· · Коментари: 0
БИЉКЕ

Чудесни ПАШКАНАТ: Од давнина се користио у народној медицини, а својом аромом побољшава свако јело! (ВИДЕО)

Биљка пашканат представља један изузетно здрав корен беличасте боје. Врло је ароматичан, стога је цењен као зачин у кухињи.

1623931877_parsnips-3860993_1920.jpg

Пашканат је укусна биљка у јелима, али је још више цењен због свог изузетно пововољног дејства на организам. Управо због идеалног споја укуса и здравља, убраја се међу највредније повртарске културе.

Како изгледа пашканат?

У питању је жилаво, кртоласто поврће, налих на шаргарепу, само што је беле боје. Има назубљене јарко зелене листове, који расту од 50-100 цм у висину.

Прочитајте још: Направите "ШАМПАЊАЦ" од ЗОВЕ и уживајте у освежавајућем соку! (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

Укус 

Сви делови ове изузетне биљке су својственог, јаког и пријатног, ароматичног зачинског мириса и слаткастог укуса. Мирис и укус пашканата, потичу од његовог ароматичног уља, кога понајвише има у самим плодовима.

Пашканат у Риму
Римски цар Тиберије, толико је јео ову биљку да ју је допремао у Рим са обала реке Рајне. Штавише, сва побеђена племена су данак плаћала, између осталог, у пашканату.

Састав пашканата 

Енергетска вредност 100 грама јестивог дела пашканата, приближно одговара енергетској вредности 100 грама млека.

Пола шоље пашканата садржи 50 калорија, 0 г масти, 0 мг холестерола, натријум, 12 г угљених хидрата, 3 г дијететских влакана, 3 г шећера, 1 г протеина, витамин Ц, калцијум и гвожђе.

Пашканат је веома богат беланчевинама, угљеним хидратима, целулозом, натријумом, цинком, манганом, бакром, фолном киселином и витаминима ПП, А, Б и Е. У корену пашканата се налазе и велике количине витамина Б3.

Прочитајте још: МЕД ОД БОРОВИХ ИГЛИЦА - традиционалан рецепт: Пуне су витамина Ц, подижу имунитет и ослобађају вас упорног кашља! (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

Пашканат је одличан за здравље

Пашканат је богат витамином Ц, витаминима Б-група, гвожђем, калијумом, бакром, сумпором . Садржи алкалоидни пастинацин који помаже код грчева у желуцу.

  • побољшава варење
  • јача зидове крвних судова
  • природни диуретик (стимулише излучивање мокраће)
  • има благо умирујуће дејство
  • снижава крви притисак
  • побољшава апетит
Савет
Сецкано лишће пашканата немојте кувати. Оно се додаје у јело након кувања. Исто важи и за лишће першуна и целера.

Рецепт за чај од пашканата

Помаже код изацивања камена и песка у бубрегу

Поступак: нарендајте корен пашканата и две кашичице се потопе у две шоље кипуће воде и остави се пола сата, па се након тога смеса процеди и одмах пије. То је доза која се конзумира трипут дневно пре оброка, а лечење траје 20 дана.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.