· · Коментари: 1
Застрашујуће

СВЕ ЈЕ ПОЧЕЛО НА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА: Крагујевчани нашли КРВАВИ КРСТ, због исте ствари жена код Београда ОСЕДЕЛА

"То није био ни пас ни вук, то је било биће као повеће дете, али врло тешко."

1595415424_hands-984032_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

У сваком делу Србије постоје веровања у митска бића, али негде више у вампире, негде у виле, караконџуле, дрекавце. У Шумадији, посебно у селима, готово да нема старијих који не познају некога ко се куне да га је усред ноћи спопало онострано биће - некада налик јагњету, некој зверки, а неки се куну да је у питању - дрекавац.

Прочитајте још: Тражите је на ПОГРЕШНОМ месту! Вељко тврди да се АТЛАНТИДА налази на дну ДУНАВА, поседује и ДОКАЗЕ

Ево шта су говорили они који су доживели ове нападе или они који су од најближих чули овакве исповести.

У јулу 2007. године старина из села крај Лапова сведочио је да га је на брду Гвоздењак напало "нешто што није са овога света".

Звер која јаши, јагње које режи

- Чувао сам овце и задржао се више него обично. Онако уморан и гладан дођем кући, утерам овце у тор, па се сетим да сам на ливади заборавио торбу и у њој мобилни телефон. Кренем назад, узмем торбу па кући. Све време сам се јежио и стално имао осећај да ме неко прати и да ми нешто дахће за вратом. Окренем се, ништа! Нисам био ни пијан ни луд, само уморан. Ођедном ми неко чудо зајаши на леђа, заврте ми се у глави и осетих самртнички страх. Чуо сам неко дахтање и хучање, као кад пас режи. Покушао сам да га збацим, ево трагова борбе и сада има - причао је старина.

Фото: Пиксабеј

Сведочио је да то није био ни пас ни вук, да је било биће као повеће дете, али врло тешко.

- Само сам прозборио "боже, помози ми" и пао на колена. Тежина са мојих леђа је нестала, сећам се само да сам чуо звук као да пас трчи. Клечао сам неко време, сва ми се коса подигла на глави, нисам смео да се окренем. Устао сам и потрчао кући колико ме ноге носе - причао је тада Милош, жалећи се што му нико не верује и сви га питају колико је тог дана попио.

Прочитајте још: Манастир Куманица крије НАЈВЕЋУ СРПСКУ ТАЈНУ: Мошти Светог Саве НИСУ СПАЉЕНЕ?!

Ипак, деда Милоје који је тада живео у подножју брда Гвоздењак, мада није чуо за напад на Милоша, рекао је да није чудо што се све десило на брду.

- Тамо је било старо турско гробље. Народ је споменике поломио да би се затрло место где су сахрањивани "неверници". Многи тврде да је то био грех, али само ретки смеју да испричају шта им се дешава. Мој отац је тамо срео јагње које је режало, а спасло га је само то што је гледајући ту звер у очи поменуо име божје. Од тог дана тата је до смрти имао тик, невољно је забацивао главу и леву руку. Прешао је да спава сам у соби и никада светло није гасио- причао је деда Милоје.

Крагујевачки дрекавац

Четири године касније, мештани крагујевачког насеља Корићани, на ободу града, стидљиво су полицији пријавили крвави крст на огради комшије и нападача који пали ватре по дворишима, јечи и бежећи кроз насеље целу њиву претрчи у три корака. Међу собом су признавали да сумњају на дрекавца.

Фото: Пиксабај

Мештани су сведочили да је све почело око 14. јануара, након Светог Василија. Нешто им је лупало на врата, вриштало по насељу, изненада би букнула ватра у неком дворишту, а када људи изађу виде само сенку која бежи низ друм. Љубинка К. из овог насеља сведочила је те 2015. да њене комшије ноћу крај врата држе секиру. Комшија Љубиша тврдио је да 20 мушкараца ноћу дежура носећи виле и мотке.

- Ајде што је нешто вриштало до пола ноћи, ајде што нам лупа на прозоре и ломи стакла, али када је осванула заклана кокошка на крсту, кап је превршила чашу. Једне ноћи чак 50 људи га је чекало. Кад је залупао на прва врата, комшиница је јавила и сви мушкарци у "чеки" су се растрчали на све четири стране света. Само пар људи га је спазило и они су сведочили да је то чудо у три корака претрчало њиву крај једне куће, а нормалном човеку треба бар сто корака преко те њиве- причао је Љубиша, а потврђивали окупљени.

Прича је завршила у медијима, а становницима овог насеља многи су се због свега смејали. Интересантно је да је после месец дана тортуре наводни дрекавац нестао, али нико из насеља више није хтео да прича ни када тачно, ни зашто баш тада.

Поноћно дете

У селу на пола пута између Аранђеловца и Београда, конобарица запослена у сеоској кафани за ноћ је оседела након сусрета са оностраним бићем. Друг њеног сина каже да му здрав разум не дозвољава да верује у оно шта је чуо, али да жена јесте оседела и имала је огреботине по леђима.

Прочитајте још: Мртав брат ми је рекао: БИЋЕ ОВДЕ УСКОРО - Шесторо људи открива шта се дешава ПОСЛЕ СМРТИ

- Причала је да се те ноћи враћала кући кроз шумарак којим иначе пролази. Видела је у мраку поред стазе, на пар метара удаљености, силуету омањег човека или детета. Како је била ноћ, а она сама, убрзала је корак. У том тренутку је зачула дечији плач и још више убрзала. Клела се у најближе да јој је нешто скочило на леђа и почело да је гребе. Срећа што јој је кућа била близу, а она је наставила да трчи и дозива укућане који су изашли напоље и притрчали да јој помогну. Не могу да кажем да верујем у све детаље, али знам да је жена имала страшне огреботине по леђима- сведочи овај младић.

Прочитајте још: "Рипило је на мене да ме УДАВИ": Милован рекао жени да су ЂАВОЛИ дошли по њега, па испричао шта се десило у ВОДЕНИЦИ (ФОТО)

Према легенди, дрекавац је материјална манифестација умрлог, некрштеног човека, по неким веровањима детета, које не може да нађе мир па прогања оне који имају мир. Како предања кажу, дрекавац је мало, длакаво створење, слично животињи, које непрестано гази на сопствено крзно, а потом урла мешавином дечијег плача и вучјег завијања.

Прочитајте још: "Сине, она је умрла пре 7 година": Повезао девојку до центра Неготина, сутрадан сазнао БОЛНУ ИСТИНУ

Према веровању, дрекавци нападају људе који се касно у ноћу затекну у близини гробља или шуме, тако што им скоче на леђа и терају их да ходају целу ноћ, до првих петлова. Уколико се жртва не повинује захтевима дрекавца биће изгребана и почупана огромним канџама овог митског бића.

Они који у дрекавце не верују у шали кажу да су ово митско биће измислили пијанци и склони брачним преварама, да би имали објашњење зашто су изгребани и где су били целу ноћ.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.