Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

УКЛЕТА ВИЛА У ВЕНЕЦИЈИ и данас је МИСТЕРИЈА: Ово су ЗЛОЧИНИ КОЈЕ и данас ПРЕПРИЧАВАЈУ

Међу разним мистеријама и узнемирујућим причама које лебде Венецијом, у које становници и те како верују, налази се и једна прича о Палати Дарио, згради за коју говоре да је уклета с обзиром на тајне скривене унутар тих зидова. Ово додуше не спречава заинтересоване туристе да је посете.

1699791001_Untitled.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Палата се налази на корак од цркве Санта Марија дела Салуте у Венецији, и окреће своју асиметричну фасаду ка Великом каналу. Градња је започета 1479. године, а палата је тренутно затворена за јавност, кријући у себи истине о "немилим догађајима" који су се десили власницима који су ту живели. Наводно су сви умрли након куповине ове виле.

 

Историја Ца' Дарија - палате од које се сви склањају

Зграда има своје корене у историји и економским односима које је Република Венеција имала са Истоком: град је имао чврсте везе са Константинопољем, престоницом Источног Римског Царства, који се сматра главним центром њене трговине са Источним светом.

Али 1453. године, након освајања Царства од стране султана Мухамеда ИИ, Цариград се нашао у рукама Турака са именом Истанбул: односи између Млечана и Турака сигурно нису цветали, а 26 година ратова донело је економију Серенисима на колена. Покушано је да се склопи мировни споразум, а Сенат је послао трговца, нотара и војводског секретара који је служио за Републику: Ђованија Дарија.

Било је то крајем седамдесетих година петнаестог века и Дарио се вратио кући са мировним споразумом и изузетно повољним економским споразумима. Важио је за хероја и носио надимак "спаситељ отаџбине".

Република му је дала и племићку титулу, земљу и велику своту новца. Дарије је стога одлучио да изгради палату и захвали граду: на фасади палате која гледа на Велики канал натпис „ЈОАННЕС ДАРИВС ВРБИС ГЕНИО” или "Ђовани Дарио, ал Генио делла цитта" што указује на то да је Дарије одао почаст и захвалност свом граду са изградњом зграде. Године 1479. наручио је архитекту и вајара Пјетра Ломбарду да изгради зграду. Када је умро пет година касније, његова ћерка Мариета Дарио наследила је палату, а затим је доспела у руке њеног мужа Винћенца Барбара.

Од његове смрти након банкрота, богата резиденција је све чешће прелазила од власника до власника.

"Проклетства" нису престала и трају су до данас: а нису утицала само на власнике који су живели унутар зидина, већ се чинило да се нешто страшно догодило сваком ко је купио ову резиденцију.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas