Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
исправно

Сва правила одржавања КОЖНЕ ОБУЋЕ: Како се одлажу, четкају, а шта посебно не воле!

Прво и најважније правило је - кожа не трпи влагу! Кожне ципеле, а нарочито оне од преврнуте коже, никада не смете прати.

1608809584_Depositphotos_173765158_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Кожна обућа одувек важи за најквалитетнију. И јесте. Кожне ципеле или чизме прилагођавају се стопалу, природан су материјал, нога дише. Свака жена зна да су кожне ципеле најудобнија свакодневна обућа (са изузетком салонки са стилето штиклом - али за такве ципеле вреди трпети).

Још један квалитет кожне обуће јесте дуготрајност. Ципеле од коже никада не бирамо за једну сезону, јер врло добро знамо да ћемо их носити неколико година. Па, ипак, да би оне и после дужег времена изгледале као нове, неопходно их је ваљано одржавати.

Прочитајте још: Како да наносимо шминку са ШЉОКИЦАМА? Пет правила

Како се правилно одржавају кожне ципеле?

Прво и најважније правило је - кожа не трпи влагу! Кожне ципеле, а нарочито оне од преврнуте коже, никада не смете прати. 

Како се одржавају ципеле од преврнуте коже?
Велур, антилоп, нубук - прелепи су, али осетљиви. За њих је заштита од влаге, у било којој сезони осим летње, неопходна.  За чишћење ове врсте коже може се употребити четка од природне длаке, али постоје и специјализоване четке. На њих се не сме наносити никаква масноћа, крема или вазелин, већ се морају одржавати посебним спрејевима. Када четкате ципеле од преврнуте коже, сваки потез вуците у истом правцу. За скидање мрља, не сме се користити влажна памучна крпа ни у ком случају. Постоји читав низ багих пена које служе за њихово чишћење. 

Најважнија за одржавање кожне обуће сваког типа јесте четка. Четка од природне длаке примењива је на свим типовима кожне обуће и управо се њом уклања прљавштина. У случају тврдокорних мрља може се употребити дебља памучна крпа. 

Кожне ципеле никада немојте чистити и неговати после изувања. Кожа упија влагу док носимо ципеле и неопходно је да се осуше изнутра, пре него што почнемо да их чистимо.

Заштитите кожне чизме од влаге

Ако кожа не трпи влагу, како да је носим зими? Одговор је једноставан: спреј за импрегнацију коже. Овакве спрејеве можете наћи готово у свакој продавници ципела. Важно је само да обратите пажњу на садржај. Импрегнатори на бази вазелина, уља и било какве масноће нису погодни за преврнуту кожу. 

Прочитајте још: Немојте правити ГРЕШКЕ! Ево колико често треба ПРАТИ одређене комаде ГАРДЕРОБЕ

Ципеле од коже морају се сушити природним путем, на ваздуху. Уколико пробате да их сушите крај радијатора или другог извора топлоте, ђон ће се искривити и одлепити.

Фото: Депосит

Како се одржавају ципеле од глатке коже?

Основно средство за одржавање ципела од глатке коже је крема за ципеле у одговарајућој боји. Крему би требало наносити на суве ципеле, након скидања прљавштине, бар два пута недељно. 

Крема за ципеле наноси се посебном четком и добро утрљава кружним покретима. Након што кожа упије крему, потребно је четком изгланцати ципеле. Високи сјај може се постићи и памучном крпом. . 

Прочитајте још: ТРИКОВИ ЗА САВРШЕНО ЧИСТУ ОБУЋУ: Све што је потребно имате у кући

Како се одлажу кожне чизме?

Када се сезона заврши, важно је да ваше нове кожне чизме правилно спакујете. Сачувајте кутију у којој сте их купили и калупе које сте у њима нашли. 

Пре одлагања у кутију, чизме добро осушите и намажите кремом (или наспрејишите). У њих убаците калупе, пазећи да савршено легну. Уколико сте ипак бацили калупе или кутију, побрините се да чизме напуните старим новинама. Оне ће им оувати облик и купити влагу. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas