· · Komentari: 0
MODA

Razlika je VELIKA I ZNAČAJNA: Sekend hend ili vintidž garderoba? Evo kako je prepoznati

Nije svejedno, a razlika je ogromna!

1602500780_Depositphotos_61429705_s-2019.jpg

S obzirom na to da su u trendu skoro pa isključivo modeli kakvi su se nosili u poslednjih nekoliko epoha, od 90-ih, pa sve do 60-ih, mnogi modni zaljubljenici sa punim pravom odustali su od kupovine novih komada i zavirili u ormane svojih mama, baka, ali i sopstvene.

Ponekad sami sebi čestitamo što se nismo rešili određenih modela, iako smo u brojnim navratima imali nameru da ih se ratosiljamo.

Zahvaljujući istraživanjima u poslednjih nekoliko godina, ali nažalost i očiglednim primerima iz sveta ekologije, tekstilna industrija našla se na crnoj listi - nalazi se na visokom trećem mestu, nimalo poželjne liste: najvećih globalnih zagađivača.

Pročitajte još: Imate dilemu da li je CRNI KOMAD ODEĆE poželjan? Evo odgovora koji će vas ŠOKIRATI

Što je razlog zbog čega brojni eko pokreti, kao i oni modno osvešćeni pokušavaju da nam skrenu pažnju na to da je vreme da se naše kupoholičarkse navike promene.

Ukoliko se konzumerizmu stane na kraj, biće izvojevana jedna od najvećih bitki za očuvanje planete.

Ovo su razlozi zbog koga je sve veći broj trendsetera koji se okreću kupovini garderobe iz druge ruke i promovišu vintidž kao najpoželjniji trend.

Pročitajte još: Dva DETALJA koja će vam SPASITI JESEN: Prvi je bela KRAGNA (FOTO)

Još jedan od razloga zbog koga je u modnom svetu ova kategorija odeće dobila na većem značaju, jeste taj što je zahvaljujući velikoj ponudi i sve većoj dostupnosti onoga što smo juče videli na pisti, a danas vrlo slično u izlozima haj-strit brendova, nestalo originalnih komada.

U prevodu: Potražnja u sekend hend i vintidž šopovima nikada nije bila veća.

Ipak, postoji značajna razlika između garderobe koja se deklariše kao vintidž i ona koja se deklariše kao da dolazi iz druge ruke ili sekend hend.

Pročitajte još: DA, DA, KARIRANO je ponovo moderno, ali NE onako kako vi MISLITE

I to je naša smernica koja je vrlo jasna zapravo: sekend hend referiše sve ono što je došlo iz druge ruke ili što je neko već prethodno nosio. I nikako ne podrazumeva naravno samo jednog vlasnika, ne mora tačnije da bude iz "druge ruke" već može i iz treće, pa i iz pete.

Kvalitet se ne postavlja kao bilo kakva smernica pri biranju proizvoda koji će se naći na policama butikama. Dakle, možete naići na vidno iznošene komade, na one u boljem stanju, ali i na one vrlo kvalitetne i skoro nove, pa čak i potpuno nove - kupljene recimo prethodne sezone, komad koji je dobijen na poklon ali se nekome nije svideo ili mu ne odgovara.

Vintidž ukazuje na kvalitet!

Kada je u pitanju vintidž garderoba, najbolja smernica na osnovu koje bi vam bila jasnija ova definicija, dolazi iz rečnika, a odnosi se na sledeće: u pitanju je uglavnom opis vina koje dolazi iz godine sa dobrom berbom. Dakle, vintage ukazuje automatski na kvalitet.

Pročitajte još: MEKE, narandžaste ili PINK: U njima noge izgledaju još DUŽE!

A, dobra berba u modnom svetu ukazuje na 80-te, 70-te i 20-te godine prošlog veka. Takođe, vintidž komadima se smatraju oni koji su proizvedeni minimum 20 godina unazad. Pa sve do perioda 1920-ih. Sve nakon toga, ono što ja starije od stotinu godina, smatra sa antiknim komadima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.