Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДРЕВНА ВЕРОВАЊА

Могла је да изазове поплаву и заустављали су је само ПИВОМ!

Претеча феминисткиња вероватно је била египатска богиња лавље главе, Секхмет, која је водила ратнике и помагала им чак и на путовању у загробни свет Мана јој је била - њена крволочност.

1606637636_piksabej.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Иако Бога углавном замишљамо као доброг чику са брадом, представе о боговима других култура знатно су се разликовале од овакве представе, посебно што је богова и богиња било - безброј. Једна од култура у којој су божанска бића била необична, а често и застрашујућа је Стари Египат.

Прочитајте још: "Крв ће тећи у потоцима, ПАДАЋЕ СЕ ОД ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ, а кроз БЕОГРАД ће проћи људи у ЦРВЕНИМ КАПУТИМА"

Зашто је Секхмет важна? Јер је, по својим особинама била симбол моћи жена и нека врста претече феминистичког покрета, богиња-ратница, која је "владала" и исцељењем. Сматрали су је заштитницом фараона, која их је водила у ратовању, а настављала је да их штити и после њихове смрти, носећи их у загробни живот.

Она је моћна, господарица страха!
Како изгледа?
Секхмет је једна од најстаријих богиња у египатском пантеону, која се појављује се у црвеној одежди. Изнад лавље главе је небески соларни диск, а у руци је анк, египатски симбол вечног живота.

Она је соларно божанство, кћерка самог бога Ра, а њено име потиче од староегипатске речи "схм", што значи моћ или сила, дакле Секхмет је - "она која је моћна", иако је имала и друга имена: "Она пред којом зло дрхти", "Господарица страха", "Дама од покоља" и "Она која мрзи"...

Прочитајте још: Раде Поповић, начелник Београдске криминалистичке полиције, добио је ЗАДАТАК: Ко је убио мултимилионерку Драгу Митрићевић?

Сматрано је да је она осветничка манифестација Раове моћи, да "удише ватру", и да су врели пустињски ветрови - њен дах. Веровало се да изазива пошасти, које су биле њене слуге или гласници, али је, с друге стране, и призивана да штити од болести.

Лавља глава и сунчев диск за моћну жену Фото: Депозит

У миту о крају Раове владавине на земљи, он шаље богињу Хатхор, у обличју Секхмет, да уништи смртнике који су се заверили против њега. Али, Секхметина жудња за крвљу није била задовољена ни када је битка завршена, па је постојала опасност да уништи читаво човечанство. Да би је зауставио, Ра је излио пиво обојено у црвено.

Прочитајте још: Направила је СЕЛФИ и следила се од СТРАХА!

У миту, Секхметина пожуда за крвљу није угушена на крају битке и довела је до тога да је уништила готово цело човечанство. Да би је зауставио, Ра је излио 7.000 бокала пива помешаног са соком нара, које је подсећало на крв. Мисливши да је у заиста у питању крв, богиња се толико напила да је одустала од даљег покоља.

700 статуа!
Процењује се да је више од седам стотина статуа Секхмета некада стајало само у погребном храму Аменхотепу, на западној обали Нила.
Краљевски носачи кочега су се облачили као ова богиња...

Секхмет се сматрала супругом бога Птаха и мајком његовог сина Нефертума и бога лавова Маахеса. Краљевски носачи ковчега су облачени тако да представљају ову богињу, јер је, како рекосмо, она штитила фараоне и на њиховом путу на "онај свет".

Прочитајте још: "Крв ће тећи у потоцима, ПАДАЋЕ СЕ ОД ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ, а кроз БЕОГРАД ће проћи људи у ЦРВЕНИМ КАПУТИМА"

Током свечаности опијања, која је одржавана почетком године, древни Египцани су плесали и певали, да би умирили богињу, и ритуално испијали велике количине вина - да би имитирали екстремно пијанство које је зауставило гнев богиње кода је, по предању, замало уништила човечанство. Све то ради спречавања поплава какве су се редовно дешавале, када је Нил био крваво црвен од муља.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas