Oglas
· · Komentari: 0
JEZIVO

Bebi je konstatovana smrt, a ona je OŽIVELA nakon 15 sati provedenih u mrtvačnici na -12 stepeni: LAZAROV SINDROM je bizaran fenomen

Lazarov sindrom je poznat kao sindrom prividne smrti.

1636471578_baby-g42cba5781_1920.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Hans Kristijan Andersen imao je brojne fobije, ali najviše je strahovao od prividne smrti i situacije u kojoj bi bio živ zakopan. Da takav strah nije u potpunosti bezrazložan, svedoče razne priče.

Lazarov sindrom ili sindrom prividne smrti je dobio ime prema biblijskom liku Lazaru, kojega je Isus Hrist, navodno vratio iz mrtvih četiri dana nakon smrti.

Pročitajte još: "ODVRATNO": Bivši najdeblji čovek na svetu, Pol Mejson, kaže da je bolnica planirala da ga kremira u KLANICI

Iako je ovaj sindrom postojao kroz istoriju on je tek opisan 1982. godine i od tada je zabeležen veći broj ovakvih slučajeva.

Uprkos napretku medicine događa se da osobe budu proglašene mrtvima, a da to zapravo nisu. 

Reč je o pacijentima kod kojih se utvrdi klinička smrt, a koja znači da je došlo do prekida rada srca i disanja. 

Klinička smrt i buđenje pre kremacije

Slučaj koji svedoči ovom sindromu dogodio se u istočnokineskoj pokrajini Zhejiang 2016. godine. Beba koja je rođena prevremeno, nakon što je provela nekoliko nedelja na intenzivnoj nezi, otišla je s ocem kući.

Međutim, samo nekoliko dana kasnije stanje novorođenčeta se naglo pogoršalo, zbog čega ga je otac Jin Huan Lu odveo ponovo u bolnicu. Doktori su morali, nažalost, proglasiti smrt zbog zastoja srca.

Otac je pre predaje tela u mrtvačnicu svog sina obukao višeslojno i umotao mu dodatno telo u ćebence, što mu je, izgleda, spasilo život. 

Nakon što je beba bila 15 sati u hladnjači na -12°C, osoblje mrtvačnice u Pan’anu je tokom priprema za kremaciju uočilo da je dete živo.

Pretpostavlja se da je ovaj sindrom znatno učestaliji, ali se retko prijavljuje. Razlog tome je pravne prirode budući da bi česta prijavljivanja dovela u pitanje profesionalnost lekara, koji se bave reanimacijom.

Ovakvi slučajevi postavljaju i škakljivo pitanje je li smrt nastupila zato što su lekari prerano odustali od reanimacije, a ono što najviše zabrinjava jeste činjenica da pacijenti koji su navodno umrli, možda nikada nisu ni bili mrtvi, navodi "Medical News Today".

Postoji li lažna smrt?

U osnovi pravi pokazatelj smrti je onaj biološki vezan uz kraj moždane aktivnosti. Kao najučestaliji uzroci lažne kliničke slike smrti jesu hipotermija i različiti neurološki poremećaji.

Slučajevi poput ovog iz 2016. godine sa bebom pokazuju da nije bezrazložno bojati se ovakvog ishoda. Preporuka je medicinskih autoriteta da se nakon smrti, pacijent prati još nekih 10 minuta jer se u tom roku cirkulacija obično naglo vraća.

Tu postoji još jedna komplikacija, a to je da se zbog transplantacije čeka znatno kraće, u roku između dve i pet minuta po proglašenju smrti jer što više vremena prođe od kada telo ostane bez cirkulacije, manja je verovatnost da će organ biti funkcionalan u telu novog primaoca.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas