· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Тајна стара чак 3.000 година: Ко су били Ромео и Јулија из библијског града?

Археолози сматрају да је пар умро у исто време.

1608557482_Depositphotos_115106890_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Пре више од 3.000 година, пар у библијском месту Бетсаида, у Израелу, сахрањен је у загрљају, са руком мушкарца преко тела жене, а археолози који су открили њихове остатке називају тај пар Ромеом и Јулијом.

Археолози сматрају да су умрли у исто време, иако нису сигурни шта их је убило, рекао је Рами Арав, директор пројекта Бетсаида и професор верских студија на Универзитету у Небраски Омаха.

Прочитајте још: ЈЕЗИВО: Ронилац је био ЗГРОЖЕН оним што је видео у подруму, а сада је то Градска кућа

- Врло ретко ћете наћи овакав пар - рекао је Арав на виртуелној конференцији о археологији коју су од 25. до 28. октобра одржали Њујоршки универзитет и Израелска управа за антиквитете.

Прочитајте још: "Ево, ћерко, обуци мантију...": Исповест монахиње из руског манастира о чуду Пресвете Богородице

Након проучавања костура, Арав је рекао да је мушкарац умро у касним тинејџерским годинама, а жена у раним или претинејџерским годинама.

Очигледно су умрли у исто време или су бар истовремено били сахрањени пре него што су им се тела разложила. На скелетима није евидентирана никаква траума. Немамо појма шта их је убило - рекао је Арав

Упркос интимном положају сахрањеног пара, археолози не могу бити сигурни да су они били романтичан пар, рекао је Арав за напомињући да је онај ко их је закопао ставио у "положај за мажење".

Прочитајте још: "Ево, ћерко, обуци мантију...": Исповест монахиње из руског манастира о чуду Пресвете Богородице

 Фото: Депозит

- Тај положај направили су људи који су их сахранили. Можда су људи који су их сахранили знали њихову причу - рекао је Арав.

Ко су били?

- Ниједан предмет није пронађен у гробници - рекао је Арав и додао да он и његове колеге не знају да ли су те две особе биле елитни чланови друштва или из скромних породица.

Прочитајте још: Могла је да изазове поплаву и заустављали су је само ПИВОМ!

На основу археолошких остатака и сачуваних историјских података, археолози могу рећи да су, у време када је пар живео, људи у Бетсаиди "били Арамејци".

Месечев бог је за њих био можда важан бог, пошто смо открили две стеле у Бетсаиди са ликом бога месеца - рекао је Арав.

Научници знају да је Бетсаида била главни град Гешура, краљевства које се неколико пута помиње у хебрејској Библији. Приче испричане у Библији тврде да је Гешур понекад био у сукобу са Израелом.

Прочитајте још: Исповест човека који је доживео КЛИНИЧКУ СМРТ: Загробни живот није оно што већина мисли!

Археолози би желели да издвоје ДНК из костура пара да би сазнали више о њима, али тренутно им за то недостаје средстава.

Ископавања у Бетсаиди трају од 1987. године, а остаци пара пронађени су пре око десет година, рекао је Арав, додајући да су то најстарији костури које је истраживачки тим пронашао на том месту.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.