· · Коментари: 0
РЕБУС

НАЈДУЖА НОЋ у историји човечанства догодила се 536. године и трајала је 18 месеци. Шта се тачно десило?

Температура је пала, поља нису рађала, проширила се бубонска куга, медиетран се сто година није повратио.

1617714673_etna.jpg
Фото: Пиксабеј

Мистериозна магла спустила се над светом и људи чак ни у подне нису могли да виде своју сенку, наступиле су године глади, болести и умирања, забележили су хроничари из 6. века. Шта се догодило 536. године?

Прочитајте још: Победио је најкрволочнију војску и потписао први мировни споразум на свету, а онда владао још 42 године!

Поједина катастрофична дешавања у прошлости упозоравају да наша планета, и без свега лошег што јој чинимо, није тако сигурно место како нам изгледа или би желели да буде. Један од основа за такво гледиште је истинско "мрачно доба" које је наступило ерупцијом вулкана на Исланду 536. године, а други вулкана Тамбора на индонежанском острву Сумбави 1815. године.

- Било је то најгоре време у историји за живот - закључује др Мајкл Мекормик, професор историје на Универзитету Харвард.

Буквално мрачно доба!
Магла је блокирала Сунце током дана, проузрокујући велики пад температуре, пропадање летине и помор људи. То је, могло би се рећи, буквално било "мрачно доба". У Египту је потпуна тама трајала три дана. Чак и у Кини је усред лета падао снег и дошло је до глади.
Магла се спустила над Европом, владао је мрак читавих 18 месеци!

Потпуно помрачење Сунца трајало је више од годину дана и већи део света доспео је у мистериозну маглу која се спустила над Европом, Блиским Истоком и деловима Азије читавих 18 месеци.

Прочитајте још: Пошто је деци обезбедио куће и станове, Дејан Миленковић из Борача је себи подигао гробницу са "гарсоњером" (ФОТО)

Римски историчар Касиодорус писао је: "Ми смо се чудили да не видимо сенке наших тела у подне, Сунце је имало плавичасту боју, Месец је изгубио своју снагу и годишња доба се чинило да су се потпуно преокренула".

Владао је мрак Фото: Пиксабеј

Шта се, у ствари, догодило?

Вулканска ерупција на Исланду у пролеће 536. године раширила је пепео по атмосфери, стварајући маглу, која се није разилазила више од годину дана. Температура је палаза 1,5 до 2,5 степенај. Вулкан је поново прорадио 540. године и температуре су још више пале, да би се наредне године Медитераном проширила бубонска куга, одневши половину популације и Византије се није поправила до 660. године!

Прочитајте још: Тито је знао, а видовњакиња најавила: ЗЛАТНА ВОДА у Змајеву открива Атилин гроб

Мекормик је то назвао "закаснелим малим леденим добом". Свакако да људи тада нису знали шта се догађа, али мистерија о "најдужој ноћи у људској историји" остала је неразјашњена миленијум и по. Онда је Мајкл Мекормик са глациологоом Полом Мајевским проучио глечер Коле Гнифети на планини Роса у Швајцарским Алпима.

Закаснело ледено доба изазваола је ерупција!

Потврдило се да је 536. године постојала велика концентрација вулканског дима као последица снажне вулканске активности на Исланду, да је температура тога лета значајно пала и да је започела најхладнија деценија у последњих 2300 година.

Прочитајте још: Када гроб буде нађен СВЕТ ЋЕ ПРЕСТАТИ ДА ПОСТОЈИ: Како је сахрањен највећи освајач и какве везе са тим има КАМИЛА

 

Ерупција Маунт Тамбора, на острву Сумбава у Индонезији у априлу 1815. године, била је најсмртоноснији директни удар - више од 100.000 људи страдало је тренутно, а многи су умрли наредних година. Реке су се заледиле у јулу . Свет је постао хладнији, и временске прилике су се промениле у потпуности за три године. Поново је уследила глад.

 

Језива ерупција Фото: Пиксабеј

Са Тамбором, међутим, ни после два века није крај: у 2011. почео је да се буди и у августу је ниво ризика од ерупције подигнут на други - повишен ризик, а после само месец дана и на трећи, који означава да постоји могућност ерупције!

У кратеру је змај, ако се пробуди бљује ватру

- У кратеру спава змај. Ако га разљутимо, пробудиће се и почети да бљује ватру, уништиће све око себе - говорили су мештани.

Прочитајте још: Највећа комунистичка ТАЈНА: Ко је убио 4.000 Срба и 12 Немаца и зашто је Мустафа Голубић виђен у Смедереву?

Др Кенет Веросуб са Одељења за геологију Универзитета Калифорнија, рекао је да се ерупције које могу да изазову "вулканску зиму" дешавају на сваких 200-300 година. Толико је приближно прошло од када је вулкан Тамборо потресао не само југоисточну Азију, него и готово читав свет.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.