Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МОДА

Разлика је ВЕЛИКА И ЗНАЧАЈНА: Секенд хенд или винтиџ гардероба? Ево како је препознати

Није свеједно, а разлика је огромна!

1602500780_Depositphotos_61429705_s-2019.jpg
Oglas

С обзиром на то да су у тренду скоро па искључиво модели какви су се носили у последњих неколико епоха, од 90-их, па све до 60-их, многи модни заљубљеници са пуним правом одустали су од куповине нових комада и завирили у ормане својих мама, бака, али и сопствене.

Понекад сами себи честитамо што се нисмо решили одређених модела, иако смо у бројним навратима имали намеру да их се ратосиљамо.

Захваљујући истраживањима у последњих неколико година, али нажалост и очигледним примерима из света екологије, текстилна индустрија нашла се на црној листи - налази се на високом трећем месту, нимало пожељне листе: највећих глобалних загађивача.

Прочитајте још: Имате дилему да ли је ЦРНИ КОМАД ОДЕЋЕ пожељан? Ево одговора који ће вас ШОКИРАТИ

Што је разлог због чега бројни еко покрети, као и они модно освешћени покушавају да нам скрену пажњу на то да је време да се наше купохоличарксе навике промене.

Уколико се конзумеризму стане на крај, биће извојевана једна од највећих битки за очување планете.

Ово су разлози због кога је све већи број трендсетера који се окрећу куповини гардеробе из друге руке и промовишу винтиџ као најпожељнији тренд.

Прочитајте још: Два ДЕТАЉА која ће вам СПАСИТИ ЈЕСЕН: Први је бела КРАГНА (ФОТО)

Још један од разлога због кога је у модном свету ова категорија одеће добила на већем значају, јесте тај што је захваљујући великој понуди и све већој доступности онога што смо јуче видели на писти, а данас врло слично у излозима хај-стрит брендова, нестало оригиналних комада.

У преводу: Потражња у секенд хенд и винтиџ шоповима никада није била већа.

Ипак, постоји значајна разлика између гардеробе која се декларише као винтиџ и она која се декларише као да долази из друге руке или секенд хенд.

Прочитајте још: ДА, ДА, КАРИРАНО је поново модерно, али НЕ онако како ви МИСЛИТЕ

И то је наша смерница која је врло јасна заправо: секенд хенд реферише све оно што је дошло из друге руке или што је неко већ претходно носио. И никако не подразумева наравно само једног власника, не мора тачније да буде из "друге руке" већ може и из треће, па и из пете.

Квалитет се не поставља као било каква смерница при бирању производа који ће се наћи на полицама бутикама. Дакле, можете наићи на видно изношене комаде, на оне у бољем стању, али и на оне врло квалитетне и скоро нове, па чак и потпуно нове - купљене рецимо претходне сезоне, комад који је добијен на поклон али се некоме није свидео или му не одговара.

Винтиџ указује на квалитет!

Када је у питању винтиџ гардероба, најбоља смерница на основу које би вам била јаснија ова дефиниција, долази из речника, а односи се на следеће: у питању је углавном опис вина које долази из године са добром бербом. Дакле, винтаге указује аутоматски на квалитет.

Прочитајте још: МЕКЕ, наранџасте или ПИНК: У њима ноге изгледају још ДУЖЕ!

А, добра берба у модном свету указује на 80-те, 70-те и 20-те године прошлог века. Такође, винтиџ комадима се сматрају они који су произведени минимум 20 година уназад. Па све до периода 1920-их. Све након тога, оно што ја старије од стотину година, сматра са антикним комадима.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas