· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Научници открили: Ево шта се дешава у телу и мозгу у тренуцима након срчаног застоја?

Након престанка рада срца, мозак ради још неко време.

1608728722_Depositphotos_86642486_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Током срчаног застоја, електрични сигнали који покрећу рад пумпе срца су поремећени, срце престаје да куца и смрт убрзо следи, саопштила је АХА.

Изрази "срчани застој" и "срчани удар" често се користе наизменично, али нису идентични услови, наводи Америчко удружење за срце (АХА). - Током срчаног удара, блокирана артерија спречава крв да дође до дела срца, што може довести до тога да тај део умре - иако срце наставља да куца - објаснило је удружење.

Прочитајте још: Индијанско пророчанство ЛЕДИ КРВ У ЖИЛАМА: "Доћи ће Дугини ратници"?!

- У великој већини терминалних случајева, лекари медицински дефинишу смрт на основу тога када срце више не куца - рекао је др Сам Парниа, директор за критичну негу и реанимацију на Медицинском факултету НИУ Лангоне у Њујорку.

- Технички гледано, тако добијате време смрти - све се заснива на тренутку када срце стане. Једном када се то догоди, крв више не циркулише до мозга, што значи да се функција мозга зауставља "готово тренутно" - рекао је доктор.

Особе које се "врате у живот", након тог искуства, имају појачану жељу да помогну другима.

Прочитајте још: Тајна стара чак 3.000 година: Ко су били Ромео и Јулија из библијског града?

Људски мозак још увек ради након што срце престане, другим речима, мозак зна да сте мртви. Они који су преживели срчани удар и "вратили се" након клиничке смрти, често сведоче како су знали што се око њих догађало, чули су и када су лекари прогласили време њихове смрти, односно, време када им је срце престало да ради.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.