Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДОСЕТИЛИ СЕ

Када су рудари схватили да један Кинез ради бесплатно, био је предмет ПОДСМЕХА! Нису ни слутили да се БОГАТИО њима испред носа

Како је Азијат, познат по надимку Џон Џон, успео да се обогати - прањем одеће калифорнијских копача злата.

1614152068_grandmother-1166661_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Златна грозница је затресла Калифорнију 1849. године, а када је вест стигла и преко океана, југоисточна Кина је била исцрпљена ратом, сушом и глађу. У року од две године, 25.000 кинеских имиграната кренуло је на исцрпљујуће путовање до "гам саана" - Златне планине, у потрази за срећом.

Прочитајте још: У Аркаиму се Бог спустио на земљу и то је прави центар СЛОВЕНА који је СССР планирао да УНИШТИ

Изградили железницу
Они су били ти који су поставили шине за трансконтиненталну железницу која је повезивала Калифорнију са Источном обалом, исушили мочвару Сакрамента како би створили богате обрадиве површине и изградили бројне мостове, аквадукте, насипе и камене конструкције.

Били су прва небелачка популација која је на амерички континент стигла својевољно, а онда су се суочили са интензивном дискриминацијом: кинеским имигрантима није било дозвољено да поседују имовину или да постану држављани САД. Било је и физичких напада, као и посебних пореза који су уведени за "иностране рударе" 1854. године.

Доносили су половину прихода Калифорније

Међутим, Кинези су се удружили у заједнице у насељима која су никла широм Калифорније, и до 1860. године допринели су скоро половини укупног прихода ове америчке државе, управо захваљујући огромним порезима које су плаћали.

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

Златна грозница је захватила САД Фото: Пиксабеј

А обављали су и послове који су белим мушкарцима били "испод части" - били су кувари, слуге, баштовани и - перачи веша. Године 1851. извесни Ва Ли је отворио први кинески вешерај у Сан Франциску, а до 1880. године две трећине перионица у овом граду било је у његовом власништву.

Прочитајте још: Симбол СВАСТИКЕ није настао у нацистичкој Немачкој, већ у РУСИЈИ и имао је потпуно друго ЗНАЧЕЊЕ

Међутим, антикинеско расположење је све више расло, па су новине, па и неке цркве осудиле "жуту опасност". Конгрес је 1882. донео кинески Закон о искључењу, који је забранио имиграцију из Кине на 10 година, а који је продужен. То је једини закон који је икада спречио усељавање засновано на раси.

Били су велика тајна
Кинези су опстајали, најчешће без знања енглеског. С обзиром да се нису превише дружили са другима, остали су непознаница, па самим тим су деловали - опасно.
Кинези су одлучили да зараде на копачима и перу им блатњаву одећу.

У оваквој атмосфери настале су неке приче о невероватној домишљатости Азијата. Великој "војсци" оних који су испирали злато били су потребни и они који ће им обезбедити ноћење, оброк или - опрати и испеглати блатњаву одећу. Ту су, наравно, наступили Кинези.

Џон Џон је право бесплатно одећу. Зашто?

Посебна фама настала је око извесног Џон Џона (овако су белци звали скоро све Кинезе) који се доселио у место Вивервил и, наводно, није наплаћивао свој посао прања одеће копача.

Прочитаје још: Драга и Александар Обреновић сликали су се са својим УБИЦАМА годину пре смрти, а фотографија се и данас може видети (ФОТО)

Био је предмет подсмеха, а уствари се богатио

Џон Џон је, кажу, истрајно чистио и прао, а када су рудари схватили да мали кинески колега ништа не зарађује, постао је главни предмет подсмеха. Али - они нису знали да је Џон Џон знао да се златна прашина задржава у влакнима одеће и пажљиво је сакупљао све што би вода испрала, а понекад би пронашао и ситно грумење у џеповима муштерија.

Са одеће је скидао златну прашину, а налазио је и мале грумене злата!

Према хроници истраживача по имену Џон Хофман, Џон Џон је "опрао" довољно злата да себи обезбеди лагодан живот у Сакраменту, што је Хофман схватио када га је срео обученог у фину одећу и потпуно ситуираног, неких годину дана пошто је напустио Вивервил. Џон Џон је, кажу, имао и другу "шему" за богаћење. Поставши предузетник, започео је грађевински пројекат у Колтервилу и човек који га је изнајмио давао је плате за 18 радника.

Прочитајте још: СТО који КРИЈЕ НЕВЕРОВАТНЕ тајне стигао у Београд: Како је храбри СРБИН спасио МОСКВУ

Међутим, Џон Џон је запослио само десеторицу, али - то нико није приметио, јер "сви Кинези су исти". Он је, наравно, "вишак" новца стављао себи у џеп. Све у свему - Кинези побеђују.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas