Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Преживљавање

Снабдети се питком водом на терену значи линију између живота и смрти: Ми вам представљамо неколико начина да преживите

Уз мало знања, маште и здраворазумских мера предострожности сачувати се од дехидрације није недостижан задатак

voda-a1.jpg
вода Милица МАТАРУГА
Oglas

Вода се може пронаћи на разне начине. Ипак, савременом човеку, скоро у потпуности отуђеном од природе, то је могуће углавном само ако случајно набаса на њу. Мудро би било да пре одласка у природу имамо мапу краја. На тај начин можемо лакше да пронађемо воду, зар не?

Сматра се да би одрасла особа требало да уноси око два до 2,5 литра воде дневно да би организам функционисао како треба. Наравно, у врелим пределима потребна количина је знатно већа. Али у случају преживљавања и један литар воде дневно у нашем поднебљу може да учини чуда. Можда вам живот неће бити баш песма, али за један дужи период сигурно нећете умрети од жеђи.

Већина излетишта имају уређене изворе и чесме

Прочитајте још: Колико се трзај лагане пушке при испаљивању снажне муниције, разликује од копита мазге која се рита?

Троструки проблем

Сам процес око обезбеђивања питке воде може се поделити на неколико проблема. Први је налажење извора воде. Наравно, осим оних очигледних извора попут чесми, бунара, чатрња, продавница где има флаширане воде и слично, можда ћемо морати да обратимо пажњу на оне мало мање очигледне. А то су реке и потоци, можда неки мањи извори, снег и лед или појила где се напаја дивљач. Или још мање очигледнији, попут прикупљања кишнице или јутарње росе. А постоје и они најмање очигледни, у виду копања јама и чекања да се испуне подземном водом или испаравањем сопственог урина...

Корита река, речица и потока углавном се налазе у подножју неког узвишења

Други проблем био би претварање пронађене воде у оно што зовемо водом за пиће. Сам процес се може елиминисати у појединим ситуацијама, али то у природи често неће бити случај. Постоје разне технике, од седиментације, филтрирања па до хемијског третирања и прокувавања. Значи, уклањање патогена или барем "усмрћивање живе воде" је други проблем.

Трећи проблем био би неки начин да воду прикупимо и да је, по могућности, транспортујемо. И ту има неколико, више или мање доступних могућности које могу да заврше посао.

Пратите рељеф до воде

Један од најлогичнијих трикова за проналажење воде, а којем вас уче у војним или неким од школа преживљавања је да пратите терен. Логично је да ће корита река, речица и потока да се налазе у подножју неког узвишења. Исто се односни и на баре, језера, локве... У преводу, погледом тражите јаруге и вододерине, подножја брда и планина и имаћете прилично велику шансу да нађете некакву воду. Ако сте ловац и знате да пратите трагове дивљачи, то може да вам буде од велике користи.

Осматрајте куда лете птице - тамо је вода

Утабана животињска стаза, на пример од дивљих свиња, која води низбрдо, често је показатељ у ком правцу треба тражити воду. Иако ово није апсолутно правило, може бити боље него ништа.

Опасна дехидрација
Битно је знати како тело реагује када не уносите воду у току неколико дана (подразумева се и кроз исхрану). Већ првог дана се јављају неугодности попут јаког осећаја жеђи, осушених уста, чудног осећаја у стомаку...Наредних дана, појављује се и малаксалост која се временом појачава. Ту се лако може додати и несвестица, а урин добија најтамнију могућу нијансу жуте боје. Бубрези немају шта да прерађују и убрзо може да дође до тешких последица по здравље.

Одличан извор воде су снег и лед. Ипак, лед је боља солуција јер запремински садржи више воде од снега и практично трошите мање дрва за конверзију. Сем ако нисте у крају са баш недирнутом природом, не користите горње слојеве снега. Обично се на њему таложе честице аерозагађења па их треба избегавати.

Киша и снег

Даље, киша може да буде прави благослов у ситуацијама преживљавања, иако се на први поглед не чини тако. Скупљање кишнице је одувек практиковано у крашким крајевима, често као једини начин да се дође до питке воде.

Кишница се може повремено наћи и између стена, на самом дну

Помоћу кесе за смеће, понча или комада најлона, лако се импровизују различита склоништа, али и системи за прикупљање кишнице. Кишница се може повремено наћи и између стена, на самом дну. У том случају њено прикупљање неће увек бити баш једноставан задатак. Али помоћу троугле мараме или мајице, можемо да је прикупимо и онда исцедимо у посуду. На сличан начин можемо да купимо и јутарњу росу са траве.

Извуците подземну воду на површину

Наредни начин може да "упали", али само у одређеним пределима, односно у равничарским крајевима богатим подземним водама.

Снег и лед су сигуран извор воде

На пример, ратних деведесетих су у широј околини Брчког грађени надземни грудобрани и то на све три стране. Једноставно, често је било довољно да закопате у земљу до дубине од једног војничког ашовчића, па да вам се у року од сат времена већи део рупе испуни водом. Не баш чистом, али ипак водом. А ако такву воду избаците и мало сачекате, рупа ће поново бити испуњена, али нешто чистијом водом. Па још ако дозволите да се честице мало слегну, ето потенцијалног извора који се може искоритити.

Прочитајте још: Пријатељи умеју да упропасте одмор, али постоји начин да то избегнете

Ове технике вам могу спасити живот. А преживљавање је управо то, зар не?

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas