Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
ЕНИГМА

Да ли знате да је Лењин украо туђ идентитет и да је имао 146 имена?!

Најпознатији псеудоним Владимира Уљанова само је један од скоро стотину педесет - шта се крије иза овог додатног "презимена".

1606842077_Depositphotos_418108178_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Комунисти су познати по конспиративним именима, која су им често била неопходна. Коришћење неколико надимака истовремено није било нимало чудно, а пре Октобарске револуције нико се није појављивао под правим именом - ни у илегали, ни као аутор прогласа или дела.

Прочитајте још: Научници потписују петицију ПРОТИВ слања порука у СВЕМИР: Мисле да су ванземаљци претња за нас?!

Чак 146 имена
Владимир Уљанов, вођа совјетског пролетаријата, имао је чак 146 конспиративних имена: 17 страних и 129 руских.. То је готово пет пута више него што их је имао Јосиф Џугашвили - Стаљин.

Владимир Уљанович остао је познат као Лењин, и тако је најчешће потписивао своја дела. Никада није разјашњено зашто је одабрао баш ово име, а постоје три најпопуларније могућности.

Псеудоними изведени из најчешцих руских имена били су најпопуларнији у револуционарном миљеу. Стога се претпоставка да је "Лењин" настао од женског имена Лена сматра највероватнијом, с тим што се претпоставља да је удела имало и име реке - Лена.

Надимак добио по реци? Имитирао Волгина?

Олга Уљанова, Владимирова братаница сматрала је разлог тај што је он хтео да "пецне" мењшевика Григорија Плеханова, који је изабрао надимак "Волгин" - такође по реци.

Прочитајте још: По наређењу тајних сила ЦАР је ЖРТВОВАН: Црква тврди да су РОМАНОВИ убијени на РИТУАЛАН НАЧИН

Први пут се надимком Лењин револуционар потписао 1901. године, а то се догодило приближно у време када му је блиска пријатељица предала пасош покојног оца Николаја Јегоровича Лењина - са промењеним датумом рођења.

Лав Толстој Фото: Депозит
Лењин је украо идентитет!

Наиме, 1900. године Уљанов је требало да путује у иностранство и били су му потребни лажни документи.

Лењинов потомак се настанио у Јарославу.

Историчар Владлен Логинов верује да је Уљанов, пошто је отишао са Лењиновим пасошем, одлучио да се не растаје од овог презимена. Презиме је настало тако што је, заједно са племићком титулом, дато у 17. веку одређеном козаку за заслуге у освајању Сибира и стварању зимовалишта на реци Лени.

Николај Јегорович Лењин - његов потомак, који се попео на ранг државног саветника, повукао се и настанио у Јарославској провинцији.

 

Прочитајте још: Спавање са ОТВОРЕНИМ УСТИМА је врло штетно! Ево због чега

У причи Лава Толстоја "Козаци", главни јунак је Дмитриј Олењин. Лењин је волео Толстојево дело, и његова супруга Надежда Крупскаја присецала се да је на путу до сибирског изгнанства Лењин читао управо ову причу. Било је то 1898. године. Толстој је, по Лењину, био "огледало руске револуције", а према писцу и историчару Алексеју Голенкову, вероватно је да је херојево презиме било основа за чувени псеудоним.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas