвале. 

Увек има простора за побољшање 

Премиум квалитет на великом ловачком ножу са дршком од фосилне мамутовине, фото: „Арно Бернард Книвес“

Јесу ли то најбољи ножеви на тржишту? Свакако да нису. Уз све добре особине, на њима још увек може понешто да се побољша. Али, у ценовном распону од 120 до 370 долара (у зависности од модела), добијате веома употребљиву алатку, функционално осмишљен, пажљиво израђен део опреме, од квалитетних, егзотичних материјала, који уз све то још и допадљиво изгледа.  

Прочитајте још: Сечива модерних ратника (ФОТО)

Уско, интегрално сечиво лаганог бирд анд троат ножа, фото: Драган Шапоњић

За полу-кастом производ од светски познатог мајстора, то је и те како примамљива понуда. Познанство са господином Арноом Бернардом је лепо искуство, али на његово питање „Има ли у Србији добрих мајстора ножара и зашто не излажу на светским сајмовима?“ нисмо имали прави одговор.  

Драган Шапоњић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.