Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Ремингтон Севен

Складан мали карабин за шумски лов

Ловци посебно цене пушке кратке акције (кратког сандука), јер је ход затварача краћи, а тиме и репетирање брже

1601893225_Remington-S.jpg
Ремингтон-С фото: Влада Митровић
Oglas

Искуство нас је научило да за лов срндаћа потражимо мање али ефикасније калибре, уместо проверених средњих: 8x57ИС, .30-06 С и 7x64, којима смо донедавно ловили све врсте дивљачи. Иако имамо европски, стари добри 6,5x57 мм, калибар .243 Вин. је далеко заступљенији код наших ловаца. 

Прочитајте још:  Увек при руци два брза метка (ФОТО)

Ремингтон Севен калибра .243 Винчестер, фото: Влада Митровић

Карабин Ремингтон Севен је настао на основу легендарне платформе Ремингтон 700, са циљем да се створи кратка и лагана пушка, намењена шумском лову, лову прикрадањем, али и лаком транспорту у пик-ап возилима или квадовима приликом обиласка имања. 

Претежак за целодневно ношење 

Од три карабина за срнећу дивљач Ремингтон Севен је најлуксузнији и најкомпактнији, фото: Влада Митровић

Ради се у девет калибара и пет подмодела, а сви имају цев дужине 508 мм (20 инча). Модел који смо имали прилику да расклопимо и детаљно прегледамо једини има механичке нишане и скупи кундак од дрвеног ламината. Кратка цев има лаку контуру, пречник уста цеви је 13,5 мм, а укупна дужина пушке је 1000 мм. Иако произвођач тврди да модел Севен тежи само 6 фунти (2721 г), измерили смо наш примерак и његова маса је 3090 г, што вероватно потиче од тешког ламинатног кундака. 

Затварач са два чеона брега за брављење, фото: Влада Митровић

Примерци са полимерским, шупљим кундаком теже декларисаних 6 фунти. Овај Ремингтон Севен има кратак сандук са отвором за пуњење дужине 65,5 мм, направљене по правилу „све од челика“. Брављење је (конструкције Маусер 98), у сандуку преко два чеона брега. Затварач је дуг 160 мм, пречник тела износи 17,7 мм, а ширина преко забрављујућих брегова је 25 мм. Ручица затварача се завршава препознатљивим Ремингтоновим елипсастим обликом са обе нарецкане стране.  

Неупитан квалитет  

Препознатљив елиптични облик краја ручице затварача, фото: Влада Митровић

„Ремингтон“ користи пуш-фидинг (гурајуће) увођење метка у цев, што значи да је извлакач мали зуб (4 мм) уграђен у зид чела затварача. Чело затварача је упуштено 3,8 мм, у њему се налази округли опругом потискиван избацивач чаура (и неиспаљених метака). Спољашњост тела затварача је полирана, па обрађена „туширањем“, што даје леп визуелни ефекат. 

Муницију .243 Винчестер производе сви светски произвођачи, фото: Влада Митровић

Севен има двоположајну кочницу са десне стране и цењени “Ремингтонов” X-марк Про механизам за окидање, што говори да у фабрици нису нимало штедели. Овај механизам пружа широку лепезу сила опаљења, а на нашем примерку смо измерили да опаљује при сили од 1,7 даН. Окидање је директно, кратко, одсечно, без празног хода и без убрзице (штехера). 

Поуздана решења са Ремингтона 700 

Испред обарача се налази правоугаона лимена плочица коју притискамо, ако желимо да извучемо затварач из сандука. На предњем делу штитника обарача је бравица поклопца магацина капацитета 4 метка, који је предњим крајем зглобно везан и отвара се као на „Заставином“ карабину М70. Лисната опруга „З“ потискује нагоре доносач метака.

Поклопац дна магацина на Ремингтону везан је за сандук предњим шарниром, фото: Влада Митровић

Све су ово типична решења са Ремингтона 700. Цев је снабдевена потпуно подесивим задњим нишаном смештеним на косој рампи. Плочица задњег нишана има „У“ зарез, у који се при нишањењу смешта округла бела мушица. Нишанска дужина (растојање од предњег до задњег нишана) износи 370 мм. 

Ламинатни кундак 

Неуобичајено за Ремингтон Севен, примерак који смо разгледали је имао механичке нишане, фото: Влада Митровић

На сандуку се налазе четири отвора са навојем за које се веже монтажа оптичког нишана. Десно на сандуку у зони брављења (чела затварача) је избушен сигурносни отвор кроз који би у безбедну страну изашао млаз врелих гасова, уколико дође до нежељеног прскања чауре или каписле. Кундак Ремингтона Севен је од неуништивог дрвеног ламината. Оштро чекиране површине на кундаку су 20 линија по дужном инчу. У кундак су завијене основе за скидајуће пређице. 

Прочитајте још:  Италијанска класична лепота (ФОТО)

Ремингтонов X-марк Про механизам за окидање без убрзице, фото: Влада Митровић

Затварач има фини гладак ход и у крајњи задњи положај клизи путем дугим 100 мм. Окидање фабрички  подешено нешто тврђе на 1,7 даН, прилагођено ловним, а не спортским или варминт ситуацијама.
Добра страна механизма за окидање, поред могућности подешавања силе је и што нема никаквих пред-ходова, а ни пропадања после опаљења. Елегантан карабин, солидног калибра, уз добру муницију и оптику, вештом ловцу омогућиће одстрел високотрофејне дивљачи.  

Мсц Влада Митровић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas