· · Коментари: 0
НАУЧНО ДОКАЗАНО

Да ли знате од када су жене почеле да живе дуже од мушкарац? Разлог је НЕВЕРОВАТАН

Научници су установили да је у периоду између 1800. и 1935. стопа смртности код дама почела да се смањује драстично брже него код џентлмена

1596112646_Depositphotos_6478840_s-2019.jpg
Фото: депоситпхотос

Позната је чињеница да жене живе дуже од мушкараца, али то није увек био случај. Ново истраживање је открило да су се разлике у очекиваном животном веку жена и мушкараца почеле појављивати тек у 19. веку, пише ЛивеСциенце.

Прочитајте још: Код Кипа слободе плутала је жена, причала је о светионицу и НЕСТАЛА је још два пута

Фото: Деспоситос

Научници су анализирали податке о људима рођеним између 1800. и 1935. године, у 13 развијених земаља.  Установили су да је у том периоду стопа смртности код дама почела да се смањује драстично брже него код џентлмена, што је довело до разлика које имамо данас. Реч је о релативно новом демографском феномену који је почео да се појављује у 19. веку. На пример, код људи рођених око 1840. године, стопа смртности за жене и мушкарце била је отприлике иста. Али, већ код људи рођених између 1880. и 1899, стопа смртности код мушкараца старих од 50 до 70 година била је око 1,5 пут већа него код жена.

Међу особама рођеним после 1900. стопа смртности мушкараца између 50 и 70 година живота била је готово два пута већа него код жена истог старосног доба. Највећи кривац за такву стопу смртности код мушкараца биле су болести срца и крвних судова, па је управо то био узрок код 40 одсто њих. Биолошки гледано, мушкарци су осетљивији на кардиоваскуларне болести, али то је примећено тек кад је стопа смртности почела да се смањује из неких других разлога, на пример инфекција.

Прочитајте још: Откријте СКРИВЕНЕ СИГНАЛЕ СТРЕСА: 10 показатеља да треба да се опустите

Такође, телесна масноћа у мушком телу се у односу на женско другачије распоређује, што доводи до другачијег обрасца гојазности, која пак мушкарце с прекомерном тежином чини рањивијима приликом промене исхране или нивоа телесне активности.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.