· · Коментари: 0
САВЕТИ

Зашто је врло важно ЈЕСТИ СПОРО? Постоје ДОБРИ РАЗЛОЗИ за то

Мудра кинеска пословица каже: "Што мање једете, то више уживате у укусу; што више једете, то мање уживате".

1608111901_Depositphotos_30935897_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Ипак, мало људи воли да једе споро. Оброк би требало да траје пола сата до сат времена, па када ухватите себе како на брзину, "с ногу", под притиском стреса и обавеза гутате храну, не заборавите да чините лоше себи и присетите се зашто је много боље да једете споро.

Смањујете ризик од преједања

Треба око 20 минута да би сигнал ситости стигао до мозга. Успоравајући унос хране мозак ће на време схватити да је тело сито.

Прочитајте још: Прехрамбени производи који ће вам помоћи да одржите ОПТИМАЛАН НИВО шећера у крви

Почећете да истински осећате различите укусе и текстуре

Ако једете спорије оброци ће вам постати искуствени доживљај, а не натрпавање храном. Према храни се понашајте као према природи. Покушајте да цените боје, укусе, ароме…

Смањујете ризик од пробавних тегоба

Пребрзо конзумирање хране може да узрокује проблеме са варењем, болове у желуцу, главобоље и друге здравствене проблеме. На оброке гледајте као на активности у којима ћете се опустити и уживати без размишљања о проблемима.

Прочитајте још: Колико често треба да ПЕРЕМО ЗУБЕ? Ово је прави одговор!

Фото: Депозит

Једите пре него што постанете неиздрживо гладни

Ако сте превише гладни биће вам тешко да једете полако. Најбољи начин је да не чекате глад да бисте јели, него да имате оброке у редовно време. Распоредите три главна и два међуоброка у вама одговарајуће време.

Између залогаја одложите виљушку/кашику

Класичан савет је да између залогаја спустите прибор за јело и сажваћете храну. Након што прогутате, поново узмите прибор. То ће вас успорити, али и смањити накупљени стрес.

Прочитајте још: Ево колико често треба мењати дезодорансе

Концентришите се на храну

Често док једемо гледамо ТВ, мислимо о неким проблемима, али јело уз обраћење пажње само на јело доноси много већи ужитак. Немојте да пратите туђи темпо него се концентришите на себе и укус хране коју уносите.

      Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.