Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Тест батеријских светиљки

Светлост на длану (ФОТО)

Било да их носите у ташни или џепу, батеријске лампе су добро дошао део опреме како у урбаним условима, тако и на терену - у природи

1601324517_svetiljke.jpg
светиљке - фото: Драган Шапоњић
Oglas

Били смо у прилици да у реалним условима употребе упоредо тестирамо четири модела светиљки компаније Лед Ленсер. Одабрани су модели нижег и средњег ценовног ранга, компактних димензија и масе који без проблема могу свакодневно да се користе и носе у џепу или торбици надохват кориснику у случају потребе. 

Прочитајте још: РЂА највећи НЕПРИЈАТЕЉ (ФОТО)

Модел Ф-1 лако нестане у шаци, а има и додатак за ударање, фото: Драган Шапоњић

На жалост, овај део опреме код нас је некако запостављен, без ваљаног објашњења иако се потреба за оваквим осветљењем веома често јавља. Куриозитет је да на пример чувени њујоршки “плавци” када су на дужности могу да изађу на улицу и без оружја, али обавезно морају да имају батеријску лампу, без обзира на доба дана!  

Обавезан део опрме њујоршке полиције 

Отворене лампе са батеријама. Обратите пажњу на уложак са три ААА батерије за модел ТТ, фото: Драган Шапоњић

С обзиром да ова полицијска органиација има радно искуство дуже од века у изузетно захтевном окружењу, њихова практична знања свакако заслужују поштовање. Савремене светиљке нису прескупе па заиста нема реалног оправдања за некакву “штедњу” на опреми тог типа. Првенствено нас је занимало колико су практични поједини модели, независно од тога да ли их носите као џепне лампе или само повремено вадите из касете на инструмент табли вашег аутомобила. Наравно, најбитније је да вам лампа обезбеди довољно светлости у случају потребе, али су потрошња, поузданост, отпорност на спољашње утицаје и комфор употребе веома важне ставке у вредновању на нашем тесту. 

Важне особине 

Иза ових особина следе димензије и маса, опрема која долази уз лампу, додатне опције као што су подесиви фокус уз различИте модалитете рада и на крају цена као један од фактора при набавци. Лампе су упоредо коришћене током периода од шест недеља, углавном у неповољном окружењу уз повишену влажност и врло ниске температуре. Батерије нису мењане и употребљене су оне из фабричког паковања (свака Лед Ленсер лампа продаје се у чврстом, допадљивом паковању са одговарајућим батеријама). Финални тест био је замрзавање укључених лампи у посуди са водом на теператури од -25 Целзијуса и провера функционалности после тога. 

Нестандардни бели модел 

Јасно видљива фигура човека на 50 м, са моделом Ф-1, фото: Драган Шапоњић

Лед Ленсер Ф-1 је најкомпактнија лампа на тесту али са перформансама које превазилазе њену величину, Тело је израђено од лагане и чврсте алуминијумске легуре која је на овом моделу офарбана у бело (црно је иначе стандардна боја за Ф-1). У паковању се налазе добро конципирано и детајно упутство, четкица и мека крпица за чишћење оптике, батерија, резервна заптивајућа гумица, врпца за ношење и резервна назубљена “круна” за ударање израђена од нерђајућег челика док се на самој лампи налази црна, мање агресивна верзија овог тактичког додатка.

Финиш се показао као веома отпоран па је тако без трагова поднео вишенедељно “дружење” са свежњем кључева у истом џепу. Шнала за ношење може да се окрене према глави рефлектора или према прекидачу, што је практично решење али уколико шналу дуже користите неопходно је повремено ручно савијање/натезање јер се лако олабави. 

Све лампе имају веома привлачно паковање, фото: Драган Шапоњић

Прекидач је заштићен гуменом капицом са наранџастим кружним ознакама, а у његовој основи је шестоугаони пстен који спречава котрљање ваљкастог тела. Сам прекидач је повишеним рубовима тела заштићен од случајног активирања. Контакт са прекидачем је јасан, добро дефинисан и не превише тврд. Лампа има три мода који се лако бирају кратким притиском на прекидач. Пуна снага је 400 Лумена и траје до два сата, али после два минута на максимуму аутоматски се спушта за 10 посто, да би се избегло прегрејавање и уштеделе батерије. У ниском моду снага је ограничена на пристојних 60 лумена и три до четири сата рада, док трепћуће светло има фреквенцију од 12 Хз. 

Велика потрошња енергије 

При усмеравању светлости уочено је да осветљено подручје има далеко бљештавију зону у центру него на рубовима. Могуће је фокусирање прилично уског снопа ротирањем главе рефлектора када треба осветлити неки објекат на већој даљини, али Ф-1 није лампа намењена дужој употреби на максималној снази. Једноставно, то је превелик залогај за једну ЦР-123 батерију. У оквиру тестирања осветљавали смо људску фигуру на даљини од 50 метара, уз удаљено улично светло што се показало као захтевнији задатак него ако се исто то ради у потпуном мраку. Ова лампа је једина на тесту која није функционисала у леду, после дубоког замрзавања. 

Блок леда са замрзнутим лампама, фото: Драган Шапоњић

Накнадном провером утврђено је да је потпуно исправна али је вишесатна изложеност екстремно ниској температури потпуно исцрпела Дурацелл Ултра ЦР-123 батерију, а за диоду од 400 лумена ипак треба снаге! Модел Ф-1 је добро решење за некога ко лампу користи само повремено али му треба снажно светло и јасан фокус или као резервно решење за професионалце као што су полицајци и ватрогасци јер је потрошња батерија значајна чак и на нижем степену снаге. 

Складна малена лампа 

Лед Ленсер П-5.2 је модернизована верзија успелог модела П-5 уз повећање снаге и бољу ергономију. Заиста је импресивно видети могућности ове лагане “лампице” са само једном батеријом АА формата. Једноставна форма, складне димензије и само један начин рада на 140 лумена снаге. Изблиза, та количина светлости уме да буде превише бљештава, чак и заслепљујућа, али већ на даљинама између 20 и 50 метара показује се као оптимална вредност. Светлост коју дају ЛЕД Црее диоде је такозвана хладна, бела светлост налик на неонску.  

Модел П-5.2 - добра видљивост на 50 метара, фото: Драган Шапоњић

Због тога нови модели Лед Ленсер лампи имају са унутрашње стране рефлектора полимерски прстен јарко црвене боје који има улогу да рефлексијом са своје површине, светлости дода визуелну “топлину” и приближи је природној боји дневне светлости. Површина тела од алуминијумске легуре је фино чекирана са отпорним, мат фрозен блек финишем. Прекидач са гумираном капом оглашава се јасним “клик” при ангажовању. У лепој кутији уз лампу и батерију долази квалитетна футрола од кордура њалона и лањард узица која се провлачи кроз рупу на крају тела лампе. Иако нисам склон таквом решењу, показало се као практично када се провуче кроз отвор за дугме на јакни тако да је лампа надохват руке када затреба. 

Велики домет 

Модел П-5.2 има Адвансед Фокус Систем за усмеравање снопа са конвексним сочивом на стаклу рефлектора. То овој лампи допушта усмеравање највећег дела светлости у жељену тачку. Декларисани домет је око 120 метара, а на даљини од 50 метара (која је била референтна за све учеснике теста) ефекат је одличан, све боје и контуре јасно видљиве, а циљана површина је осветљена равномерно, скоро без разлике између центра и руба осветљене зоне што осматрање чини много конфорнијим уз лакше опажање детаља. После мало разрађивања, фокусирање је могуће и једном руком, без ротације главе, као да рукујете шприцом. 

Прихватљиве димензије за свакодневну употребу - три лампе на длану, фото: Драган Шапоњић

Аутономија је нешто већа од четири сата а опадање снаге током првих пар сати је скоро неприметно. Тек се у задњих четрдесетак минута примећује значајније слабљење интензитета светлости па је П-5.2 врло поуздан део опреме, практично неосетљив на ниску тепературу и са врло умереном потрошњом енергије. После замрзавања, извађени блок леда је истопљен врућом водом само са задње стране да би се дошло до прекидача. Лампа је радила без икаквих проблема у оба мода. Притом, треба имати у виду да је ово знатно веће оптерећење од декларисног ИПX-4 (заштићен од прскајуће воде), јер лед при ширењу развија значајан притисак који је понекад у стању да уништи или деформише веома чврсте предмете.  

Тактичка лампа 

Лед Ленсер ТТ носи ознаку тактичке светиљке (тзв. Тацтицал Торцх), али реално представља класичну, универзалну лампу за свакодневно коришћење. Мат црно анодизирано тело од алуминијума има нешто већи пречник што је условљено начином напајања. Модел ТТ користи уложак за три батерије формата ААА. Да би се спречило котрљање, у паковању са лампом поред упутства, батерија и траке за ношење долази метални петоугаони прстен који се по жељи монтира испод склопа прекидача. Чекирање је агресивније, са оштрим, ситним пирамидама, те је хват сигуран, без ризика од исклизнућа.

 Солидна видљивост на средњим даљинама са Лед Ленсером ТТ, фото: Драган Шапоњић

Насупрот очекивињима, мат финиш се показао као захтевнији за одржавање од уобичајених глатких површина јер су трагови прашине или замашћених прстију углавном јасно видљиви. Модел ТТ има два режима рада. На максимуму од 280 лумена може да функционише око три сата, док је на режиму ниске снаге од 25 лумена могуће добити више од 25 сати светлости. Декларисани максимални домет од 220 метара је вероватно прецењен, али у уобичајеним околностима на средњим даљинама лампа функционише беспрекорно. 

Још увек спојене ледом, лампе раде после замрзавања, фото: Драган Шапоњић

Притом, АФС ради одлично и тек код крајње раширеног снопа може да се примети неуједначено светло што стварно није од практичног значаја јер се тај манир користи само за стационарно осветљавање простора (као фењер). Може се ставити замерка у “тактичком” смислу на начин функционисања прекидача који не дозвољава бљескање ради сигнализације у истом режиму (сваки контакт га мења), али то за већину корисника уопште није битно. После замрзавања није било промене у функционисању нити трагова од продора влаге па се отпорност на спољашње утицаје не доводи у питање.  

Неравномерно простирање светлости 

Лед Ленсер Л-5 представља најјефтинију лампу на тесту, својеврсну “улазну категорију”, али похвално је што то не повлачи са собом видљиви пад квалитета. Напротив, детаљима је посвећена пуна пажња па се тако и унутар рефлектора, око руба (на коме нема црвеног прстена) налази исписано име компаније. И ова лампа има рефлектор са АФС системом али је упркос већем пречнику дистрибуција светлости неравномерна тј. без обзира на одабрану даљину лако се уочавају концентрични прстенови светлости. То није препрека за видљивост али је свако квалитативна разлика у односу на предходне моделе. Ипак, значајно нижа цена оправдава овај недостатак. 

Непосредно поређење по величини Ф-1, П-5.2, ТТ и Л-5, фото: Драган Шапоњић

Паковање лампе се такође разликује, модел Л-5 долази у кутији од провидне пластичне фолије, заједно са упутством, батеријом и врпцом за ношење. Тело лампе је од црног поликарбоната па је уређај изненађујуће лак у односу на димензије. Има само један ниво излазне снаге од 85 лумена што је сасвим задовољавајуће за већину нормалних ситуација. Декларисани домет од 150 метара вероватно подразумева препознавање објеката величине камиона или породичне куће, јер за људску фигуру оптимум је тестираних 50 метара, а максимум неких 70-80 метара. 

Избор за урбане услове 

Посвећеност детаљима и на најјефтинијим моделима - ознака унутар рефлектора на Л-5, фото: Драган Шапоњић

У овом делу теста Л-5 је била најслабија међу испитиваним лампама али се такав резултат и очекивао. То није лампа за претрагу терена, сигнализацију и тактичку примену већ инструмент који ће вам осветлити пут, помоћи да у мраку пронађете кључеве у торбици, ауто на паркингу или испуштену ствар. Аутономија са батеријом АА формата је 3 сата непрекидног рада али ја имам утисак да је и дужа, што вероватно зависи од начина употребе јер Л-5 нисмо користили за дужи рад у континуитету који брже празни батерије. 

Модел Л-5 боље осветљава на мањим даљинама, фото: Драган Шапоњић

Дубоко замрзавање је прошло без икаквих последица по функционалност лампе. Највећа замерка се може ставити на прекидач који допушта рад само док је притиснут. Пустите га и светлост се гаси. Ако желите стално укључену лампу морате прекидач заврнути попут затварача на флаши, а за искључење следи обрнути поступак. Мада ово и није нарочито значајно, зар не?  

Прочитајте још:  Прецизна мерења УМАЊУЈУ грешку на мети (ФОТО)

лампе Лед Ленсер су пристојан избор за свакодневно коришћење а њихова цена неће вам оптеретити буџет. Притом, добијате урађај са гаранцијом и нешто додатне опреме.  

Драган Шапоњић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas