Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Q-5 Меч СФ

Пред дилемом да ли да произведе пиштољ са полимерским рамом или цео од челика, немачки произвођач је изабрао - ОБА

Валтер има вековно искуство са пиштољима комплетно израђеним од челика а њихови спортски модели неретко су узимали Олимпијске медаље

1596531291_Q5.jpg
Q5 - фото: Д.Шапоњић
Oglas

Фабрика коју је основао ловац, стрелац и талентовани конструктор Карл Валтер постигла је светску славу. Упркос спорадичним покушајима Валтер већ дуго није успевао да постигне тржишни успех са неким својим моделом.У Нирнбергу смо били у прилици да детаљније разгледамо нови, такмичарски модел славне компаније. Означен је као Валтер Q-5 Меч и долази у две верзије, са полимерским и челичним рамом која је означена префиксом СФ (стеел фраме). 

Прочитајте још: РАЈ ЗА СРБЕ! Ако ОВДЕ летујете добијате бесплатне лежаљке, сунцобране и пешкире, а ДВОЈЕ ДЕЦЕ НЕ ПЛАЋА НИШТА

Прочитајте још: Дискретни заштитник (ФОТО)

Најновији спортски модел Валтера, фото: Д.Шапоњић

Млађа популација љубитеља оружја захтевала је ново оружје примерено захтевима динамичних спортских дисциплина. Компанија се суочила са избором. С једне стране, традиција на којој је изграђена репутација, са високо-квалитетним потпуно челичним пиштољима који знатно редукују трзај и одскок цеви уз баланс којем полимерски модели тешко могу да парирају. Насупрот томе, пиштољима са полимерским рамом лакше се маневрише, брже се преноси нишанска тачка, а осим мање масе и цена је значајно мања. Уместо да се одлуче за једно решење, у валтеру су одлучили да “играју на обе карте”, тако да купац новог Q-5 Меч сам решава  дилему. 

Такмичарске амбиције 

Нови спортски модел не крије своје гене наслеђене од полимерског ППQ. Полуаутоматски пиштољ калибра 9 мм Пара са већ уобичајеном СИГ модификацијом Браунингове осцилујуће цеви. Унутрашњи ударач и дворедни оквир повећаног капацитета, све то је већ виђено још на моделу П-99. Ново оружје ипак нуди и нешто више.  

Лака манипулација и прегледни нишани, фото: Д.Шапоњић

Када Q-5 Меч СФ узмете у руку прво ћете запазити повећану масу. Разлика је осетна, у односу на стандардни модел овај “спортиста” тежи је за више од 400 грама и са празним оквиром прелази 1200 грама, што га чини скоро двоструко тежим од неких савремених службених модела у истом калибру. При брзом преношењу нишанске тачке има тенденцију да настави кретање изван планираног, али је баланс оружја и осећај у рукама заиста добар. На штанду компаније не пропуштају да нагласе како њихов рукохват спада међу најудобнија решења на тржишту. И заиста је тако. 

Промишљено обликоване површине које се одлично уклапају са анатомијом шаке допуњава могућност да на задњи део дршке поставите један од три инсерта различите величине, а један долази са наглашеним “дабровим репом” који од евентуалне повреде штити део шаке између палца и кажипрста. Верзија са челичним рамом има странице дршке од полимера а за стрелце који желе потпуну контролу могуће је наручити и оне израђене од оштро чекираног алуминијума које се “укопавају” у дланове. 

Олакшана навлака и портована цев 

Фабрички “пакет: са додатном опремом, фото: Д.Шапоњић

Навлака новог модела је приметно продужена да би могла да прихвати цев од 127 мм. Толико челика на покретном делу конструкције код спортског оружја значи и промену баланса што није добра особина. Да би се умањили негативни ефекти, навлака је олакшана изрезивањем серије отвора и мањом дебљином зидова масивне навлаке. У предњем делу, до уста цеви су два уздужна отвора на горњој страни, поред предњег нишана који допуштају коришћење портоване цеви за смањивање одскока. Ту су такође и предњи урези који олакшавају репетирање уклопљени са пет обостраних отвора. Димензије навлаке продужавају нишанску линију што је свакако пожељна особина. 

Серијски су уграђени потпуно подесив задњи ЛПА нишан и уочљива мушица са оптичким влакном црвене боје. Са горње стране, иза отвора за избацивање чаура налази се демонтажна плочица за постављање све чешће присутних рефлексних нишана. При куповини, у коферу са оружјем долазе три плочице за монтажу најпопуларнијих модела (Тријицон, Леуполд и Доцтер), али то вас свакако неће ограничавати у избору. Извлакач је снажан и необично дугачак, а може се напипати када је метак у цеви. Финиш је уобичајен, мат црни тенифер. 

Прилично гломазно оружје, фото: Д.Шапоњић

Дуга цев меч квалитета је класично жлебљена са шест поља и десним кораком увијања од 254 мм. Ово решење је одабрано јер погодује и коришћењу ливених, оловних зрна која због ниже цене, многи такмичари користе на тренинзима. Наводно, полигоналне цеви са таквом муницијом имају слабије резултате. Повратна опруга има масивну челичну вођицу пуне дужине а сама опруга је израђена од траке правоугаоног пресека, баш као на Глоку. 

Сличнији службеном оружју 

Челични рам је вероватно кључни део овог концепта. Протеже се до уста цеви и у предњем доњем делу има пет уреза по Пикатини Мил.Стд-1913 за постављање светлосне јединице или ласерског маркера. Таква опрема нема примену у спортском стрељаштву (барем за сада), али може бити од користи за дефанзивно или службено оружје. Велики простор у оквиру штитника окидача наслеђе је службених модела серије ППQ да се омогући коришћење оружја са дебелим рукавицама.

Пиштољ расклопљен на основне компоненете, фото: Д.Шапоњић

Предњи део штитника је прав са уздужним жлебовима тако да пружИ добар ослонац за кажипрст слабије руке при дворучном хвату. Са леве стране рама је полуга за расклапање коју треба заротирати увис за 90 степени. Полуга устављача навлаке позиционирана је са обе стране рама. Иако прилично дуга, делује дискретно уз мало, уздужно нарезано проширење које омогућава да се полуга активира притиском палца. 

Окидач и преносна полуга су јарко плаве боје, фото: Д.Шапоњић

Дугме за ослобађање оквира има добро одмерене димензије, кружни облик и може да се премести на десну страну. Помало неочекивано, израђено је од пластике. На доњем крају рукохвата је левкасто проширење које омогућава брзу измену оквира. То је стандардно за СФ верзију док је код полимерског рама опциона могућност. Оквир за СФ је капацитета 17 метака, а за полимерску верзију је за метак мањи. Наравно, полимерска верзија може да прихвати и дуже оквире али се за ту опцију препоручује уградња левкастог додатка за дршку. 

Двостепено окидање QД обарача 

Окидач је још један елемент на који ми је скренута пажња. То је qуицк дефенсе окидач и познат је по веома кратком ресету после опаљења. Субјективна, процени је око 3 мм, што је добар резултат за овај тип окидања. Полуга окидача је упадљиво плаве боје (као и преносне полуге механизма што се види тек када расклопите пиштољ), уздужно је избраздана и у средини је постављен језичак сигурносне кочнице.

Помало “угласта” појава, фото: Д.Шапоњић

Облик окидача може да буде благо закривљен или потпуно прав, по избору купца, а за материјал окидача можете да бирате између полимера и алуминијума. Окидање је двостепено, са јасним “коленом” И силом око 3 кг, што је реткост код система са унутрашњим ударачем.  Није сјајно али свакако није ни лоше. 

Прочитајте још: Заштитни знак малих борбених тимова 

Коначни утисци? Валтер са овим моделима покушава да задржи тренутну позицију, јер уз све добре особине ови пиштољи неће донети преокрет на тржишту. У дисциплинама практичног стрељаштва дивизије продукција и стандард, суверено влада “аристократија” попут Чешке Збројовке, Танфоља, СИГ и њихових клонова. За почетнике је знатно приступачније да набаве неки Каник или Стожер, а они који се овим спортом баве да би избрусили своје професионалне вештине као службено оружје углавном користе Глок.

Лако и природно нишањење, фото: Д.Шапоњић

Са ценом од 1700 евра у Европи (и нешто мањом у САД) Валтер није јефтино оружје. Наравно, нуди извесне предности али је питање у којој мери ће привући нове кориснике. За тако нешто, потребни су спортски успеси и време. Надамо се да ће ова оружарска легенда успети да се врати на стазе старе славе.  

Драган ШАПОЊИЋ 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas