Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БАЊЕ

Ушли смо у НАЈМИСТЕРИОЗНИЈУ зграду Србије и ево шта смо ВИДЕЛИ (ФОТО/ВИДЕО)

У Куршумлијској Бањи је припреман спектакуларан дочек 2006. године. Мени је био готов, музичари су донели инструменте, а онда је 22. децембра хотел затворен. Заувек!

1596004463_kursumlijska1.jpg
Фото: А. М.
Oglas

"Мала по површини, велика по лековитости", пише на избледелом промотивном плакату на улазу у хотел "Жубор" у Куршумлијској Бањи. У овај објекат се улази у чизмама и са радничким шлемом.

Прочитајте још: Ово је једно од ОМИЉЕНИХ ЛЕТОВАЛИШТА СРБА! Масаже доступне свима НОН СТОП, а тест на корону НЕ ТРЕБА (ФОТО)

Прочитајте још: Овде се пред КОСОВСКИ БОЈ причестио ЦАР ЛАЗАР и тог тренутка се десило ЧУДО које траје до ДАНАС (ФОТО)

Бар у хотелу "Жубор"

Уз звуке жаба које весело крекећу у олимпијском базену прескачемо шут и остатке старих столица, провлачимо се поред рецепције и у ресторану затичемо сталак за микрофон који су оставили музичари који су требали да забављају госте за несуђени дочек 2006. године.

Како је кренуло по злу?

Недавно је пронађен документ из 1939. године којег се види да су деоничари АД Куршумлијске Бање поделилили мање дивиденди него обично због економске кризе. Старо купатило је изграђено још 1930. године, а нова, за то време спектакуларна зграда 1982. године.

"Зелена соба"
Архитекта Авбељ је плакао када је посетио Куршумлију и видео хотел Жубор.

- Словеначки архитекта Франц Авбељ пројектовао је и "Радан" у Пролом бањи, Дом културе и вртић у Куршумлији, а био је маја 2010. године и кажу да је плакао гледајући у Куршумлијској Бањи - каже Марко Гашић, маркетинг менаџер "Планинке".

Хотел се од матичне фирме одвојио у време кризе у СФРЈ 1987. године, а 1999. године су примили јединице МУП-а да бораве у њему и потпуно су одустали од гостију. Затворени су већ 14 године и толико је трајала агонија око продаје. За то време природа је преузела објекат, па се сада могу видети "зелене собе" обрасле у бршљен.

Прочитајте још: ШТА СРБИН ГУГЛА? Претражују ИТАЛИЈУ, али у 2021. години САЊАЈУ да отпутују на ОВУ ДЕСТИНАЦИЈУ

Веровали или не, али трећина објекта никада није кориштена. Није ни могла, јер је бања огромна!

Од хотела су остали зидови! Све ће бити ново!

У подруму се налазе два огромна базена и хиљаде квадрата спа центра у којем је све пропало. На спрату је ходник са собама у којем сада одзвања музика коју слушају грађевинци.

Нови директор има 30 година
Радници се увелико обучавају у Пролом Бањи, а припрема се и нови директор који је 1990. годиште. Архитекта Миша Вељовић има 25 година!

- Организовали смо радну акцију и ми запослени смо избацивали каде и сав шут, јер готово ништа не може да се искористи јер је буђаво, труло и зарђало - каже Марко Гашић.

Радници су радном акцијом избацили шут из бање.

Ова фирма је спремила 13 милиона евра да уложи у Куршумлијску Бању. Собама додају терасе, раде нова купатила, сређују најмодернији велнес на 1.000 квадрата. Нових 190 соба биће модерне и функционалне. На крову се граде суперлуксузни лукусзни апартмани са ђакузијем и погледом од "милион долара". Бања ће наредног лета примити прве госте.

Архитекта Вељовић испред римског купатила

Прочитајте још: САЗНАЈЕМО: После СТАКЛЕНОГ МОСТА, Ђердап добија и ПЕШАЧКУ СТАЗУ до ТРАЈАНОВЕ ТАБЛЕ!

У склопу бање су и извор, ресторан "Преполац", вила "Милица" са 26 соба, као и старо, римско купатило. Ресторан је већ реновиран, а у њему је краљ Петар правио паузу на путу за Космет. У хотелу ће бити и музејски кутак о историји ове бање.

За купатило праве плочице као оригиналне!

- Купатило из 1930. године ћемо са посебном пажњом реконструисати јер има историјску вредност и набављамо специјалне плочице по узорку какве су некада биле - каже Милош Вељовић, архитекта.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas