· · Коментари: 0
НЕВЕРОВАТНО

Изузетан подвиг о ком се прича: Када су отворили КУТИЈУ која је стигла поштом изашао је човек који је почео да пева!

Хенри Браун је одлучио да побегне од робовласника и о том подвигу је причао цео свет!

1619691546_robii.png
Фото: Пиксабеј

Држава која је тренутно синоним за демократију, Сједињене Америчке Државе, укинула је ропство тек 1. јануара 1863, када је Абрахам Линколн све робове прогласио слободним.

Прочитајте још: Прошло је више од пола века, а ни трага ни гласа од њих: Троје малишана су једног јутра отишли на плажу и више се никада нису вратили (ВИДЕО)

Ослобођени тек 1967.
Правим даном ослобођења Афроамериканци сматрају 19. јун 1865, када је војска северних држава ушла у Тексас и коначно спровела закон. Али, међурасни бракови били су забрањени у 16 америчких држава све до 12. јуна 1967. Расна сегрегација у школама званично је укинута 17. маја 1954.

Да би постали пуноправна људска бића и престали да буду власништво својих господара, уз тежак рад, најчешће на плантажама, робови су се довијали на различите начине, а можда је накреативнији онај који је одабрао Хенри Браун.

Као тинејџер Хенри је радио на плантажи. Децу су му продали.

Хенри је рођен у ропству на плантажи у Вирџинији. Као петнаестогодишњак, послат је у Ричмонд, на рад у фабрици дувана. Имао је, бар, једног брата и једну сестру, јер их помиње у аутобиографији "Прича о животу Хенрија Бокса Брауна". Нашао је жену, такође робињу Ненси, али њихов брак није званично признат. Имали су троје деце, која су, по тадашњем закону, такође била робови.

Прочитајте још: Највећа комунистичка ТАЈНА: Ко је убио 4.000 Срба и 12 Немаца и зашто је Мустафа Голубић виђен у Смедереву?

Иначе, Ненси је припадала другом робовласнику и, иако је Браун њеном "господару" редовно плаћао да му не продаје породицу, човек је издао Хенрија, продавши трудну Ненси заједно са троје деце другом робовласнику, на плантажу у Северној Каролини.

Када је власник продао његову жену побегао је
Цена слободе 86 долара
Семјуел је волео да се коцка и пристао да за 86 долара (данас скоро 3.000 долара) од укупно 166 долара (колико је Браун имао) помогне у бекству.

Неколико месеци касније, Браун је решио да побегне како зна и уме. Био је религиозан и припадао је Првој афричкој баптистичкој цркви, па је тврдио да му је вера у Бога дала надахнуће и храброст да смисли креативни план бекства. Потражио је помоћ од пријатеља из црквеног хора, Џејмса Цезара Ентонија Смита, слободног црнца који је, познавао  Семјуела Александра Смита, белог симпатизера аболиционистичког покрета.

Прочитајте још: НАЈДУЖА НОЋ у историји човечанства догодила се 536. године и трајала је 18 месеци. Шта се тачно десило?

План је био да Хенрија пошаљу поштом из Ричмонда у Филаделфију (Пенсилванија).

Фото: Пиксабеј

Да би се извукао са посла на дан бекства, Браун је опекао руку до кости сумпорном киселином. Семјуел је 23. марта 1849. године "испоручио" Хенрија компанијом "Адамс Експрес".

Димензија кутије
Кутија у којој је отпремљен била је 0,91x0,81x0,61 метар, обложена грубом тканином, на њој је била исечена рупа за ваздух и крупним словима је писало: "Ова страна нагоре".

Прочитајте још: Принц Филип је добијао СВЕ ТАЈНЕ извештаје о посетама НЛО, а занимао га је један ИНЦИДЕНТ

Браун је путовао разним вагонима, железничким пругама, паробродом, трајектом и на крају, доставним вагоном до Филаделфијског друштва за борбу против ропства. Током седмодневног путовања, иако је било написано и да треба пажљиво руковати, кутија је у неколико наврата окренута наопако.

Мислио је да же му очи искорчити из главе!

Хенри је написао да је "био решен да победи или умре", јер се осећао као да ће му очи искочити из дупљи, а вене на слепоочницма су се страшно рашириле од притиска крви. На срећу, двојица мушкараца су, траживши место за седење, окренула сандук на праву страну.

Пакет су дочекали Вилијам Стил, Џејмс Милер Меким, професор Ц.Д. Кливленд и Луиз Томпсон. Када су отворили сандук, Браун је прво изговорио: "Како сте, господо?", а онда је отпевао један псалм којим се захвалио Богу за спасење. Све у свему, од тог тренутка је Хенри добио надимак Бокс (кутија, пакет).

Прочитајте још: Како је настала болест БОГАТИХ ДАМА? Прва дама САД имала је модне хирове због који су мислили да је ЛУДА!

Брауново бекство је нагласило снагу поштанског система који је користио разне начине превоза за повезивање Источне обале. А приватна поштанска служба "Адамс Експрес" имала је још један аргумент у корист тврдњи о поверљивости и ефикасности. Фаворизовале су је управо аболиционистичке организације, јер је обећавала да никада неће загледати у пакете које преноси.

Пошта је бекство користила као рекламу!

Семјуел Смит је на исти начин покушао да већ 8. маја 1849. ослободи и друге робове из Ричмонда, али - већ се прочуло за систем. Смит је ухапшен, и у новембру те године осуђен је на шест и по година затвора. И Џејмс Цезар Ентони Смит ухапшен је 25. септембра, због покушаја нове пошиљке робова, али је прошао боље, јер се порота није сложила око пресуде, па је убрзо пуштен и придружио се Брауну, који се тада већ налазио у Бостону.

Отишао у Енглеску
Браун је био запажени говорник против ропства на североистоку САД, али, пошто је 1850. усвојен Закон о одбеглим робовима, по којем би могли да их испоруче назад господару чак и из државе где је ропство укинуто, отпловио је за Енглеску октобра 1850. године.

Прочитајте још: Рубен Папиан је 2013. предвидео КОРОНУ, а сада тврди: У јулу се нови талас Срба враћа кући, јер ће овде бити боље него тамо

У Енглексој је постао и шоумен и глумио је у неколико драма, а почео је да наступа као мађионичар, где је демонстрирао и хипонозу, под уметничким именом Професор Бокс Браун или Афрички Принц.

Оженио се Енглескињом и постао мађионичар.

Браун се поново оженио Енглескињом Џејн Флојд, и основао нову породицу, и са њима се вратио у Америку 1875, где су изводили групни мађионичарски шоу. Део програма је био улазак у оригиналну кутију у којој је послат у слободу. Умро је у Торонту 1897. године.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.