· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

Naučnici otkrili: Evo šta se dešava u telu i mozgu u trenucima nakon srčanog zastoja?

Nakon prestanka rada srca, mozak radi još neko vreme.

1608728722_Depositphotos_86642486_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Tokom srčanog zastoja, električni signali koji pokreću rad pumpe srca su poremećeni, srce prestaje da kuca i smrt ubrzo sledi, saopštila je AHA.

Izrazi "srčani zastoj" i "srčani udar" često se koriste naizmenično, ali nisu identični uslovi, navodi Američko udruženje za srce (AHA). - Tokom srčanog udara, blokirana arterija sprečava krv da dođe do dela srca, što može dovesti do toga da taj deo umre - iako srce nastavlja da kuca - objasnilo je udruženje.

Pročitajte još: Indijansko proročanstvo LEDI KRV U ŽILAMA: "Doći će Dugini ratnici"?!

- U velikoj većini terminalnih slučajeva, lekari medicinski definišu smrt na osnovu toga kada srce više ne kuca - rekao je dr Sam Parnia, direktor za kritičnu negu i reanimaciju na Medicinskom fakultetu NIU Langone u NJujorku.

- Tehnički gledano, tako dobijate vreme smrti - sve se zasniva na trenutku kada srce stane. Jednom kada se to dogodi, krv više ne cirkuliše do mozga, što znači da se funkcija mozga zaustavlja "gotovo trenutno" - rekao je doktor.

Osobe koje se "vrate u život", nakon tog iskustva, imaju pojačanu želju da pomognu drugima.

Pročitajte još: Tajna stara čak 3.000 godina: Ko su bili Romeo i Julija iz biblijskog grada?

LJudski mozak još uvek radi nakon što srce prestane, drugim rečima, mozak zna da ste mrtvi. Oni koji su preživeli srčani udar i "vratili se" nakon kliničke smrti, često svedoče kako su znali što se oko njih događalo, čuli su i kada su lekari proglasili vreme njihove smrti, odnosno, vreme kada im je srce prestalo da radi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.