Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРВИ СВЕТСКИ РАТ

Нада за УНАКАЖЕНА ЛИЦА војника - Маске Ане Колман Лад! (ФОТО/ВИДЕО)

Жена која је улила наду хиљадама рањених војника у Првом светском раду.

1620307835_Nenaslovljeni-dizajn_1000x0alo.png
ФОТО: Принтскрин/ Јутјуб/ Gilbert KANTIN
Oglas

Ана Колман Ватс Лад (15. јула 1878 - 3. јуна 1939) била је америчка вајарка у Манчестеру у Масачусетсу, која је током Првог светског рата посвећивала војнике који су били унакажени.

За прављење трепавица и обрва, Колманова је користила праву косу.

Ана Колман је рођена у Пенсилванији, али је школовање провела у Европи, где је студирала вајарство у Риму и Паризу. Након што се удала за Др. Мејнарда Лада, сели се у Бостон.

Француска влада јој је доделила титулу Легије части за рад на маскама за војнике.

Године 1914. оснива Удружење бостонских уметника. Излагала је по галеријама и путујућим изложбама. Највише се је вајала ликове из митологије и та дела се појављују и на данашњим аукцијама.

Унакажена лица
По неким подацима, од 6 милиона повређених војника из Британије и Ирске, чак 60.000 је имало озбиљне повреде по лицу.

Рад на маскама за војнике

Војници би долазили у студио Ладове да им излије маску од глине или пластелина. Овај облик је затим коришћен за израду протетског комада од изузетно танког поцинкованог бакра. Метал је обојен тврдим емајлом да подсећа на тон коже војника.

Ладова је користила праву косу за стварање трепавица, обрва и бркова. Протеза је на лице била причвршћена концем или наочарима.

Прочитајте још: Пронађена плоча са авиона Амелије Ерхарт, али не тамо где је нестала!

Године 1932. француска влада ју је прогласила витезом Легије части, у знак захвалности за све што је урадила.

Оно што је Ладова радила почетком 20-ог века, сада се назива анапластологија. То је уметност, занат и наука о обнављању одсутне или неправилне анатомије вештачким путем.

Прочитајте још: Ушли смо у НАЈЈЕЗИВИЈУ зграду Србије и ШОКИРАНИ смо оним што смо ВИДЕЛИ (ФОТО/ВИДЕО)

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas