Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЈЕЗИВО

Беби је констатована смрт, а она је ОЖИВЕЛА након 15 сати проведених у мртвачници на -12 степени: ЛАЗАРОВ СИНДРОМ је бизаран феномен

Лазаров синдром је познат као синдром привидне смрти.

1636471578_baby-g42cba5781_1920.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Ханс Кристијан Андерсен имао је бројне фобије, али највише је страховао од привидне смрти и ситуације у којој би био жив закопан. Да такав страх није у потпуности безразложан, сведоче разне приче.

Лазаров синдром или синдром привидне смрти је добио име према библијском лику Лазару, којега је Исус Христ, наводно вратио из мртвих четири дана након смрти.

Прочитајте још: "ОДВРАТНО": Бивши најдебљи човек на свету, Пол Мејсон, каже да је болница планирала да га кремира у КЛАНИЦИ

Иако је овај синдром постојао кроз историју он је тек описан 1982. године и од тада је забележен већи број оваквих случајева.

Упркос напретку медицине догађа се да особе буду проглашене мртвима, а да то заправо нису. 

Реч је о пацијентима код којих се утврди клиничка смрт, а која значи да је дошло до прекида рада срца и дисања. 

Клиничка смрт и буђење пре кремације

Случај који сведочи овом синдрому догодио се у источнокинеској покрајини Зхејианг 2016. године. Беба која је рођена превремено, након што је провела неколико недеља на интензивној нези, отишла је с оцем кући.

Међутим, само неколико дана касније стање новорођенчета се нагло погоршало, због чега га је отац Јин Хуан Лу одвео поново у болницу. Доктори су морали, нажалост, прогласити смрт због застоја срца.

Отац је пре предаје тела у мртвачницу свог сина обукао вишеслојно и умотао му додатно тело у ћебенце, што му је, изгледа, спасило живот. 

Након што је беба била 15 сати у хладњачи на -12°C, особље мртвачнице у Пан’ану је током припрема за кремацију уочило да је дете живо.

Претпоставља се да је овај синдром знатно учесталији, али се ретко пријављује. Разлог томе је правне природе будући да би честа пријављивања довела у питање професионалност лекара, који се баве реанимацијом.

Овакви случајеви постављају и шкакљиво питање је ли смрт наступила зато што су лекари прерано одустали од реанимације, a oно што највише забрињава јесте чињеница да пацијенти који су наводно умрли, можда никада нису ни били мртви, наводи "Medical News Today".

Постоји ли лажна смрт?

У основи прави показатељ смрти је онај биолошки везан уз крај мождане активности. Као најучесталији узроци лажне клиничке слике смрти јесу хипотермија и различити неуролошки поремећаји.

Случајеви попут овог из 2016. године са бебом показују да није безразложно бојати се оваквог исхода. Препорука је медицинских ауторитета да се након смрти, пацијент прати још неких 10 минута јер се у том року циркулација обично нагло враћа.

Ту постоји још једна компликација, а то је да се због трансплантације чека знатно краће, у року између две и пет минута по проглашењу смрти јер што више времена прође од када тело остане без циркулације, мања је вероватност да ће орган бити функционалан у телу новог примаоца.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas