Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СЕЋАЊА

Преживела је пад авиона са 10.000 метара: Ево како је Весна Вуловић избегла смрт

Умрла је 2016. године

1645031478_vesna-vulovic.jpg
Фото: Yоутубе сцреенсхот
Oglas

Авион данас непостојеће компаније Југословенски аеротранспорт (ЈАТ), у којем су била 23 путника и пет чланова посаде, кренуо је из Стокхолма за Београд, преко Копенхагена и Загреба, на лету 367, пре тачно пола века.

Прочитајте још: Да ли знате која је НАЈДУЖА РЕЧ У СРСПКОМ ЈЕЗИКУ? Има невероватних 29 слова

На крајње одредиште никада није стигао

Бомба коју су до данас непознати починиоци поставили у авиону експлодирала је изнад тадашње Чехословачке, док је летелица била на висини од 10.000 метара. Погинули су сви, сем једне жене, стјуардесе Весне Вуловић.

- И даље је та чињеница невероватна", каже Илија Кукобат, историчар ваздухопловства и сарадник Института за савремену историју, за ББЦ на српском.

- Било је случајева људи који су преживели падове са великих висина, рецимо совјетски и британски авијатичари током Другог светског рата, али да неко преживи пад са 10.000 метара…".Пад авиона Истрага, вођена у тадашњој Чехословачкој, показала је да је експлозија бомбе узрок пада авиона.

- Југословенски истражитељи су позвани да учествују у чехословачкој истрази. У кратком резимеу извештаја, који је објавила наша Савезна управа за цивилну ваздушну пловидбу, у редовном годишњем билтену о редовним авионским удесима, писало је да је у питању била бомба- објашњава Кукобат.

До пада авиона дошло је усред експлозије кофера који се налазио прислоњен уз преградни зид првог пртљажника, испричао је Златко Вереш, тадашњи начелник југословенске Контроле летења и стручњак за авионске несреће, за Политику пре десет година.

- Испредане су различите теорије , јер руководство СФРЈ никада није желело да објави име човека који је унео бомбу у авион, иако је непобитно утврђено да је реч о припаднику хрватске екстремне емиграције", испричао је Вереш.

- Тих година је „била појачана активност непријатељске емиграције, конкретно усташке", каже Кукобат. Било је и других теорија - једна од њих је да су припадници чехословачке војске током војне вежбе оборили авион који наводно није смео туда да лети. То су све теорије завере, никада то није доказано", сматра он.

Весну Вуловић је спасило то што је остала у задњем делу авиона који је остао релативно читав, па су се репне управљачке површине понашале као крило и ублажиле пад.Јатов авион ДЦ-9 пао је у атар села Српска Каменица, данас у Чешкој. Весну је пронашао тамошњи шумар Бруно Хенке.

- Цепао сам дрва у шуми када сам чуо експлозију. Истрчао сам напоље и видео како људи лете кроз ваздух", изјавио је коју годину после несреће. У војсци је, каже, научио колико је значајна прва помоћ, па је помогао у превијању 22-годишње Весне. Када су стигла болничка кола положили смо девојку на носила и предали је лекарима", додао је.

Хенкеу се убрзо после тога родила унука - добила је име Весна

Вест да је Вуловић преживела пад са 10.000 метара „збунила је врхунске медицинске стручњаке и шокирала свет", пише РТВ ревија у тексту из 1979.

- Чудо није била права реч, требало је смислити нову - додао је.

Бобан Митровић, стјуард у пензији, тих дана је очекивао први распоред летења по завршетку напорног шестомесечног курса за авионско особље. ЈАТ је тих година био омиљени послодавац међу младима, због могућности да се пропутује свет, а и пристојно заради, и конкуренција за пријем на обуку је била огромна, каже он.

- Као да ми је живот стао када сам чуо вест о овој трагедији. Није ми било свеједно када сам видео да месец дана касније, треба да будем у посади лета за Праг- сећа се Митровић.

Ипак није одустао и две године после трагедије, упознао је Весну Вуловић, која је после дугог опоравка, почела да ради као такозвана земаљска стјуардеса, све до пензије. Педесет година касније, на званичном сајту Гинисове књиге рекорда и даље пише њено име - преживела је пад са највеће висине у историји.

Због свега тога њен случај је деценијама изазивао велику пажњу медија широм света. Чак су и чувени Митбастерси (Разбијачи митова/предрасуда) са канала Дискавери, снимили епизоду о њој и проверили како је могуће да је преживела.

Како је Весна Вуловић избегла смрт?

- На 10.000 метара нема живота, плус декомпресија ради свашта, може да направи велику штету... само то да је преживела је чудо, а камоли пад - каже Кукобат. Ни Лука Поповић, стручњак за авио-саобраћај, ни данас не може да објасни како је Вуловић, за коју су медији тада писали да је „седам пута избегла смрт", преживела пад са 10.000 метара.

- Бомба је била постављена у делу где је пртљаг. Поред тога што се десила експлозија, Весна Вуловић је преживела и пад", каже Поповић.Вуловић је испричала да је била везана за седиште у задњем делу авиона који је, после експлозије, остао спојен за тоалете и пао на снегом покривену планину.

Према једном њеном сведочењу, Весна Вуловић је у Коппенхагену, када је улазила у авион, приметила да јој је један путник чудан. Наводно се тај мушкарац није вратио у авион и наводно је он поставио бомбу, али ни то није доказано, каже Кукобат.

- Дала сам на стотине интервјуа, увек понављала исту причу. И то да ме је, после несреће, пронашао шумар Бруно Хенке, бивши војник Рајха, који је са групом сељана батеријским лампама претраживао простор где је пао авион."„Да је Хенкеова ћерка после пет месеци добила девојчицу и дала јој моје име. А, на месту трагедије подигнут је велики споменик.

„Више о свему - ни реч", рекла је.

После несреће, Вуловић је неколико дана била у коми

Имала је фрактуру лобање, а касније и интрацеребрално крварење. Сломила је обе ноге, неколико ребара, три кичмена пршљена и фрактуру карлице.

Због ових повреда остала је парализована од струка надоле. Захваљујући чешким лекарима, посебно доктору Иви Фусеку, који је оперисао у Прагу, Весна Вуловић је десет месеци после пада поново проходала. Опоравак је приписала „српској тврдоглавости" и исхрани у детињству - чоколади, спанаћу и рибљем уљу.

Постала је почасна грађанка Српске Каменице, а председник Југославије Јосип Броз Тито јој је уручио одликовање народног хероја. Мирослав Илић, чувени певач народне музике, посветио јој је песму „Весна стјуардеса". Умрла је 2016. године.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas