· · Коментари: 0
невероватно

Прва судска пресуда овог типа: Мора да плати бившој жени 750.000 динара за обављање кућних послова

Суд у Пекингу након развода брачног пара наредио је мушкарцу да плати жени компензацију за све куц́не послове које је обављала током брака.

1614251192_Depositphotos_19859579_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Како је суд наложио, жена треба да добије 50.000 јуана (750.000 динара) за пет година неплац́еног рада у куц́и.

Прочитајте још: Због ретког поремећаја тражила од лекара да је учине глувом: Жена не може да поднесе звук дисања других људи (ВИДЕО)

Пресуда је подигла прашину на интернету где се расправља о вредности куц́них послова, а неки тврде да је одштета премала.

Верује се да је ово прва судска одлука тог типа након увођења новог закона о новчаној надокнади за обављање куц́них послова.

Према судским подацима, мушкарац идентификован под презименом Чен поднео је папире за развод од своје супруге Ванг прошле године, а у браку су били од 2015. Она је најпре одбијала да потпише папире, али је касније затражила новчану накнаду тврдец́и да Чен у браку није обављао куц́не послове, нити је бринуо о њиховом сину.

Судија је новинарима рекао да подела имовине након развода обично подразумева ону материјалне врсте, али је додао и да куц́ни послови чине нематеријалну имовинску вредност и да зато мушкарац сада мора да плац́а и алиментацију у износу од 2.000 јуана месечно и да једнократно исплати жени 50.000 јуана на име протеклог рада у куц́и.

Прочитајте још: Скинула нос, па очи...Стјуардеса БИЗАРНИМ видеом показала ПРАВО ЛИЦЕ (ВИДЕО)

Према новом закону у Кини, који је на снагу ступио ове године, супружник има право да тражи накнаду приликом развода ако је сносио вец́у одговорност у подизању деце, ако је бринуо о старијим рођацима или пак помагао партнеру у вођењу посла. 

Претходно се такав захтев могао поднети само ако је  то било наведено у предбрачном уговору, што није уобичајена пракса у Кини.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.