Oglas
· · Komentari: 0

UKLETA VILA U VENECIJI i danas je MISTERIJA: Ovo su ZLOČINI KOJE i danas PREPRIČAVAJU

Među raznim misterijama i uznemirujućim pričama koje lebde Venecijom, u koje stanovnici i te kako veruju, nalazi se i jedna priča o Palati Dario, zgradi za koju govore da je ukleta s obzirom na tajne skrivene unutar tih zidova. Ovo doduše ne sprečava zainteresovane turiste da je posete.

1699791001_Untitled.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Palata se nalazi na korak od crkve Santa Marija dela Salute u Veneciji, i okreće svoju asimetričnu fasadu ka Velikom kanalu. Gradnja je započeta 1479. godine, a palata je trenutno zatvorena za javnost, krijući u sebi istine o "nemilim događajima" koji su se desili vlasnicima koji su tu živeli. Navodno su svi umrli nakon kupovine ove vile.

 

Istorija Ca' Darija - palate od koje se svi sklanjaju

Zgrada ima svoje korene u istoriji i ekonomskim odnosima koje je Republika Venecija imala sa Istokom: grad je imao čvrste veze sa Konstantinopoljem, prestonicom Istočnog Rimskog Carstva, koji se smatra glavnim centrom njene trgovine sa Istočnim svetom.

Ali 1453. godine, nakon osvajanja Carstva od strane sultana Muhameda II, Carigrad se našao u rukama Turaka sa imenom Istanbul: odnosi između Mlečana i Turaka sigurno nisu cvetali, a 26 godina ratova donelo je ekonomiju Serenisima na kolena. Pokušano je da se sklopi mirovni sporazum, a Senat je poslao trgovca, notara i vojvodskog sekretara koji je služio za Republiku: Đovanija Darija.

Bilo je to krajem sedamdesetih godina petnaestog veka i Dario se vratio kući sa mirovnim sporazumom i izuzetno povoljnim ekonomskim sporazumima. Važio je za heroja i nosio nadimak "spasitelj otadžbine".

Republika mu je dala i plemićku titulu, zemlju i veliku svotu novca. Darije je stoga odlučio da izgradi palatu i zahvali gradu: na fasadi palate koja gleda na Veliki kanal natpis „JOANNES DARIVS VRBIS GENIO” ili "Đovani Dario, al Genio della citta" što ukazuje na to da je Darije odao počast i zahvalnost svom gradu sa izgradnjom zgrade. Godine 1479. naručio je arhitektu i vajara Pjetra Lombardu da izgradi zgradu. Kada je umro pet godina kasnije, njegova ćerka Marieta Dario nasledila je palatu, a zatim je dospela u ruke njenog muža Vinćenca Barbara.

Od njegove smrti nakon bankrota, bogata rezidencija je sve češće prelazila od vlasnika do vlasnika.

"Prokletstva" nisu prestala i traju su do danas: a nisu uticala samo na vlasnike koji su živeli unutar zidina, već se činilo da se nešto strašno dogodilo svakom ko je kupio ovu rezidenciju.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas