· · Komentari: 0
Pištolj PKO-45

Diskretni zaštitnik (FOTO)

Budući da obični smrtnici ne mogu sebi da priušte telohranitelje, samoodbrambeno oružje je dobrodošla alternativa

1596114521_PKO.jpg
PKO - foto: “Heizer Defense”

Već godinama, u industriji ručnog oružja namenjenog korisnicima u civilnoj odeći prisutan je trend smanjenja dimenzija, često i ispod granice kompakt formata. Razloga ima više, od efikasnijih baruta kojima su dovoljne cevi manje dužine, preko novih materijala i ergonomskih rešenja, sve do onog suštinskog - stepen komfora pri celodnevnom nošenju.

Pročitajte još: Da li su realne tvrdnje da je malokalibarskim pištoljima ODZVONILO?

Jasno vidljiva fiksna cev u donjoj osi, foto: “Heizer Defense”

Mnoge policijske agencije u SAD svojim službenicima zbog toga daju sredstva za nabavku of đuti oružja koje nose kada nisu radno angažovani. Rezon je jednostavan. Oružje se nosi non-stop, a veoma retko koristi, pa policajci u civilu često umesto glomaznih službenih pištolja i na poslu nose kompaktne modele koje kupuju po sopstvenom izboru. Ovaj stav se preslikava i na civilnu opulaciju. Ako imate na primer Glok 17 i Valter PPK kao bek ap veoma brzo ćete Glok ostaviti u sefu kod kuće, a svakodnevno koristite manji i lakši model. Naravno, ovo pravilo važi za države u kojima legalno nošenje oružja predstavlja pravo, a ne privilegiju. 

Skica za nekoliko minuta 

Produženi okvir daje i nešto udobniji hvat, foto: “Heizer Defense”

Mašinski inženjer Čarli Hejzer godinama osnovao je “Heizer Defense” za proizvodnju streljačkog oružja. Osnovnu ponudu čine kompaktni, jednometni modeli sa prelamajućim mehanizmom i širokom ponudom kalibara koji slede ideju popularnih modela Derindžer. Ali pre nekoliko godina Hajzerov sin Tom je došao na ideju da naprave poluautomatski pištolj sa minimumom pokretnih delova u snažnom kalibru i sa najmanjom mogućom širinom. Umesto više meseci istraživanja i kompjuterskog modelovanja, osnova dizajna postavljena je za nekoliko minuta, hemijskom olovkom za stolom restorana u Hjustonu. Gruba skica postala je model PKO-45.

Ubrzo je počela proizvodnja u pogonima kompanije u mestu Pejveli, država Misuri. Izuzetno poznavanje čelika, različitih legura i precizne obrade za avio-industriju sada je upotrebljeno za proizvodnju oružja. Celokupna proizvodnja metalnih delova, uključujući izradu cevi odvija se u jednom pogonu, kontrola je apsolutna, što znači da se proverava svaki proizvedeni primerak, a ne određeni broj slučajnih uzoraka iz serije. To se naravno odražava na cenu ali i na kvalitet proizvoda.

Snažan kalibar džepnog pištolja 

Prva "damska" verzija bez ureza za repetiranje, foto: “Heizer Defense”

Kao što se iz oznake vidi, za PKO-45 je odabran je kalibar .45 ACP kao dokazani “man stopper” visoke efikasnosti. Izgled novog oružja ne sledi trendovska dizajnerska rešenja i najviše podseća na stare džepne pištolje sa početka 20 veka. Razlog za to je nesvakidašnje pozicionirana cev u donjoj zoni navlake, dok je povratna opruga iznad nje, kao na starim FN-1900 ili Pieper-Bajard 1908. Poput ovih konstrukcija PKO-45 ima slobodan zatvarač tj. ne bravi se pri opaljenju. 

Bez primedbi na jak trzaj 

Dobri nišani i pljosnata forma sa koje ništa ne štrči, foto: “Heizer Defense”

Ovakav pristup konstruktora je neobičan, čak i rizičan, jer se po pravilu za sve što je snažnije od metka 9x17 mm (.380 ACP ili popularno “kratka devetka”) koristi bravljenje koje sprečava otvaranje mehanizma pre nego što pritisak gasova opadne na bezbedan nivo. Pištolji u snažnim kalibrima sa slobodnim zatvaračem neretko trpe oštećenja, lom delova, a zabeležene su i povrede strelaca sa tragičnim ishodom. Naravno, u “Heizer Defense” su svesni toga, pa su kritični delovi konstrukcije dodatno ojačani parcijalno kaljenim čeličnim elementima. 

Okvir za municiju 

Moćan mališan za samoodbranu, foto: “Heizer Defense”

Da bi se ukrotio odskok laganog pištolja spuštanje ose cevi bilo je logično rešenje. Iznenađujuće, povratna opruga malog je preseka, gusto motana, od relativno tanke žice i prilično meka, ali korisnici, barem zasad, to ne vide kao nedostatak. Drugim rečima, nema primedbi na prejak trzaj, nekontrolisan odskok ili spor sled nanišanjenih hitaca. U pištolj staje pet metaka, dok sa polimerskim produžetkom prihvata još dva. Telo okvira je preuzeto od pištolja Kimber M-191,1 a donosač metaka od modela Springfield. Ova kombinacija navodno funkcioniše besprekorno. 

Ram tj. usadnik pištolja izrađen je od nerđajućeg čelika, na CNC glodalici, a zanimljivost vezana za njega je da se sastoji od dve simetrične poloovine koje su spojene sa pet zavrtnjeva. Kontrolni primerak ispalio je 5.000 metaka bez primetnog popuštanja zategnutosti. Na ramu je fiksirana cev dužine 70 mm, prizmatičnog preseka, sa bočnih strana olakšana sa po tri široka uzdužna kanala. Iznad nje je cevasto kućište povratne opruge, a navlaka je maksimalno olakšana izrezivanjem prednjeg donjeg dela u koji se uklapa fiksna cev. 

Tanak profil 

Prototip PKO-45 u ruci konstruktora, foto: “Heizer Defense”

Da bi se zadržao što je moguće uži profil, navlaka klizi po vođicama unutar rama. Širina od samo 20 mm dobijena je i pažljivo profilisanim komandama koje ne narušavaju ravnu spoljašnju površinu pištolja. Obostrana kočnica, ustavljač navlake i dugme magacina su logično raspoređeni nadohvat palca, a ispod štitnika okidača, sa prednje strane je poluga automatske kočnice. S obzirom na skromne dimenzije rukohvata ovo je bolje rešenje. Na dlanu često postoje udubljenja koja bi kod automatske kočnice postavljene sa zadnje strane drške mogla da prouzrokuju zastoj, jer je ne bi aktivirali.  

Kompaktne dimenzije, foto: “Heizer Defense”

Na navlaci je sa prednje leve strane polužica za rasklapanje, urezi koji sprečavaju klizanje šake pri repetiranju postavljeni su u udubljenja u zadnjem delu navlake. Standardno, PKO-45 dolazi opremljen Hi-Viz nišanima a TruGlo je opciono dostupan. Nišanska linija duga je 140 mm i na daljinama od 10 metara grupe od pet metaka padaju u krug od 40 mm što je iznad očekivanja za ovako koncipirano oružje. Najbolji rezultati dobijaju se sa nešto lakšim zrnima i umerenim laboracijama. Okidanje ima silu od oko tri kg i dobar “reset” koji se jasno oseti. 

Skup, ali vredi! 

Trenutno, PKO-45 dostupan je sa četiri vrste finiša: champagne, copperhead, ghost grey i tactical black. Iako težina od 700 grama za kalibar .45 ACP nije prevelika, u “Heizer Defense” razmišljaju o titanijumskom ramu koji će oružje olakšati za dodatnih 112 grama. 

Spoj modernog i starinskog, foto: “Heizer Defense”

Pročitajte još: Češki “snagator” je dobro oružje, tehnički sjajno zamišljeno, besprekorno urađeno, ali sa NEDEFINISANOM NAMENOM

Precizan, pouzdan, lak i snažan pištolj sa zaobljenim konturama podesan za skriveno nošenje sigurno će privući pažnju onih koji pre svega zahtevaju kvalitet i cene inovativan pristup.
Trenutna cena od preko 850 dolara sigurno će mnoge potencijalne kupce naterati da dva puta razmisle, ali PKO-45 svakako nije klasičan džepni pištolj. A osećaj sigurnosti je neprocenjiv. 

Dragan ŠAPONJIĆ 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.