Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

У АВГУСТУ ЈЕ НАЈБОЉЕ ПОСАДИТИ ЈАГОДЕ! Како подмладити старе саднице да рађају ДВОСТРУКО више

Средина и крај августа најбоље су време да посадите јагоде. Наравно, то можете учинити и у јесен, али тада ноћи већ могу да буду гладне, па се биљке лакше разбољевају, а корен се не прима добро

1630475891_jagode.jpg
Oglas

Уколико садите јагоде на пролеће, мораћете дуго да чекате плодове. Зато сада засуците рукаве и обезбедите довољан принос јагода идућег пролећа!

Ево шта треба да знате о правилној садњи јагода:

Прво, морате да знате да јагоде нису биљке које засадите сада, па их слободно заборавите наредних десет година. На њима се мора стално радити. Јагоде најбоље рађају током прве четири године на истом месту, па их искусни баштовани најчешће саде у четири високе леје како би могли да им мењају положај сваке године.

За садњу или промену места треба изабрати облачан дан, тако ће се боље примити.

Јагоде можете да садите у леје заједно са першуном, црним и белим луком, зеленом салатом, целером, цвеклом и шарагрепом, јер уз њих јагоде дају најбољи принос.

Неке биљке никако не смеју да се саде близу јагода, а то су патлиџан, краставац, паприка, купус и кромпир.

Коју сорту јагода је најбоље одабрати

Размислите о величини јагода: што су крупније то боље. Најбоље је гајити јагоде које дају плодове два пута у сезони. Неке од најбољих сорти су Елизабетх ИИ, Селва, Елсанта, Кент, Кимберлy, Берегинyа, Флоренце, Валерие.

Како посадити јагоде

За јагоде је најважније да су посађене на плодној земљи која је добро осветљена. За најбољи раст, развој и принос неопходан је компост, соли калијума, уреа и суперфосфат.

Размак између садница јагода мора бити најмање 30-40 центиметара. Дубина мора бити толика да се корен јагоде фино и слободно смести, без стискања и тако да се корен лепо покрије земљом. Ако вири изнад земље, током зиме ће се смрзнути. Најбољи положај је онај у којем је најнижи лист у равни са земљом.

Пре постављања саднице у земљу, у сваку рупу сипајте мало воде.

Само прве "бркове" јагода треба задржати, јер су једини јаки, а остале треба одсећи и бацити.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas