Oglas
· · Komentari: 0
Nestali

Pronađen DNEVNIK pisan nedelju dana ranije, a od posade NI TRAGA: Šta je bilo sa jedrenjakom "Meri Selest" (VIDEO)

Ukleti brod je pronađen netaknut ali od kapetana i posade nije bilo ni traga ni glasa

1597228794_meri-selest-naslovna.jpg
Foto:"Depozit"
Oglas

Jedna od najvećih pomorskih misterija, a ima ih na hiljade, je svakako nestanak broda "Meri Selest".
Američki jedrenjak, brigantin, trgovački brod, pronađen je kako pluta nedaleko od Azora 4. decembra 1872. Posada kanadskog broda "Dei gracija" koji ga je otkrio, svedoči da je brod bio u savršenom stanju, i da je sve na brodu bilo u normalnom redu. Zaliha hrane i vode je bilo za šest mesec, jedino nije bilo ni traga, ni glasa od  kapetana Bendžamina Brigsa i posade.

Tovar, destilisanog alkohola, bio je netaknut baš kao i sve lične stvari kapetana i mornara! Sve je bilo u savršenom redu!

Slika "Meri Selest" iz 1861. delo nepoznatog umetnika

"Meri Selest" je isplovila iz luke u NJujorku 7. novembra i zaputila se, natovarena robom, u Đenovu. Brod je sagrađen 1861. i porinut je pod imenom "Amazon". Dakle, radilo se o relativno novom brodu, uostalom, posada kanadskog broda je zabeležila da utroba broda nije propštala ni kap vode. Pod imenom "Meri Selest" jedrenjak je plovio od 1868.
Posle otkrivanja broda bez posade, naravno, sprovedena je obimna istraga. Polazilo se od mogućnosti da je brod opljačkan, da su pirati odveli posadu. Čak su pojedini sumnjali i u posada kanadskog jedrenjaka. Ali činjenica da ni roba, ni stvari, ništa vredno sa broda nije nedostajalo pokazala je istražiteljima da idu slepim kolosekom. 

Pročitajte još: Svi najčuveniji egiptolozi se slažu oko ovih SEDAM ČINJENICA u vezi sa piramidama!

Istraga je sprovedena na Gibraltaru i nije donela nikakve konkretne zaključke. Pretpostavljalo se da je za sve krivac alkohol, odnosno alkoholna isparenja koja su uticala na posadu koja je zato napustila brod (ali kako, nisu znali da objasne). Neki su istragu usmeravali ka "velikom oktopodu", koji bi mogao da "pokupi posadu", a da ne uništi brod, ali nije bilo nikakvih vidljivih tragova borbe. Pominjan je i navodno zabeležen, podvodni zemljotres u vreme nestanka broda, ali na brodu nije bilo nikakvih oštećena ni dokaza da je bio potopljen makar i na kratko nekim velikim talasom koji je odneo posadu.

Jedrenjak je nastavio da plovi da bi 1885. doživeo zlu sudbu kada ga je tadašnji kapetan, namerno, u želji da se naplati osiguranje, nasukao na hridi Haitija.

Zanimljivo je da je prema nekim podacima na brodu bila i porodica kapetana, žena i kćerka. Ima navoda i da je pronađen brodski dnevnik i da je poslednji unos bio sedam dana ranije pre nego što je jedrenjak pronađen. Pri tome se tvrdi da je pozicija broda tada bila istovetna onoj na kojoj je pronađen. To bi značilo da je sedam dana stajao u mestu ili da je kružio.

Pročitajte još: Tražite je na POGREŠNOM mestu! Veljko tvrdi da se ATLANTIDA nalazi na dnu DUNAVA, poseduje i DOKAZE

Ondašnja štampa je podgrevala misteriju tvrdeći da je brod viđen 1.400 nautičkih milja dalje u isto vreme, da su spasioci zatekli postavljene stolove u trpezariji sa napola pojedenim obrocima. Da je na brodu bilo živih kokošaka...

Čak je i otac Šerloka Holmsa, Artur Konan Dojl, tada kao 25-godišnjak objavio i priču o brodu, doduše pod drugim imenom i sa drugim kapetanom, ali svima je bilo jasno da se radi o "Meri Selest".
Nikada ni jedan trag nije ukazao na to šta s desilo sa kapetanom (njegovom porodicom) i posadom...

                                                       Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas