Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПЕТАК СЕ ДУГО СМАТРАО БАКСУЗНИМ ДАНОМ: Ово су ВЕРОВАЊА у која многи и данас ВЕРУЈУ

Петак је дан за кога је везано можда највише веровања, поготово што се дуго сматрао баксузним. Чак се верује да и децу рођену на овај дан прати баксуз током живота

1702640336_shutterstock_1044380716.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Народна веровања и обичаји који их прате присутни су у сваком сегменту живота код Срба.

Та веровања нису заобишла ни дане у недељи.

Петак је дан за кога је везано можда највише веровања, поготово што се дуго сматрао баксузним. Чак се верује да и децу рођену на овај дан прати баксуз током живота.

Петком се никако не треба чешљати, јер важи веровање да од тога боли глава и да коса седи брже.

Често се могу чути изјаве домаћица да петком не перу веш, не усисавају, нити раде било какве друге кућне послове. Неко се чак и не купа петком или не сече нокте.

Верује се да се петком сви послови завршавају, а нови никако не започињу.

Сва ова веровања се могу довести у везу са хришћанством, јер се петком пости и тугује за разапетим Исусом Христом.

Још једну ствар никако не треба радити петком, уколико желите да имате новца!

Верује се да петком никако не треба позајмљивати новац, а ни враћати дугове.

У појединим домаћинствима важи правило да се петком ништа не даје из куће, а поготове не прехрамбене намирнице животињског порекла.

Онај ко прекрши правило, па позајми некоме млеко, верује се да ће му вукови подавитит стоку.

Петком наши стари нису одлазии у винограде, а избегаваили су и да путују.

Везано за петак је занимљиво и то да многи имају посебне називе за одређен петак у години! Први петак после месечеве мене зове се Млади петак.

У Млади петак жене и девојке ништа не раде од женских радова, не готове, хлеб не месе, не шију, а разлог је главобоља.

Петак који пада у Тодорове недеље зове се Луди петак, петак у Страсној недељи зове се Велики петак, први петак по Ускрсу зове се Светли, а Тројичине недеље зове се Русани петак.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas