· · Коментари: 0
занимљивости

ОВА земља има НАЈВИШЕ ПИРАМИДА НА СВЕТУ! А није Египат у питању!

Упркос ономе што су многи од нас могли претпоставити, Египат није светска престоница пирамида, па чак није ни северна Африка. Та част припада јужном суседу Египта: Судану.

1647084445_Screenshot-2022-03-12-at-12.13.29.png
Фото: Јутјуб Принтскрин/Алеx Руан

Судан има између 200 и 255 познатих пирамида, у поређењу са египатским којих је 138, и не, нису их створили стари Египћани који су можда лутали јужније.

Прочитајте још: Мистерија Стоунхенџа је КОНАЧНО РЕШЕНА - стручњаци успели да открију чему је служио (ФОТО)

Уместо тога, пирамиде у Судану изградили су чланови Краљевства Куш, древне цивилизације која је владала областима дуж реке Нил од 1070. године пне до 350. године пне. Међутим обе културе, и Кушити и Египћани користили су пирамиде да сахрањују своје мртве.

Величине пирамида се такође доста разликују. Просечна кушитска пирамида је висока отприлике 6 до 30 метара , док је просечна египатска пирамида висока отприлике 138 метара 

Једна од највећих концентрација кушитских пирамида је древни град Мерое, који се налази близу средине данашњег Судана. Само овај град садржи отприлике 200 од 255 пирамида, што сугерише да је у неком тренутку био успешна метропола.

Упркос томе што знају ко их је изградио и у ком временском периоду, истраживачи и даље имају много питања о суданским пирамидама на која још увек не могу у потпуности да одговоре.

Да ли су користили исте методе које су користили Египћани? Колико је времена требало да једна пирамида буде подигнута? Тренутно, нико није сасвим сигуран.

Добра вест је да тимови археолога тренутно раде у Мероеу како би ово открили. Један од најлепших начина на који археолози то раде је коришћење дронова за скенирање подручја одозго.

Осим што нема највише пирамида, Египат такође није дом највеће пирамиде на свету. За то бисте морали да путујете до мексичке Велике пирамиде "Чолула", која је заправо скривена унутар планине.

Дакле, само зато што су египатске пирамиде најпопуларније, не значи је да је Египат земља са највећим бројем пирамида или са највишим пирамидама. Међутим, где год се пирамиде налазиле, увек ће бити прекривене велом мистерије и интригираће нас тајнама које крију. 

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.