Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Ножеви Спартан Бладес

Сечива модерних ратника (ФОТО)

Према речима произвођача, њихови ножеви намењени су војницима и полицајцима, камперима, ловцима, планинарима, експертима за боравак у природи и борилачке вештине, али их неретко купују колекционари или људи који једноставно воле ножеве

1603719572_SB.jpg
СБ - фото: Драган Шапоњић
Oglas

Релативно млада ножарска компанија “Спартан Бладес” убрзано гради репутацију призвођача, чије ножеве из свог џепа радо купују припадници чувених Зелених беретки. Због чега се одлучују баш за њих?  

Прочитајте још: Нож је најстарији човеков АЛАТ али и најстарије ОРУЖЈЕ (ФОТО)

Пхрике је изврсно дизајниран, компактан нож за целодневно ношење, фото: „Спартан Бладес“

На сајму ИWА у Нирнбергу, први пут су представили своје ножеве у Европи, па смо пре пар година могли детаљније да се упознамо са понудом, али и са власницима и оснивачима компаније. На штанд нас је довео господин Крис Рив, један од најпознатијих кастом ножара данашњице, који блиско сарађује са оснивачима “Спартан Бладес”.  

Фасцинација древним ратницима 

Председник компаније Кертис В. Ловито и његов заменик Марк Кари, заједно имају више од 40 година службе у једној од најелитнијих формација КоВ у САД. Већи део своје војне каријере, провели су у саставу ваздушно-десантне компоненте 1. Групе специјалних снага, са зоном одговорности у југоисточној Азији и Блиском истоку. Веома богата биографија која укључује обезбеђивање нуклеарних база, многе специјалистичке курсеве широм света, као и више борбених ангажовања, од Панаме преко Ирака до Авганистана, донела им је неколико одликовања.  

Херси Модел ИИ је пример класично дизајнираног борбеног ножа, фото: Драган Шапоњић

Маде ин УСА 

У пензију су отишли из истог борбеног тима, па су и у наредни посао ушли заједно. После краћег рада на развоју оклопне заштите, основали су сопствену фирму за производњу ножева. Обојицу их фасцинира војна историја и древни ратници, пре свега Спарта, па је име компаније логичан избор. Име за сваки модел ножа долази из грчког језика и најчешће је повезано са античком митологијом.  

Никс је добро решење и за ловачки нож, фото: „Спартан Бладес“

Први физички контакт са њиховим ножевима је пријатно изненађење. Иако визуелно остављају утисак масивних сечива, у руци су лагани и веома добро балансирани. Када сам то прокоментарисао, Кертис се слатко насмејао па сам чуо занимљиву причу. 

Први модели – претешки  

Од оснивања, компанија је приступила фондацији Зелених Беретки, која помаже инвалиде и породице погинулих сабораца. С обзиром да су смештени у градићу Абердин у Северној Каролини, практично у западном предграђу Форт Брага (незваничне престонице Специјалних снага САД), бивше колеге су им свакодневно долазили у посету, дивили се дизајну и изради ножева, али их нико није куповао. На крају, већ помало очајни, обратили су се за помоћ двојици врхунских ауторитета у свету ножева. Крис Рив и Вилиам Бил Херси донели су истоветну „пресуду“ - претешки су, олакшајте ножеве. После редизајнирања и ригорозне „дијете“ почеле су да пристижу наруџбине. 

Горњи нож је универзални Никс са широким спектром примене, а доле је наменски, борбени Бред Фајтер, фото: Драган Шапоњић

Како је то објаснио Марк - пожелели су да их носе на терен, а не само да се играју са њима у радњи.-  Користећи висококвалитетни нерђајући челик цруцибле С35ВН смањили су дебљину сечива на 4,5 мм, а усадници су олакшани бушењем и исецањем испод страница дршке, што је донело уштеду у тежини и до 50%, а коришћење квалитетних, лаких материјала попут титанијума и угљеничних влакана, повећало је ову предност. 

Наглашен патриотски приступ 

Комплетна производња се одвија на једном месту, сви материјали су „маде ин У.С.А.“ а део радника су војни инвалиди, па је патриотски приступ наглашен. Дизајнерска решења су једноставна и практична, а начин брушења сечива је компромис између комфора у раду и отпорности на оштећења, којима неискусни и немарни корисници излажу сечива током коришћења. Зато су на свим ножевима оштрице избрушене у тзв. сабре стилу, до пола висине, чиме се постиже већа отпорност на бочна оптерећења, али се делимично жртвује ефикасност сечења, због дебљег профила оштрице у горњем делу. 

Суперотпорна једињења 

Заштита нерђајућег челика посебним премазима, чини се као сувишан трошак у производњи, али заправо је обратно. Наводно суперотпорна једињења волфрама, нитрирање и слични поступци, далеко су јефтинији од класичне, пажљиво урађене завршне обраде.

Преклопни Акрибис је истовремено и алат и оружје, фото: „Спартан Бладес“

Нуде се сечива у две-три боје (у зависности од модела), а дршке од композитних материјала могу бити у истој нијанси или са наглашеним контрастом. Стандардно, ножеви долазе са Спец Опс футролама од балистичког најлона, а уз доплату се може добити футрола од кyдеxа што је по нашем мишљењу практичнији избор.   

Универзалан фолдер 

Једном ножу нисмо нашли ману. Акрибис (грчки - оштар, прецизан) је преклопни нож врхунске израде и одличног дизајна. Сечиво дуго 90 мм има дроп-поинт облик са издуженим врхом и равно је брушено скоро целом висином. Овим је знатно повећана ефикасност сечења дебелог материјала, а маса је смањена. Титанијумска конструкција рама и линер-лоцк браве држи тежину на врло прихватљивих 145 грама, за фолдер ове величине. 

Власници компаније и њихов ментор, легендарни мајстор Крис Рив, фото: Драган Шапоњић

Дебеле облоге дршке од угљеничних влакана или композита Г-10 (по избору), веома пријатно попуњавају шаку, па је удобност загарантована и при дужем раду. Иако се рекламира као тактички, овај фолдер је универзалан нож једнако употребљив на бојном пољу, у кућном дворишту, на ловачком прслуку или у сали за састанке. Рекли смо да је без мане? Хммм, цена је 450 долара, а за тај новац се купују одлични фолдери и остаје вам довољно за моторну тестеру.  

Свечана заклетва 

Хоркос (чита се као ор-кос) на старогрчком означава свечану заклетву, завет, али је такође име демона чувара части онога ко се заклиње. Са сечивом дугим 145 мм дорастао је сваком задатку, а маса је само 250 г. Необично обликован врх добро пробија чврсте препреке попут лимених оплата или дебеле пластике, а издужено удубљење са горње стране сечива олакшава тзв. батонинг, технику где се код захтевних сечења или цепања већих комада дрвета, удара подесним предметом по леђима ножа. Овај нож је изабрала војна академија “Вест Поинт” као симболичан дар дипломцима, уместо официрске сабље и у складу са именом, додељује им се после свечане заклетве и ступања у службу. 

Идеалан за терен 

Веома сличан дизајн има и Спартан Херси Мод.ИИ, али са 10 мм дужим и нешто масивнијим сечивом, па је тежина ножа порасла за 100 г. Додуше, свој удео узима и дршка пуног профила, тродимензионално обликована од охрапављене микарте. Настао у сарадњи са чувеним Билом Херсијем ово је способан борбени, али и универзалан радни нож, код кога је конфор при употреби однео превагу, па је маса нешто већа. 

Озбиљан, свестрани војнички нож - Хоркос, фото: „Спартан Бладес“

Будући да у “Спартан Бладес” ипак нису оријентисани искључиво на војску и полицију, ширем кругу корисника понуђен је универзалан нож средњих димензија, а циљна група су били, пре свега, ловци и кампери. Неочекивано, поново су војници били најчешћи купци модела Никс (древна грчка богиња ноћи и таме). Робусно, 155 мм дуго сечиво, не може се похвалити нарочито ефикасном геометријом. Али, дуга, континуирана кривина оштрице показала се као изванредан алат за сечење, без обзира да ли се користи у кухињи, обради улова или при отварању муницијских сандука и буради са горивом.  

Модел Хоркос је део опреме 1. Групе специјалних снага, фото: „Спартан Бладес“

Маса од само 216 грама и веома снажно, универзално сечиво, разлог су велике популарности овог модела међу војницима коалиционих снага у Авганистану. У специјализованим продавницама у оквиру војних база, ови ножеви се на полицама задржавају само неколико сати. Најчешћи купци су Ренџери, извиђачи и снајперисти који траже поуздан нож за теренску употребу. 

Танка дршка 

За крај смо оставили можда најинтересантнији модел. Назван је Пхрике (по богињи страха и ужаса, чије име се дословце преводи као језа или жмарци), а намењен је добро утренираним професионалцима, као оружје за самоодбрану и целодневно, прикривено ношење.

Акрибис је до детаља пажљиво осмишљен фолдер, фото: Драган Шапоњић

Универзално цлип-поинт сечиво дуго 107 мм, доноси масу од само 110 г и поред основне намене може једнако добро да послужи за уобичајене послове, али и у непредвиђеним ситуацијама, па је неретко избор тзв. бушкрафтера који пуно времена проводе у природи.  

Имиџ специјалаца 

Ова популација углавном има негативан став према свему што носи префикс тактички, па је промовисање модела Пхрике у овој заједници очит доказ квалитета и добро одабраног дизајна. Једина мана овог концепта је прилично танка дршка, која при дужем раду може постати неудобна, нарочито када се захтева чвршћи хват и јачи притисак длана на дршку.  

Пхрике је лак, добро конципиран нож, фото: „Спартан Бладес“

Прочитајте још: Као жилет за “тили час” (Фото)

Ножеви „Спартан Бладеса“ могу да се похвале квалитетним материјалима, добром израдом и атрактивним дизајном, што им уз имиџ „ножева за специјалце“ осигурава успех на тржишту. Сматрам да би уз мале измене, неки од приказаних модела били још ефикаснији и траженији.  

Није искључено да ћемо у блиској будућности видети моделе намењене ловцима и боравку у природи. Свакао имају добру полазну основу за тако нешто.  

Драган ШАПОЊИЋ 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas