Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПАРОВИ

Сигурно сте осетили да вас партнер "ДАВИ". Ево најефикаснијег савета

То је нормално, али само ако се овако понашате. Како на суптилан начин партнеру објаснити да нам је повремена дистанца те врсте заиста потребна?

1609769108_Depositphotos_150412716_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Шта да радимо ако не разуме?

- Нисам сигурна како на суптилан начин то учинити, али сам сигурна да му то свакако морамо објаснити, насамо или уз помоћ професионалца, системског породичног психотерапеута, јер је ова ставка изузетно важна као превенција многих нежељених дешавања - каже Марина Маљковић Ранитовић, психолог.

Прочитајте још: ДОКТОРИ УПОЗОРАВАЈУ: Оно што радите пре секса може вас јако скупо коштати

Како попунити време?
Колико људи има на планети, толико има различитих начина за попуњавање времена које имамо само за себе. То треба да буде оно што нам је потребно, што психа тражи, што нам "пуни батерије" - кућни љубимци, шетње, читање, слушање музике, писање, сликање, ручни рад, филмови, спорт, игрице-

Како да направимо оптималан начин функционисања везе ако ни нама ни партнеру заправо ни не треба "слободан простор"?

- Сви парови са којима сам радила, а све време су упућени једно на друго и раздвајају се по правилу само када баш морају, имају неку своју специфичну, често тешку или трагичну причу у историјату или тако функционишу. То је њихов начин да прођу кроз неке немиле догађаје које су имали или их и даље имају, а од којих се бране симбиозом коју на крају учине функционалном - истиче психолог.

На почетку везе нам се често чини да смо нашли сродну душу по свему, па и по заједничким интересовањима. По правилу, како се веза развија, тако увиђамо наше међусобне разлике у свему, па и у интересовањима, и то је сасвим нормалан ток. У различитим животним фазама и етапама развоја везе може да нам се учини на тренутак да никада нисмо ни имали ништа заједничко са партнером и да се питамо шта уопште и тражимо заједно.

Да ли се уопште може назвати ваљаном веза у којој један од учесника жели да стално буде упућен на другог

Прочитајте још: ДОКТОРИ УПОЗОРАВАЈУ: Оно што радите пре секса може вас јако скупо коштати

-Мањак заједничких интересовања са партнером требало би да схватимо као изазов. Императив у вези је развој емотивног односа, али и лични развој сваког партнера појединачно, што значи да и интересовања треба посматрати као категорију која се мења и развија - обајшњава Маљковић-Ранитовић.

Да ли се уопште може назвати ваљаном веза у којој један од учесника жели да стално буде упућен на другог, кад год може да се не раздваја од њега?

- Мислим да може, уколико се та жеља контролише у мери да не гуши партнера. Нормално је да желимо да смо упућени једно на друго и да се не раздвајамо ако нам је присуство друге особе увек безусловно пријатно. Познајем парове који овако функционишу дуго година и задовољни су обоје - каже психолог.

Прочитајте још: Ово је рецепт за успех: 12 правила којих се богати људи строго придржавају

Колико би требало "слободног простора" да буде у току дана или недеље да би веза што дуже остала здрава?

Колико људи има на планети, толико има различитих начина за попуњавање времена које имамо само за себе.

- Онолико колико је то партнерима потребно. Да би веза што дуже остала здрава, не треба да будемо ни психолог ни психотерапеут, треба да посматрамо партнера, да га питамо и будемо спремни да га саслушамо и испоштујемо његове потребе чак и када нам нису блиске, као и да будемо искрени и да јасно и гласно вербализујемо своје потребе - закључује Маљковић-Ранитовић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas