Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Нестали

Пронађен ДНЕВНИК писан недељу дана раније, а од посаде НИ ТРАГА: Шта је било са једрењаком "Мери Селест" (ВИДЕО)

Уклети брод је пронађен нетакнут али од капетана и посаде није било ни трага ни гласа

1597228794_meri-selest-naslovna.jpg
Фото:"Депозит"
Oglas

Једна од највећих поморских мистерија, а има их на хиљаде, је свакако нестанак брода "Мери Селест".
Амерички једрењак, бригантин, трговачки брод, пронађен је како плута недалеко од Азора 4. децембра 1872. Посада канадског брода "Деи грација" који га је открио, сведочи да је брод био у савршеном стању, и да је све на броду било у нормалном реду. Залиха хране и воде је било за шест месец, једино није било ни трага, ни гласа од  капетана Бенџамина Бригса и посаде.

Товар, дестилисаног алкохола, био је нетакнут баш као и све личне ствари капетана и морнара! Све је било у савршеном реду!

Слика "Мери Селест" из 1861. дело непознатог уметника

"Мери Селест" је испловила из луке у Њујорку 7. новембра и запутила се, натоварена робом, у Ђенову. Брод је саграђен 1861. и поринут је под именом "Амазон". Дакле, радило се о релативно новом броду, уосталом, посада канадског брода је забележила да утроба брода није пропштала ни кап воде. Под именом "Мери Селест" једрењак је пловио од 1868.
После откривања брода без посаде, наравно, спроведена је обимна истрага. Полазило се од могућности да је брод опљачкан, да су пирати одвели посаду. Чак су поједини сумњали и у посада канадског једрењака. Али чињеница да ни роба, ни ствари, ништа вредно са брода није недостајало показала је истражитељима да иду слепим колосеком. 

Прочитајте још: Сви најчувенији египтолози се слажу око ових СЕДАМ ЧИЊЕНИЦА у вези са пирамидама!

Истрага је спроведена на Гибралтару и није донела никакве конкретне закључке. Претпостављало се да је за све кривац алкохол, односно алкохолна испарења која су утицала на посаду која је зато напустила брод (али како, нису знали да објасне). Неки су истрагу усмеравали ка "великом октоподу", који би могао да "покупи посаду", а да не уништи брод, али није било никаквих видљивих трагова борбе. Помињан је и наводно забележен, подводни земљотрес у време нестанка брода, али на броду није било никаквих оштећена ни доказа да је био потопљен макар и на кратко неким великим таласом који је однео посаду.

Једрењак је наставио да плови да би 1885. доживео злу судбу када га је тадашњи капетан, намерно, у жељи да се наплати осигурање, насукао на хриди Хаитија.

Занимљиво је да је према неким подацима на броду била и породица капетана, жена и кћерка. Има навода и да је пронађен бродски дневник и да је последњи унос био седам дана раније пре него што је једрењак пронађен. При томе се тврди да је позиција брода тада била истоветна оној на којој је пронађен. То би значило да је седам дана стајао у месту или да је кружио.

Прочитајте још: Тражите је на ПОГРЕШНОМ месту! Вељко тврди да се АТЛАНТИДА налази на дну ДУНАВА, поседује и ДОКАЗЕ

Ондашња штампа је подгревала мистерију тврдећи да је брод виђен 1.400 наутичких миља даље у исто време, да су спасиоци затекли постављене столове у трпезарији са напола поједеним оброцима. Да је на броду било живих кокошака...

Чак је и отац Шерлока Холмса, Артур Конан Дојл, тада као 25-годишњак објавио и причу о броду, додуше под другим именом и са другим капетаном, али свима је било јасно да се ради о "Мери Селест".
Никада ни један траг није указао на то шта с десило са капетаном (његовом породицом) и посадом...

                                                       Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas